IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Zen

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Şubat 2012, 20:33   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Göz Yorgunluğu Nedir




Günümüzde hayatımızın en az telefon kadar vazgeçilmezi haline gelen bilgisayarların faydalarının yanısıra sık kullanıma bağlı yol açtığı göz problemlerinin artış göstermesi kullanıcıların daha dikkatli olması zorunluluğunu da beraberinde getirdi.

Eğer bulanık görme, yanma ve batışma, sulanma, kızarıklık, gözleri kısarak bakma, çift görme, ışık hassasiyeti; baş, boyun, sırt ve omuz ağrısı şikayetlerinizde artış varsa mutlaka bir göz doktoruna başvurun. Çünkü bu şikayetler “bilgisayara bağlı göz yorgunluğu” olarak adlandırılan rahatsızlığın belirtileri olabilir...

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu olarak adlandırılan bu rahatsızlığın belirtileri çok çeşitli olmakla birlikte sıklıkla;
•Yorgun ve ağrılı gözler
•Bulanık görme
•Yanma ve batışma
•Kuruluk hissi
•Sulanma
•Kızarıklık
•Gözleri kısarak bakma
•Odaklama zorluğu
•Çift görme
•Yazı karakterlerinin veya grafiklerin etrafında ışık hareleri ya da saçaklanmalar görme
•Işık hassasiyeti
•Baş ağrısı
•Boyun, sırt ve omuz ağrısıdır.
Tüm bu belirtilerin görülme sıklığı ve şiddeti, kişiye bağlı görme bozukluklarının yanısıra çalışma ortamının düzenine ve kişinin alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir.


Peki bu durumda neler yapılabilir?

