IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2012, 15:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ferritin Test




Nasıl kullanılır?
Kişinin vücudundaki demir depolarını değerlendirmek için ferritin testi istenir. Demir eksikliği veya aşırılığının varlığı ve şiddet derecesini belirlemek ve değerlendirmek için bazen bir demir testi ve TDBK ile birlikte bu test istenir.

Ne zaman istenir?
Rutin tam kan sayımı kişinin demir eksikliği anemisi olduğunu düşündürür tarzda hemoglobin ve hematokrit düzeylerinin düşük, kırmızı kan hücrelerinin(RBC) normalden daha küçük (mikrositik) ve daha soluk (hipokromik) olduğunu gösterdiğinde diğer klinik bulgular henüz ortaya çıkmamış olsa bile diğer demir testleriile birlikte ferritin testi istenebilir.

Erken evre demir eksikliği genellikle hiçbir fiziksel etkiye neden olmamaktadır. Kişi diğer bakımlardan sağlıklı ise kanda hemoglobin belli bir düzeyin (10 g/dL) altına düşmeden önce nadiren belirti ortaya çıkmaktadır. Ancak, demir eksikliği ilerledikçe hastalık belirtileri gelişmeye başlayabilir ve doktor diğer demir testleriyle birlikte ferritin testini de isteyebilir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen hastalık belirtileri:

Kronik yorgunluk bitkinlik
Güçsüzlük
Baş dönmesi
Baş ağrıları

Demir depoları tükendikçe , nefes darlığı, kulaklarda çınlama (tinnitus), uyuşukluk ve huzursuzluk oluşabilir. Anemi giderek ağırlaşırsa, göğüs ağrısı, baş ağrıları, bacak ağrıları, şok, hatta kalp yetmezliği oluşabilir. Çocukların öğrenme (bilişsel) yetileri azalabilir. Ayrıca, aneminin genel hastalık belirtilerine ilaveten demir eksikliğine özgü bulgular da mevcuttur. Bu belirtiler pika (meyankökü, tebeşir, pislik veya kil gibi spesifik maddelere açlık), dilde yanma hissi veya pürüzsüz dil, ağız köşelerinde yaralar, kaşık şeklinde çukurlaşmış el ve ayak tırnaklarını içermektedir.

Aşırı demir yüklemesinden kuşkulanıldığında ferritin düzeyi de istenebilir. Aşırı demir yüklemesinin belirtileri kişiden kişiye değişecek ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterecekttir. Bu hastalık belirtileri kan ve dokularda demir birikimine bağlıdır:

Yorgunluk, güçsüzlük
Enerji kaybı
Karın ağrısı
Cinsel dürtü kaybı
Kalp sorunları
Eklem ağrısı

Aşırı demir yüklenmesinin varlığını doğrulamak için başka demir testleri (demir, TDBK) ve kalıtsal hemokromatoz için bir genetik test istenebilir


alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ferritin, test


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ferritin Düzeyi Liaaa Sağlık Köşesi 0 09 Mart 2012 15:41
Bir test.. Süslü Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 11 Nisan 2008 08:34