IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Mart 2016, 15:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Organ nakliyle 62 hasta hayata tutundu




Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde, geçen yıl 32 karaciğer, 30 böbrek nakli yapılarak, hastaların yeniden sağlığına kavuşması sağlandı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde geçen yıl yapılan karaciğer ve böbrek nakilleriyle 62 hasta sağlığına kavuştu.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakil anlamında başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.

2015 yılında 62 hasta sağlığına kavuştu

Organ bekleyen hastaların bazılarının kadavra, bazılarının ise canlı vericiden yapılan nakillerle sağlığına kavuştuğunu belirten Öztürk, "2015 yılında toplam 62 nakil yapıldı. Bunlardan 32'si karaciğer, 30'u böbrek nakli. Bir önceki seneye yakın bir performans yakaladık. Bu, bizim için önemliydi" dedi.

Merkezlerinde organ naklinin her sene arttığını vurgulayan Öztürk, "Bu yıl da sene başından beri yani son iki ay içerisinde toplam 15 nakil yapıldı. Bunlardan 8'i karaciğer, 7'si böbrek nakli. Yaklaşık şu an da 500 civarında böbrek bekleyen ve 90 civarında karaciğer bekleyen hastamız var. Genel olarak bakıldığında merkezimizde bugüne kadar 278 böbrek nakli, 185 karaciğer nakli yapılmış" diye konuştu.

"Türkiye'de kadavradan bağış yeterli değil"

Organ bağışının kadavra ve canlı vericiden olmak üzere iki şekilde yapıldığını belirten Öztürk, Türkiye'de kadavradan yeterli bağış olmadığı için canlı vericili karaciğer ve böbrek naklinin dünya ülkelerine göre çok fazla yapıldığına işaret etti.

Öztürk, batı ülkelerinde karaciğer ve böbrek nakillerinin ağırlıklı olarak kadavra vericiden yapılmasına karşın Türkiye'de bu durumun tam tersi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bunun iki sebebi var. Birincisi, organ bağışının yeterli seviyede olmaması. İkinci neden ise Türkiye'de insanların aile bağları çok güçlü. İnsanlar rahatlıkla yakınlarına karaciğerinin bir kısmını veya böbreğini bağışlayabiliyor. Canlı vericili nakil noktasında ülkemizdeki sağlık ekibi çok tecrübeli. Hala daha yeterli miktarda organ bağışı yok. Organ bağışının bu düzeyinin düşük olmasının sebebi, yeterli toplumsal bilinç oluşmaması. İnsanların organ bağışına bakış açısı henüz tam olarak netleşmiş değil."

Yapılan çalışmalarla kadavradan bağışın Türkiye'de de arttırıldığını ama bunun yeterli olmadığını dile getiren Öztürk, yıllar önce Türkiye'de milyon nüfus başına 2 civarında olan organ bağışı sayısının, şu anda 5,6'ya çıktığını, Avrupa'da bu rakamın, milyon nüfus başına 10 olarak göründüğünü vurguladı.

AA


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
atatürk üniversitesi, böbrek, hastane, karaciğer, organ nakli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gizli aşk organ nakliyle açığa çıktı Angel Haber Arşivi 0 13 Kasım 2008 16:19