IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Desmont
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2014, 23:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Obsesif Kompulsif Bozukluk




Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk sıkıntı verici olabilir ve hayatınızı uyum içersinde geçirmenizi zorlaştırabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk nedir?

Obsesif Kompusif bozukluk, belli konularda takıntılı olmak ve bunu saplantı haline getirmek olarak tanımlanabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) rahatsızlığınız varsa, kafanızdan atamadığınız rahatsız edici düşünceleriniz vardır. Ayrıca, istemediğiniz halde belli şeyleri tekrar tekrar yaparsınız.

Rahatsız edici düşünceler obsesyonlar olarak adlandırılır. Tekrar tekrar yaptığınız şeyler kompulsiyonlar olarak adlandırılırlar. Obsesif kompulsif bozukluğu olan çoğu kişide bunların her ikisi birlikte görülür.

Çoğu zaman zaman gereksiz yere endişelenir. Ocağı açık bırakmak yada kapıyı kilitlediğinizi bir defadan fazla kontrol etmek yaygın görülen endişelerdendir. Fakat bu rahatsızlığı olan kişilerde bu endişeler hayatlarını kontrolünü eline alır. Bunları kontrol altına almaya çalışma çabası çok stres verici olabilir.

OKB genellikle çocukluğunuzda, ergenlik döneninizde ya da bir genç erişkin olduğunuzda başlar. Tek bir nedeni yoktur. Ailenizden aldığınız genetik mirasın bundan bir parça rolü olabilir. Beyninizdeki serotonin olarak adlandırılan kimyasal bir madde sizde düşük bulunuyor olabilir.

Başınızdan geçen olaylar ve dünya üzerine düşünme biçimiz de bu rahatsızlığa neden olabilir. Eğer geçmişte içki problemleriniz oluduysa ya da kokain kullandıysanız, bu rahatsızlığa yakalanma ihtimaliniz yüksektir.

Belirtileri nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan kişileri etkileyen belirtiler iki gurupta bulunur.

Obsesyonlar hoş olmayan ve rahatsız edici düşüncelerdir. Aklınıza sürekli gelen görüntüler ya da istekler olabilir. Bunlardan kurtulmak zordur. Bunlarla ilgili bazı örnekler aşağıda yer almaktadır.

• Kirlenmekten ve mikroplardan korkma (temizlik hastalığı)

• Eşyaları veya cisimleri simetrik olarak düzene sokma isteği

• Cinsel içerikli konular hakkında düşünme

Kompulsiyonlar, bu rahatsız edici düşüncelerin önüne geçmek için kendinizi yapmak zorunda hissetiğiniz eylemlerdir. Sık görülen bazı kompulsiyonlar aşağıda yer almaktadır:

• Sürekli yıkama ve temizleme

• Bir düzen içinde numaraları ve sayıları tekrar etme

• Genellikle belli bir sıralama içersinde, objelere dokunma ya da sayma

Belirtileriniz hayatınıza olumsuz yönde çok fazla etki etmiyorsa, doktorunuz hafif düzeyde bir OKB rahatsızlığınız olduğunu söyleyebilir. Eğer belirtileriniz çok sıkıntı vericiyse ve günlük yaşantınızı sürdürmeniz engelliyorsa, sizde ağır düzeyde bir OKB rahatsızlığınız olabilir.

OKB rahatsızlığı olan bazı kişilerin hareketleri, sesleri ya da kelimeleri tekrarlama gibi bir problemi olabilir. Bunlar tik olarak bilinir. OKB rahatsızlığı olan bazı kişilerde depresyona da girer, fakat bu durum çocuklarda ve ergenlik dönemindekilerde daha az görülür.

Hangi tedaviler işe yarar ?

Obsesif kompulsif bozukluğu için uygulanan tedaviler psikoterapi ve antidepresan ilaçları kapsar. Bunlardan hangisini en iyi sonucu verdiği söylemek yeterli bulgu mevcut değildir. Birden fazla tedavi denemeniz gerekebilir.

Psikoterapi

Bilişsel davranış terapisi (BDT) bir psikoterapidir. Rahatsızlığınızla başa çıkmanın pratik yöntemlerini bulmak için bir terapistle birlikte ortak bir çalışma yürütürsünüz.

BDT dünya ile ilgili inanışlarınızı inceler. Terapistiniz korkularınızın gerçekçi olup olmadığı üzerine düşünmenizi isteyebilir. Örneğin, bir şeye dokunduğunuzda kirlendiğinizi düşünmeniz gibi, sizi endişeye sevk eden şeylerle yüzleşmeniz istenebilir. Sonrasında terapistiniz, ellerinizi yıkamak gibi kompulsif(zorlayıcı) davranışlarla olmaksınız başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Muhtemelen seanslar arasında yerine getirmeniz için size ev ödevi niteliğinde görevler verilecektir. Kendinizi sizi endişelendiren durumlara koymanız ve onlarla başa çıkmak için öğrendiğiniz teknikleri kullanmanız istenecektir. Kendi başınıza ya da bir gurup içersinde terapi görebilirsiniz.

İlaçlar

Yapılan nitelikli araştırmaların çoğu SSRI’lar olarak adlandırılan antidepresan ilaçların OKB rahatsızlığı olan kişilere faydalı olabileceğini ortaya koyar.

İlaç tedavisiyle psikoterapinin birlikte uygulanmasının, bir tedavinin tek başına uygulanmasından daha iyi sonuç verip vermediği konusunda kesini bir şey söylemek için yeterli araştırma bulunmamaktadır. Fakat sadece tek bir tedaviden fayda göremeyen ya da ağır düzeyde OKB rahatsızlığı olan kişiler için bu tedaviler genelde birlikte uygulanır.

Tüm antidepresanlar baş dönmesi, ağız kuruluğu, kabızlık, titreme karı ağrıları gibi yan etkilen neden olabilirler. Sonuç olarak, antidepresanlar, özellikle de gençlerde, ihtiyatlı bir şekilde kullanılırlar. Çocuklar ve ergenlik dönemindekiler için, genelde öncelikli olarak uygulanacak tedavi şekli bilişsel davranış terapisidir (BDT).

Bana ne olacak?

OKB farklı kişileri farklı sekillerde etkiler. Bazı kişiler için belirtileri zaman içersinde ortaya çıkıp sonra kaybolma şeklinde olur. Bazı kişilerin belirtileriyse her zaman vardır. Eğer ağır düzeyde OKB rahatsızlığınız varsa, çalışmak ya da evde normal bir hayata sahip olmak size zor gelebilir.



Yaklaşık 10’da 4 ile 10’da 5 kadar kişi OKB belirtilerinin zaman içersinde düzeldiğini görür. Tedavi görmek faydalı olabilir.

Yazar: Dr. Murat BİLGİLİ

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Ekim 2014, 23:59   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Obsesif Kompulsif Bozukluk




hepimiz obsesif,kompulsif, şizofreniz değil mi?

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Ekim 2014, 00:13   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Obsesif Kompulsif Bozukluk




Ucunden biri yok bende.. Ben daha cok umursamaz , duygusuz, acimasiz biriyim.. Hic bi takintim yok..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bozukluk, kompulsif, obsesif


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Obsesif Kompulsif Bozukluk Amelia Ruh Sağlığı 0 16 Mart 2014 17:02
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Sue Ruh Sağlığı 0 29 Haziran 2012 21:56
Obsesif Kompulsif Bozukluk KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 20:12
Obsesif Kompulsif Bozukluğu YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 21:00