IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2013, 12:28   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İyot eksikliği anne karnındaki bebeğin gelişimini etkiliyor




İyodun vücutta önemli görevleri var. Eksikliği de fazlası da hayatın her döneminde sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Eksikliğinde anne karnındaki bebeklerde cücelik, spastisite, zekâ geriliği oluşabiliyor.

İyot deniz ürünlerinde, yosunda, süt ürünleri, tahıllar, yumurta, ekmek ve iyotlu tuzda yeterince bulunuyor. Genellikle sahil bölgelerindeki topraklarda daha fazla bulunurken dağlarda ve çöllerde az bulunuyor.

Vücutta mide ve ince bağırsaktan emilen iyotun tiroit bezi tarafından kullanıldığını, vücuda girdikten sonra tiroit bezine gönderilerek üretime geçildiğini belirten Acıbadem Hastanesi'nden iç hastalıkları uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Troid bezi boyunun ön kısmında fiyonk şeklinde bulunan bir organdır, buradan T3 ve T4 adı verilen hormonlar üretilir. Bu hormonlar dokuların ısı dengesi, metabolizma hızı, üreme dengesi, büyüme, kan yapımı ve proteinin üretimini teşvik ediyor.

Aynı zamanda organların gelişimini sağlamak için önemli bir oynuyor. Beyin, kas, kalp, böbrek, seks organlarının ve hipofiz bezi fonksiyonlarını sağlıyor. Sağlıklı bir insanın vücudunda yaklaşık 15-20 mg iyot bulunuyor. Bu miktarın yüzde 70-80'i tiroit bezinde birikiyor. Emilen iyot fazlası kolayca böbrek tarafından atılıyor. Böylece vücut ihtiyacı kadar birikmiş oluyor."

Fazlası da zehirliyor

İyot eksikliği bulunan yerlerde yaşayanların iyot alımının giderek azalması nedeniyle vücudun bu maddeden yoksun kaldığını ifade eden Dr. Yaser Süleymanoğlu, "Hayatın başlangıcı için büyük önem taşıyan bu maddenin cenin gelişiminde; guatr hastalığı (büyümüş tiroid bezi), cücelik, spastik durum, hipotiroidi ve zeka gerililiğinde etkisi var.

Aynı zamanda iyot alımı fazla olursa toksik bir durumu da gelişebiliyor. Çoğu zaman tiroit bezi bu durumu kontrol edebilirken, zaman zaman hiperaktif hale geçerek zehirleyici guatr hastalığına neden olabilir. Aynı zamanda yüksek doz iyot alımı tiroit kanserinin riskini de artırıyor" dedi. İyot miktarının vücutta kolayca ölçülebileceğini belirten Dr. Süleymanoğlu, laboratuvarda iyot düzeyinin kan veya 24 saatlik idrarda ölçülmesinin mümkün olduğunu, ayrıca tiroid hormonları veya fonksiyon testlerinin analiziyle de iyot dengesi hakkında fikir edinilebileceğini söyledi.

3 ayrı dönemde görülüyor

Dünyada 200 milyon kişinin guatr hastası olduğunu, bunların çoğunun da Güney Amerika, Asya ve Orta Afrika'da yaşadığını belirten Dr. Yaser Süleymanoğlu, şunları söyledi "Gebelikte iyot eksikliği çok önemli bir sorundur. İyot eksikliği olması halinde, erken doğum ve anne karnında gelişen ölüm vakalarına rastlamak mümkün oluyor. İyot eksikliği olan bölgelerde mutlaka iyotlu tuz kullanmak hastalığın önlemesinde önemli bir rol oynuyor".

İyot eksikliğinin zararlarının 3 ayrı dönemde görülebildiğine değinen Dr. Yaser Süleymanoğlu, bu dönemleri ve zararlı etkileri şöyle sıraladı:

Anne karnında ve bebeklikte: Düşük, ölü doğum, bebek ölümü, sağırlık, dilsizlik, cücelik, zeka geriliği ve doğum anomalileri (doğuştan olma bozukluklar).

Çocukluk ve gençlikte: Guatr, kısa boyluluk, zihnin yetersiz çalışması, öğrenme yetersizliği, algılama ve öğrenmede yetersizlik.

Yetişkinlerde: Guatr, verim düşüklüğü, tiroid kanser riskinde artış.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anne, bebeğin, eksikliği, etkiliyor, gelişimini, karnındaki, İyot


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anne Sevgisi Eksikliği Tüm Hayatı Etkiliyor Melodram Felsefe 0 28 Eylül 2011 10:45
Televizyon, anne karnındaki bebeği etkiliyor Candy Merak Ettikleriniz 0 02 Ekim 2010 19:03
Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 19 Eylül 2010 15:24
Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve ultrason görüntüleri :) pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 3 01 Temmuz 2010 17:57
Annenin Stresi Karnındaki Bebeğin Zekasını Etkiliyor Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Nisan 2008 00:41