Son günlerde göz doktoruna gitmediyseniz ve şikayetlerinizin sıklığı artıyorsa vakit kaybetmeden göz muayenenizi mutlaka yaptırın. Gözünüzün sağlığından emin olduktan sonra şikayetlerinizin olası diğer nedenlerini araştırabilirsiniz.
Öncelikli olarak göz muayenenizde düzeltilmesi gereken bir kırma kusurunuz (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) olup olmadığına bakılacaktır. Düzeltilmemiş bir kırma kusuru varlığı yukarıda sıralanan şikayetlerin en önemli nedenidir. Gözlük camı veya kontakt lenslerinizin numara yetersizliği de sizi bu konuda hayli sıkıntıya sokacaktır.
Ekran özellikleri: Gözün uyum mekanizması bilgisayar monitörünün titreşen görüntüsüne kilitlenememekte ve sürekli olarak gözdeki kaslar kasılıp gevşemek zorunda kalmaktadır. Bu istem dışı gevşemeler sonucunda ekrana odaklanma yapılamamakta, tüm bunlar göz yorgunluğuna bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.
Bu nedenle, kullanılan ekranın yüksek çözünürlüklü ve düşük parlaklık oranlı olmasına dikkat edilmeli, özellikle büyük ve daha gelişmiş teknolojili ekranlar seçilmesine (LCD monitör) özen gösterilmelidir. Ekran üstüne takılacak olan koruyucu filtreler yansımayı azaltacağı gibi maruz kalınan radyasyon oranını da -aslında çok düşük bir miktar da olsa- düşürecektir.
Gözlerdeki kuruluk hissinin azaltılması: Bilgisayar kullanıcılarının en sık karşılaştığı sorunlar kuru göze bağlı olarak gelişenlerdir. Bunlar yanma, batışma, kuruluk, göz yaşarması, kaşıntı ve kızarıklıktır. Özellikle kontakt lens kullanıcılarının bilgisayar kullanımı sırasında bu tür sorunlarla karşılaşma olasılığı çok daha fazladır. Kuru gözün birçok nedeni olmasına rağmen bunların en önemlisi, bilgisayar kullanımı sırasında normal değerinin yaklaşık 1/3’üne düşen göz kırpma sayısıdır. Uzun süreli kitap okuma sırasında en az bilgisayar kullanımı kadar göz kırpma sayısında azalma tespit edilmiştir. Bilgisayar ekranına bakarken bakış açısının daha yüksekte olması, kapak aralığı miktarını artırmakta bu da gözyaşının daha fazla buharlaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca çalışma ortamlarındaki havalandırmanın nem oranı düşüklüğü ve havalandırmanın göze direkt olarak gelmesi de kuru göz belirtilerine neden olacaktır. Kuru göz rahatsızlığının tedavisinde suni gözyaşı damlaları kullanılır. Ayrıca bilgisayar ekranının bakış düzleminin 10-15 derece altına yerleştirilmesi -genellikle ekranın üst sınırının göz seviyesinin biraz altında olması en idealidir- uygun olacaktır. Bunun yanında oturma şekli de havalandırma düzenine göre ayarlanmalıdır. Kırpma sıklığını bilinçli olarak artırmaya çalışmak veya arasıra 2 dakikalık molalar verip uzağa bakmak da faydalı olacaktır.
Işık hassasiyeti: Parlak ışıklar veya görme alanınıza giren diğer parlak objeler rahatsızlık yaratabilir. Özellikle ışık kaynağının masanızı aydınlatmak yerine göze direkt gelmesi bu sorunu daha da artıracaktır. Günümüzde çalışma ortamlarındaki doğal olmayan ve değişik güçteki farklı kaynaklı ışıklandırmalar büyük sorun yaratmaktadır. Çalışma ortamı ışıklandırma düzeninin genellikle değiştirilememesi veya küçük bölümler halinde açma kapama düzenekleri konulmaması sorunun giderilmesini zorlaştırmaktadır. Bu durumda en iyi yöntem, rahatsız eden ışık kaynağının mümkün olduğunca ya yönünü değiştirerek veya bağlantısını gevşeterek sizi rahatsız etmesini engellemektir. Bunun yanında gün ışığının pencereden direkt gözünüze gelmesini önleyecek şekilde oturmak da sizi rahatlatacaktır. En uygunu, arkadan ve omuz hizasından çapraz olarak gelen bir ışık kaynağı kullanmaktır. Ekranın kontrast ve parlaklık ayarının en uygun şekilde ayarlanması ve bu ayarların odanın ışık durumuna göre değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ekran zemin renginin ve ön plan renklerinin ayarlanması ışık hassasiyetini azaltır; bununla beraber zemin renginin açık renk seçilmesi daha yararlı olacaktır. Çünkü koyu renkli zeminin etraftaki açık renkli objelerle (beyaz kağıt, açık renk mobilya) kontrast yaparak gözünüzü yorabileceğini unutmayın.
Işık hassasiyetini azaltmak için tüm bunlara ek olarak herhangi bir kırma kusurunuz olmasa dahi numarasız anti-refle gözlük kullanmak yansımaları azaltabilmek için iyi bir alternatiftir.
Gözleri dinlendirmek: Unutulmaması gereken en önemli noktadır. Mümkün olduğunca sık aralıklarla mola vermeye çalışın. Örneğin, her 20 dakikada bir birkaç saniye süreyle gözlerinizi kapalı tutun ve açtıktan sonra uzakta bir nesneye bakışınızı sabitleyerek gözünüzü dinlendirin. Aynı zamanda derin nefesler almayı unutmayın. Ekran koruyucunuzun süresini kısa tutarak yapmanız gereken egzersizleri hatırlamanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Son olarak, bilgisayar masanızı ve sandalyenizi kendinize en uygun ergonomiye göre ayarlayın. Ekranı en geniş ve en iyi açıyla görecek şekilde oturun. Dik oturmayı sakın unutmayın. Saat başı oturduğunuz yerde gevşeme egzersizleri yapmak sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
Yukarıda bahsedilen tüm bu detaylara rağmen unutulmaması gereken en önemli nokta; gözlerinizin de dinlenmeye ihtiyaç duyduğudur. Nasıl çok yürüdüğünüz veya ayakta kaldığınızda bacaklarınızı dinlendirmek için oturma ihtiyacı duyuyorsanız, yorduğunuzu düşündüğünüz anlarda da gözlerinizi dinlendirmelisiniz. Bunun için gözlerinizi kapatmanız gerekmiyor, ofisin duvarındaki bir manzara resmine veya şanslıysanız pencereden gözüken güzel bir manzaraya bakarak da gözleri dinlendirebileceğinizi sakın ama sakın unutmayın!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
göz, nedir, yorgunluğu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sheriff Sistemi Nedir ? Reported List Nedir ? Detaylı Anlatım [Resimli] OperServ Knight Online 4 11 Şubat 2013 17:02
Çiftleri Bekleyen Tehlike; Evlilik Yorgunluğu Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Şubat 2012 13:12
Sonbahar yorgunluğu ile başetme yolları! System Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2011 03:14
Unutkanlık ve beyin yorgunluğu Ruj Kişisel Gelişim 0 05 Eylül 2011 19:56