IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2012, 13:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nargile Gençler İçin Yeni Tuzak





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sigarayla mücadelede gelinen nokta memnuniyet verici olsa da gençleri tehdit eden bir başka nokta daha var.


Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Erol Sezer, gençler için yeni tuzağın nargile olduğunu belirterek, ''Nargile, sigarasız kuşak yetiştirmemizdeki önemli engellerden biri olarak karşımıza çıkmaya başladı'' dedi.

Sezer, Türkiye'de gençlerin önemli bir tuzakla karşı karşıya olduğunu belirterek, Türkiye'de yoğun sigara mücadelesi yapıldığını ve sigara salgınıyla ilgili zararların anlaşıldığını söyledi.

Gençlerin sigaradan kurtulacağı bir dönemi yaşadıklarını vurgulayan Sezer, ''Bu olumlu gelişmeyi baltalayabilecek olumsuz gelişmeler var. Bunlardan biri, gençlere yönelik pazarlanmaya çalışılan yeni nargile ürünleridir'' dedi.

Eskiden, nargile ürününün dumanı içe zor çekilen, öksürten sadece kıdemli sigara içicilerin içebildikleri bir ürün olduğuna dikkati çeken Sezer, ''Fakat son dönemde yapılan değişikliklerle, eskiden Amerikan harmanı sigaralara uygulanan ve içimi kolaylaştırılan müdahale teknikleri nargileye de uygulandı ve içimi kolaylaştırıldı. Yani içe daha kolay çekilebilen, pekiştirici özelliği daha yüksek, bağımlılık yapıcı özelliği daha yüksek bir ürün haline geldi'' diye konuştu.

Nargile ürünlerinin, gençlerin bir arada olduğu kafelerde pazarlanmaya çalışıldığını dile getiren Sezer, şunları kaydetti:''Nargile, sigarasız kuşak yetiştirmemizdeki önemli engellerden biri olarak karşımıza çıkmaya başladı. Nargileyle ilgili zararlar yeteri kadar bilinmiyor. Nargile sigara kadar zararlı, sigara kadar öldürücü, sigara kadar kanser yapıcı, bağımlılık yapıcı etkileri yüksek bir ürün. Bu ürünü kullanmak tehlikeli. Çünkü nargile, katkı maddeleriyle değiştirilmiş bir üründür.''

''YILDA 25 BİN İNSANIMIZ AKCİĞER KANSERİNDEN ÖLÜYOR''

Herkesin nargileyi klasik tarihi nargile olarak bildiğini ifade eden Sezer, ''Sigara mücadelesinde nargile gündemde değildi, unutulmuştu. Çünkü kullanılmıyordu. Bu ürünlerin gündeme gelmesiyle birlikte, gençler bir bakıma hazırlıksız yakalandı. O nedenle gençlerin anne babaları, yöneticiler ve toplum tarafından derhal korunmaya ihtiyacı var'' diye konuştu.

Nargile bağımlısı haline gelenlerin buna sigarayla devam ettiğini dile getiren Sezer, ''Çünkü nargileyi sokakta taşımak mümkün değil. Nargilenin de etkili maddesi nikotin ve tütündür. Sigarayla nargile aynı bağımlılığa hizmet ediyor'' dedi.

Tütün ve nargileye bütün kapıların kapalı olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sezer, şöyle devam etti: ''Ülkemizde sigara salgını çok canlar alarak devam ediyor. Yılda 25 bin insanımız akciğer kanserinden ölüyor. 100 bin kişi de vakitsiz olarak 10-15 yılını kaybediyor. Eğer biz ülkemizde etkili bir sigara, nargile mücadelesi yaparsak ülkemizdeki hem yaşam süresini 15 yıl kadar uzatırız hem de yaşanan hayat sağlıklı olur. ''

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gencler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gençler İçin Bir Rol Model - Can Dündar Liaaa Şairler ve Şiirleri 1 10 Mart 2022 09:24
Nargile | Nargile Tarihi | Raconu Burce Serbest Kürsü 0 12 Mayıs 2012 14:20
Gençler İçin Safahat - Mehmet Akif Ersoy Liaaa Ne Okumalıyım? 0 27 Şubat 2012 13:20
Nargilenin Tarihi, Nargile Nedir? Ve Nargile Kültürü + Nargile Teknikleri. Sevda Kültür ve Sanat 3 05 Şubat 2012 20:27
Gençler İçin Rengarenk Bir Ev Kalemzede Ev Dekorasyonu 0 22 Ağustos 2011 09:52