IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 17 Ekim 2012, 13:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ekmekte Kepek Oranı Artıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yeni tebliğ ile fırınlarda dökme un kullanımının ve silo sisteminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor


Ekmeklik buğday unundaki kül miktarı en az yüzde 0,70 olacak. Bu şekilde ekmekteki kepek miktarı daha da artacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ''Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği'' taslağını hazırlayarak ilgili kamu, kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin görüşüne açtı. Taslağa göre, ekmeklik buğday unlarında Tip 550, 650 ve 850 tanımları kaldırılırken, ekmeklik buğday unu tek grupta tanımlandı.

Ekmeklik buğday ununda kül miktarı kuru maddede en az 0,70, en çok 0,90 olarak belirlendi. Bu şekilde ekmek yapımında kullanılan unun kepek miktarı arttırılmış olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan ''Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'' ile ekmekteki kepek oranı artırılmış ve kepek oranı en az yüzde 0,65 en çok yüzde 1,1 olarak belirlenmişti.

Tam buğday ekmeği üretiminin yaygınlaştırılması için Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne uyumlu olarak ilk defa ''Tam Buğday Unu'' ve ''Gıda Amaçlı Buğday Kepeği'' mevzuatta tanımlandı.

Taslakta, baklava gibi ürünlerde kullanılan özel amaçlı buğday unlarında kül miktarına ilişkin bir sınırlama getirilmezken,tüketici talebine göre istenilen kül miktarında üretim yapılabilecek.

Un israfının önüne geçilecek

Taslağa göre, işçi sağlığı dikkate alınarak unlar en fazla 25 kilogram ağırlıkta üretilecek.

Unların ambalajında kullanılan malzemenin ürün ile temas eden yüzeyleri Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne uygun kağıt esaslı madde ve malzemelerden olacak. Ambalajın un ile temas eden yüzeylerinin kağıt esaslı olmasıyla una dışardan kirlilik unsurlarının bulaşma riski azalacak.

Yeni tebliğ ile fırınlarda dökme un kullanımının ve silo sisteminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Buna göre işletmeler gereken hijyenik şartlarını taşıyorsa, fırınlarda silo sistemine geçebilecek ve dökme un kullanabilecek. Bu şekilde un israfının azaltılması, ambalaj ve işçilik maliyetlerinin düşürülmesi ve hijyen gerekliliklerinin daha iyi sağlanması öngörülüyor.

Uyum süresi 6 ay

Taslak ile halen faaliyet gösteren işletmelere tebliğin yayımından sonra 6 ay uyum süresi verilecek. Ancak tebliğin ambalajların temas eden yüzeyinin kağıt esaslı olma zorunluluğu ile piyasaya arz edilen ürünlerin ambalajlarının en fazla 25 kilogram ağırlıkta olma zorunluluğu için 1 Haziran 2014 tarihine kadar, etiketleme kuralları ile ilgili madde hükümleri için ise 31 Aralık 2013 tarihine kadar uyum süresi tanınacak.

Taslağa ilişkin görüş bildirimi için 8 Kasım 2012 tarihine kadar süre veren Bakanlık, tebliğ taslağına gelen görüşleri değerlendirdikten sonra, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu'nda taslağa son şeklini verecek.

 
Alıntı ile Cevapla

 

Etiketler
artıyor, ekmekte, kepek, oranı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ekmekte Yeni Dönem Başladı Liaaa Sağlık Köşesi 1 02 Temmuz 2012 14:30
Ekmekte Devrim Rhytia Haber Arşivi 0 29 Haziran 2012 17:24
Türkiye'de prostat kanseri oranı artıyor Lucifer Erkek Sağlığı 0 24 Kasım 2011 11:32
Memurlarda sendikalılaşma oranı giderek artıyor System Sağlık Köşesi 0 12 Eylül 2011 20:12