IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Hastalıklarda Posalı Yiyeceklerin Önemi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/522518-hastaliklarda-posali-yiyeceklerin-onemi.html)

Zen 04 Şubat 2013 16:02

Hastalıklarda Posalı Yiyeceklerin Önemi
 
Sağlıklı beslenmenin anahtarı posanın diyetimizde bol miktarlarda bulundurulmasıdır. Özellikle sebze ve meyveler, kurubaklagillerin bol tüketilmesi ile yaşlanma oranları düşer. Günlük ne kadar posa gereklidir?? Yapılan çalışmalarda 25-30 gr diyet posası sağlık için yeterlidir. Diyet posasının enerjisi düşük olduğu için ve su çekici özelliğinden dolayı midenin geç boşalmasını sağlayarak doygunluk hissi verir. Diyet posasının özellikle kolon ve rektum kanserinden korunmada etkili olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Amerika’da yapılan bir çalışmada posa alımının günlük 10 -13 gr. artırılması ile kolon-rektum kanserinin %31 oranında azaltılabileceği bulunmuştur. Posa içeriği yüksek tahıl ve kurubaklagilleri çok tüketen toplumlarda kalp hastalıklarından ölümlerin düşük olduğu saptanmıştır. Diyette yüksek posanın yer almasıyla serum kolesterolünde % 5 oranında düşüşler gözlenmektedir. Diyet posasının olumlu etkilerine rağmen diyetimizde son yüzyıllarda düşük posalı yiyeceklerin tüketimi daha çok artmıştır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için özelikle yüksek posalı besinleri tercih etmeliyiz:

Düşük Posalı Yiyecekler

Şekerli kahvaltılık tahıllar, Cornflakes
Pirinç
Beyaz ekmek, beyaz un
Kremalı bisküviler, beyaz un içeren bisküviler
Beyaz undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
Haşlanmış patates
Soyulmuş meyveler
Gevrekler, tatlılar, şekerlemeler, çikolata


Yüksek Posalı Yiyecekler

Rafine edilmemiş kahvaltılık tahıllar, kahverengi pirinç
Tam un ve tam undan yapılmış ekmek, kepek, çavdar, yulaf ekmeği
Kepekli krakerler, kepekli bisküviler, kepekli galeta
Tam undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
Sebzeler, özellikle fasulye, bezelye, mısır, mercimek ve kurubaklagiller
Tüm meyveler, taze soyulmamış konserve edilmiş, dondurulmuş meyveler
Kuruyemişler (belli ölçülerde)


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk