IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Eylül 2013, 18:06   #1
Estela
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Zehirli Sarmaşık - Meşe yada Sumak Tedavisi




Zehirli sarmaşık, meşe veya sumak döküntüsü (alerjik kontakt dermatit) genellikle hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Ev tedavisi genellikle belirtileri hafifletmeye yardımcı olur, ama döküntünün iyileşmesini hızlandırmaz.

Bu bitkilerden biriyle temas ettiğinizi biliyorsanız, bitkiye dokunmuş olabilecek cilt bölgelerini hemen yıkayın. Bazen, etkilenen bölge bitkiye temas ettikten sonra 10 ya da 15 dakika içinde bol suyla yıkanarak döküntü tamamen önlenebilir. Ayrıca yağı ciltten sökmek için tasarlanmış bir ürün kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kaşıntıyı rahatlatmak ve kabarcıkları kurutmak için, ıslak kompresler uygulayın ya da bölgeyi soğuk suyla ıslatın. Antihistamin hapları veya kalamin losyonu belirtileri hafifletebilir.

Eğer orta veya yüksek şiddette kaşıntı varsa, doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Doktorunuz kortikosteroid haplar verebilir. Bu ilaçlar döküntünün daha çabuk iyileşmesini sağlar. Reçeteli kortikosteroid krem, merhem, jel ya da iğneler de kullanılabilir.

Döküntünün sık görülen bir komplikasyonu enfeksiyondur. Bu durum ortaya çıkarsa ve enfeksiyon küçükse, doktorunuz muhtemelen etkilenen bölgeye süreceğiniz bir antibiyotik krem verecektir. Aksi takdirde, antibiyotik haplar veya bir iğne gerekebilir. Enfeksiyonu önlemek için, döküntüyü kaşımamaya çalışın. Deriyi kaldırma ve bakteri bulaşması olasılığını en aza indirmek için tırnaklarınızı kısa kesin.

Döküntü meydana geldikten sonra tedavi ne olursa olsun, süresi kişiden kişiye değişir.


Evde
Zehirli sarmaşık, meşe veya sumak döküntüsü (alerjik kontakt dermatit) genellikle hafiftir ve evde tedavi edilebilir. İyileşmesini zamana bırakmak yerine evde tedavi etmek genellikle belirtileri hafifletmeye yardımcı olur.
Bu bitkilerden biriyle temas ettiğinizi biliyorsanız, bitkiye dokunmuş olabilecek cilt bölgelerini hemen yıkayın. Bazen, etkilenen bölge bitkiye temas ettikten sonra 10 ya da 15 dakika içinde bol suyla yıkanarak döküntü tamamen önlenebilir. Yağın çoğu ilk 30 dakika içinde cilt içine emilir. Kıyafetler de hemen iyice yıkanmalıdır. Kontamine yüzeyler alkolle ovularak temizlenmelidir.

Kaşıntıyı rahatlatmak ve kabarcıkları kurutmak için, ıslak kompresler uygulayın ya da bölgeyi soğuk suyla ıslatın. Antihistamin hapları veya kalamin losyonu belirtileri hafifletebilir.

Enfeksiyonu önlemek için, döküntüyü kaşımamaya çalışın. Ayrıca, deriyi kaldırma ve bakteri bulaşması olasılığını en aza indirmek için tırnaklarınızı kısa kesin.


İlaçlar
Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak döküntüsü belirtilerini hafifletmek için antihistamin haplar kullanılabilir. Kortikosteroidler gibi reçeteli ilaçlar, şiddetli döküntü için kullanılabilir. İlaçlar ayrıca döküntünün şiddetini azaltmak için kullanılır.


İlaç Seçimleri
Antihistaminik haplar kaşıntıyı hafifletir ve kabarcıkları kurutur. Örnek olarak reçetesiz satılan difenhidramin ve reçeteli satılan hidroksizin verilebilir.

Kortikosteroidler orta ya da yüksek şiddetli kaşıntıları tedavi etmek için kullanılabilir. Kortikosteroidler hap, cilt üzerine uygulanan ürünler (krem, merhem, jel) ya da iğne olarak verilebilir.

Koruyucu kremler ve losyonlar bitki yağının (uruşiol) ciltle temasını önlemek için veya reaksiyonun şiddetini azaltmak için kullanılabilir. Bu kremlerin gücü değişir ve her zaman etkili değildir.

Uruşiolü çözen bir ürün kullanmak da mümkündür. Bu ürünler yağı cildinizden veya diğer nesnelerden yıkayarak uzaklaştırmak için kullanılır. Bir reaksiyonun şiddetini azaltabilir ya da tamamen önleyebilir.

Zehirli sarmaşık, meşe veya sumak döküntüsünün en sık görülen komplikasyonu, genellikle kaşımanın yol açtığı ikincil bir enfeksiyondur. Bu durum ortaya çıkarsa ve enfeksiyon küçükse, doktorunuz muhtemelen topikal bir antibiyotik krem verecektir. Aksi takdirde, reçeteli haplar veya iğneler şeklinde verilen sistemik antibiyotikler gerekebilir.


Hakkında Düşünecekleriniz
Aşağıdaki ilaçlar zehirli sarmaşık, meşe veya sumak döküntüsü için kullanılmamalıdır, çünkü kendileri de alerjik sorunlara yol açabilir:
Difenhidramin gibi cilde uygulanan antihistaminikler.
Benzokain içeren cilde uygulanan anestezikler.
Neomisin içeren antibiyotikler.


Ameliyat
Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak döküntüleri için cerrahi bir tedavi yoktur.
Diğer ler
Tolerans oluşturma ve duyarlılığı azaltma
Bazı Yerli Amerikan toplumları da dahil bazı kültürlerde, zehirli sarmaşık, meşe veya sumak döküntüsünü (alerjik kontakt dermatit) önlemek için homeopatik tedaviler vardır. Yapraklarını yiyerek döküntüyü önlemenin başarıldığı hikayeler yaygındır, ancak araştırmacılar, çalışmalarda yer alan insanlarda orta ila şiddetli yan etkiler gelişmeden bu sonuçları tekrar elde etmeyi başaramadı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
meşe, sarmaşık, sumak, tedavisi, yada, zehirli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sumak (somak) Ecrin Alternatif Tıp 0 04 Ağustos 2013 12:10
Sarmaşık (hedera) Ecrin Alternatif Tıp 0 03 Ağustos 2013 02:29
Çınar Ağacı İle Sarmaşık Süslü IF Ekstra 0 17 Kasım 2011 00:59
Meşe İle Saz Ein Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Mayıs 2011 21:14
Sarmaşık - Sarmaşık Nedir - Sarmaşık Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 15:08