IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Beyin sinyalleriyle çalışan robot (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/535451-beyin-sinyalleriyle-calisan-robot.html)

Zen 21 Haziran 2013 12:52

Beyin sinyalleriyle çalışan robot
 
Ege Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Erol Uyar, beynin 16 noktasından alınan sinyalle çalışabilen tekerlekli sandalye ve robot yaptı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ege Üniversitesi (EÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Uyar, fakültede robotik dersi verdiğini, anlatılanların teorik olmasından dolayı bazı şeylerin tam olarak anlaşılamayabildiğini belirtti.
Uyar, bu nedenle çalışmaları öğrencilere daha iyi anlatmak için "Tut Koy Robotu", "Tekerlekli sandalye" ve "Robot kol" yaptığını ifade etti. Söz konusu robot sayesinde bant üzerine konulan parçaların tasnif edildiğini dile getiren Uyar, "Bu sistemde, robot fotosel sayesinde görüş alanına giren ürünü alıp tasnif ediyor. Mesela bant üzerinde meyvenin gittiğini düşünün. Robot, yapılan bilgi yüklemeleri sonrasında meyveleri çeşitlerine göre tasnif edebiliyor. Ayrıca bunu özel olarak tasarladığımız ve beynin farklı noktalarından sinyal alan kask ile engelliler de rahatlıkla kullanabilir" dedi.

ENGELLİLER İÇİN UMUT
Beyinden alınan sinyallerle kullanılacak Tekerlekli sandalye ve robot kolun engelliler tarafından çok rahat kullanılabileceğine işaret eden Erol Uyar, şöyle konuştu:
"Kafaya takılan kask sayesinde beynin 16 noktasından sinyal alıyoruz. Bu sinyaller sayesinde uzuvlarını kullanamayan bir kişi dahi rahatlıkla mimik hareketleriyle tekerlekli sandalyeyi ve robotu kullanabilir. Beyinden alınan sinyalleri belli nesnelere atıyoruz ve bu sinyaller insanın mimiklerinden hareketlenebiliyorlar. Bir göz kırpmasından, sağ, sol gözü kapatmasından hareket yaptırılabiliyor. Tut Koy Robotu'nda mesela bant üzerinde portakal geldiğinde sağ gözü kırptığında robot onu alır, sol gözü kapattığında koyabilir. Bunu beyin cerrahisi ve nöroşirurjiden arkadaşlarla iletişim halinde olup daha da genişletmek istiyoruz. Aynı şekilde tekerlekli sandalyeyi şu anda uzaktan kumandayla çalıştırıyoruz. Beyin sinyalleriyle de arabayı çalıştırabiliriz. Sinyallerle sağa, sola, ileri, geri götürebiliriz. Robotik bilekte de iki tane motor var. Bu motorları beyin kaskından aldığımız sinyallerle döndürebilip açıp kapatabiliriz. Sinyallerin güvenilebilirliliğini ve tekrarlanabilirliliğini sağlama almaya çalışıyoruz. Onu aldıktan sonra çok rahat kullanılabilir."


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk