IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Şubat 2015, 12:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Katarakt'ın Sebepleri Nelerdir?




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En sık görülen katarakt tipi gözün yaşlanmasıyla ilişkilidir. Diğer katarakt sebepleri şunlardır:

· Aile hikayesi;
· Şeker hastalığı gibi tıbbi problemler;
· Göz yaralanması;
· Kortizon gibi ilaçlar;
· Uzun süre korunmadan güneşte kalma;
· Önceden göz cerrahisi geçirme.

Katarakt Ameliyatı Olmak Artık Çok Kolay

Katarakt gözümüzde normalde saydam olarak bulunan lensimizin, bulanıklaşmasıdır. Fotoğraf makinelerindeki optik komponentin kirlenmesi durumunda olduğu gibi, kataraktlı gözde de ışık göziçine giremeyecektir. Katarakt oluşumunun en sık sebebi yaşın ilerlemesidir. İleri yaşlarda nasıl saçlarımız beyazlaşıyorsa, gözün içindeki lensin protein yapısı da değişiklik gösterecek ve bulanıklaşacaktır. 52-64 yaş arasındakilerde yaklaşık %50 oranında katarakt gelişimi sözkonusudur. Katarakt erken yaşlarda da görülebilir. Bazı kataraktlar doğuştan meydana gelir. Bunun dışında travma, yoğun güneş ışığı ile uzun sure temas, toksik kimyasal maddeler, vücut metabolizma değişiklikleri yani diabet gibi sistemik hastalıklar ve ilaçlar (steroid, kortizonlu ilaçlar) katarakt gelişimini arttırır.

Katarakt ileri yaşlarda görülen en sık görme kaybı nedenleri arasında yer alır. Görme keskinliğinin azalması, kataraktlı hastalarda en sık rastlanan bulgudur. Görme düzeyindeki değişiklikler, kataraktın tipine gore farklılık gösterir. Kataraktlı hastalar sıklıkla ışık yansımalarından yakınırlar. Bu durumu genellikle kamaşma olarak tarif ederler. Çok aydınlık ortamlarda, güneş ışığında ciddi görme zaafı oluşturacak boyutta görme azalması olabilir. Kataraktın birkaç farklı tipi bulunur . Işık yansıması katarakt bulgularından birisidir, kataraktın her tipinde görülmez, özellikle kortikal ve arka kapsüller katarakt olarak adlandırılan lensin çevresinde katarakt oluşumu ile seyreden katarakt tiplerinde görülebilir.

Nükleer katarakt adı verilen merkezdeki lensin çekirdek bölümünün kalınlaşması ile seyreden katarakt tiplerinde değişen derecelerde miyopa kayış sözkonusudur. Giderek yakın okumada kullanılan gözlüklere ihtiyaç kalmayabilir. Yakın eskisinden daha net olarak görülür. Kataraktın birçok tipi mevcuttur. En sık rastlanan tipleri;

Subkapsüller katarakt: Bu katarakt tipinde lensin arkadaki kapsülünün merkezi bölümü ilk olarak etkilenir. Bu tip kataraktlarda uzak görme erken dönemde etkilenir ve görme keskinliğini en fazla bozan türdür. Yakın görme ise, çok daha fazla bozulur. Nükleer sklerotik kataraktlar da diğer bir katarakt tipidir. Yakın görme bu hastalarda eskisinden daha iyi hale gelebilir, ancak uzak görme ise, aşırı derecede bozulur. Bu grup hastalar miyopik gözlüklerden az da olsa faydalanabilirler.

Kortikal katarakt: Diğer bir katarakt tipi olan kortikal kataraktlarda ise, görme aksı tutuluncaya kadar görme keskinliği yeterli derecede kalır, katarakt çok ilerlediği zaman görmeyi olumsuz olarak etkilemeye başlar.

Katarakt operasyonu planlanan hastaların görme keskinlikleri değerlendirildikten sonra, ön segmet muayenesi yapılarak biometri adı verilen ölçüm uygulanır. Bu ölçüm ile göziçine yerleştirilmesi planlanan lense ait hesaplamalar yapılır. Biometri adı verilen bu ölçüm sonrasında gözbebekleri damla ile büyütülerek retina muayenesi yapılacaktır.

__________________

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kataraktın, nelerdir, sebepleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağlamanın Sebepleri Nelerdir? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 22:42
Yorgunluk Sebepleri Nelerdir? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 21 Ekim 2014 00:44
Ses kısıklığının sebepleri nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Eylül 2014 11:23
Göz Seyirmesi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 0 07 Kasım 2013 10:55
Diş Çürümesinin Sebepleri Nelerdir? Violent Ağız ve Diş Sağlığı 0 19 Mayıs 2013 15:28