IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Haziran 2013, 14:19   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lateks Alerjisi ve Belirtileri




Lateks iş ve ev ortamında artan sayıda ürünün içerisinde bulunmaktadır, bu nedenle de lateks alerjisi giderek artmaktadır. Lateks alerjisi kauçuk ağacının özünden elde edilen doğal lateks (sentetik değil) içeren ürünlere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bu aşırı duyarlılık reaksiyonu lokal dermatitten hayatı tehdit edici anaflaktik reaksiyona kadar olabilir. Genel popülasyonun yaklaşık %1'i lateks alerjisine sahiptir. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının %17-25'i lateks alerjisinden muzdariptir.
Nedenleri
Lateks içeren ürünlere sık temas eden herhangi biri lateks alerjisi gelişimi için risk altındadır. Ne kadar fazla temas olursa risk o kadar yüksek olur. Yüksek risk altındaki popülasyonlar tıp ve dişçilik çalışanları, lateks fabrikalarında çalışanlardır. Diğer risk altındaki bireyler:


  • Astım veya diğer alerjilere özellikle muz, avakado, tropikal meyveler ve fındık alerjisi olanlar.
  • Birden çok karın içi ameliyat geçirmiş olanlar
  • Sık idrar sondası takılması gereken hastalar


Belirti ve bulgular
Hayatı tehdit edici aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erken belirtileri tansiyon düşüklüğü, taşikardi ve atardamar kanında oksijen azalmasını içerir. Diğer bulgular ürtiker (kurdeşen) yüzde kızarıklık, ani nefes darlığı, kaşıntı, karın ağrısı, bayılma, dudaklarda şişmedir.
Tanı
Öykü ve fizik muayenede en hafif bulguları belirlenen kişilerde lateks alerjisi akla gelmelidir. Hasta lateks eldiven kullanırken, balon şişirirken veya diğer lateks ürünleri ile temasında dermatit ya da hafif solunumsal sıkıntı tarifleyebilir. Lateks duyarlılığı için cilt testi veya kan testi yapılabilir.
Ayırıcı Tanı

  • Anaflaksi
  • Astım
  • Dermatit
  • Kalp krizi
  • Septik şok



TIBBİ ÜRÜNLERTIBBİ OLMAYAN ÜRÜNLERYapıştırıcı bantlarHemodiyaliz malzemeleriYapıştırıcı bantlarHava yolu ,nazogastrik tüpI.V. KataterlerBalonlar(Mylar hariç)Kan basıncı manşonları,tüplerLateks veya plastik eldivenlerServikal diyefraganlarKataterlerİlaç kapaklarıKondomlarKatater bacak bağlarıKoltuk değneklerinin pedleriTek kullanımlık alt bezleriDiş kaplamalarıKoruyucu çarşaflarElastik çoraplarElastik bandajlarRezervuar solunum çantalarıTekerleklerElektrod pedleriPlastik hava yolu ve endotrakeal tüpLateks boyalarSıvı içeren hipotermik battaniyelerSelobantMeme uçları ve emziklerElde taşınan resüssitasyon çantasıTurnikelerPlastik bantlar


Tedavi
Lateks alerjisi için en iyi tedavi korunmadır, hasta ne kadar çok latekse maruz kalırsa şikayeti o kadar çok olur. Temastan korunmak için silikon ve vinilden oluşan maddeler lateks maddelerin yerine konmalıdır. Lateks alerjisi şüphelenildiği veya bilindiğinde kişi cerrahi veya girişimsel işlemler öncesinde antihistaminik ve kortizonlu ilaçlar kullanmalıdır. Latekse alerjik reaksiyon geliştiğinde özel bir tedavi yoktur. Destek tedavi ve bilinen alerjik reaksiyon tedavisi uygulanır.

uzm dr sevim karalar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alerjisi, belirtileri, lateks, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arı Alerjisi Öldürüyor Liaaa Sağlık Köşesi 0 01 Haziran 2012 19:00
Öyle bir alerjisi var ki! Süslü Esrarengiz Olaylar 0 13 Şubat 2010 18:38
Süt Alerjisi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:51
Karısına alerjisi var Feronia Serbest Kürsü 2 28 Aralık 2009 11:17