IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ekim 2014, 19:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir




Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir

Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocukları yetiştirmek size ve ailenize sorun oluşturabilir. DEHB evde ve okulda problemlere neden olur. Çocuğunuzda DEHB varsa doğru bir teşhis konulması önemlidir.


Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu DEHB Nedir?

DEHB, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu anlamına gelir. DEHB olan çocuklar konsantre zorluğu yaşar, çok hareketlidir ve düşünmeden hareket eder.

Bütün çocuklar bazen hareketli olabilir. Bu durum, onlarda DEHB olduğu anlamına gelmez. DEHB olan çocuklar çoğu zaman evde ve okulda ciddi sorunlara neden olacak şekilde davranır. Bu onların şımarık olduklarından değildir. DEHB bir sağlık problemidir.

Doktorlar, DEHB olan çocukların beyinlerinin diğer çocuklardan farklı şekilde çalıştığını düşünür. Herkesin beyni beyin hücreleri arasında mesajları taşımak için nörotransmiter denilen kimyasalları kullanır. DEHB olan çocuklar dopamin ve noradrenalin adlı nörotransmiterin iki türünden daha az bulunur. Bu kimyasallar etrafımızdaki bilgileri algılamamızı etkiler.

DEHB olan çocuklar diğer çocuklar gibi bilgiyi aynı şekilde alamazlar. Bir çocukta DEHB varsa:

•Dış dünya gürültü ve resimler kalabalığıdır

•Neyin önemli olduğuna karar veremezler ve kafaları karışır.

•Günlük şeyleri organize etmek onlar için imkansızdır ve yalnızca bir olaya odaklanamazlar.

DEHB kimsenin hatası değildir. Siz ya da çocuğunuz buna neden olacak birşey yapamazsınız. Çok fazla televizyon, çok fazla şeker ya da eğitimi iyi olmayan okullar bu hastalığa neden olmaz. DEHB’e neyin neden olduğu tam olarak bilinmese de, büyük olasılıkla bazı şeylerin kombinasyonunun neden olduğu söylenebilir.

DEHB’in farklı isimlerle adlandırıldığını duymuş olabilirsiniz. Doktorlar dikkat eksikliği ya da hiperaktivite olarak adlandırmıştır fakat, günümüzde çoğu doktor DEHB olarak kullanır. Bazı doktorlar eski ismini de kullanır. DEHB’I hiperkinetik bozuluk ya da HKD halinde de duyabilirsiniz.

Çocuğumda DEHB olduğunu nasıl anlarım?

DEHB’in temel belirtileri dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik. Bu davranışların bazı örneklerini aşağıda vereceğiz.

Dikkatsizlik

Dikkatsiz çocukların kolayca kafası karışır, bir aktiviteden diğerine geçerler ve çabuk sıkılırlar. Onlarla konuştuğunuzda sizi dinlemiyormuş gibi görünürler ve konsantre olmak onlar için çok zordur. Ev ödevleri onlar için büyük olasılıkla bir mücadele olacaktır. Bu çocuklar ayrıca dağınık ve unutkandırlar.

Hiperaktivite

Hiperaktif çocuklar için oturmak nerdeyse imkansızdır. Oturdukları yerde kıpırdanırlar, huzursuz olurlar ve sürekli kalkarlar. Enerjileri asla bitmez. Sürekli koşar ve konuşurlar. Çocuklar büyüdükçe bu durum azalır. DEHB olan yetişkinler bile hareketlidir.

Dürtüsellik

Çocuklar bu durumda sonunu düşünmeden eyleme geçerler. Çok sabırsız görünürler ve iki kişi konuşurken sürekli olarak lafa girerler. Sırasını beklemekte,yönergeleri dinlememeleri ve dokunmaması gereken şeylere dokunmalarıyla sık sık güçlük çekerler. Sakar olabilirler ve birşeyleri devirebilir,yolun karşısına geçmek gibi tehlikeli şeyler yapabilirler.

DEHB olan bazı çocuklarda bütün bu belirtiler gözlenirken diğer çocuklarda genellikle dikkatsizlik ya da hiperaktivite ve dürtüsellik görülür.

Çocuğunuzun çoğu zaman bu şekilde davrandığından endişeleniyorsanız doktorunuzla ya da çocuğunuzun öğretmeniyle görüşün. Çocuğunuzun çocuk pskiyatristi ya da psikolog tarafından görülmesini sağlayacaktır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ da Tanı Nasıl Konur?

Çocuğunuzun DEHB olup olmadığını belirleyecek herhangi bir test veya görüntüleme cihazı yoktur.

Doktorlar DEHB teşhisi konma konusunda çok dikkatlidirler. Çocuk ihtiyacı olmayan tedaviyi görebileceğinden yanlış teşhis zararlı olabilir. Bu yüzden DEHB teşhisi koymak zaman alır. Çocuk pskiyatristi çocuğunuzun DEHB bulgularını taşıyıp taşımadığını kontrol edecektir.

•Çocuğunuzun altı ya da daha fazla dikkat eksikliği belirtisi göstermeli, altı ya da daha fazla hiperaktivite belirtisi olmalı ve sonunu düşünmeden eyleme geçme davranışı içerisinde olmalıdır.

•Bu belirtiler çocuğunuz da 7 yaşından önce başlamalıdır.

•Çocuğunuz bu şekilde en az altı ay davranmış olmalıdır.

•Çocuğunuzun davranışları ev ve okul gibi en az iki yerde problemlere neden olmalıdır.

Çocuk pskiyatristi, sizden ve çocuğunuzun öğretmeninden çocuğunuzun davranışları hakkında bir test doldurmanızı isteyebilir. Doktor, çocuğunuzla da konuşacaktır. Çocuğunuzun bu davranışlarının duyma problemleri, epilepsi ya da öğrenme zorlukları gibi başka problemlerden kaynaklanmadığından emin olmak için test yapılması da gerekebilir. Doktor emin olduğunda, çocuğunuza DEHB teşhisi konacaktır.

Çocuğuma ne olacak?

DEHB olan bir çocuk için yaşam zor olabilir. Bu çocuklar, okulda ve arkadaşlık kurarken sorun yaşarlar. Fakat doğru tedavi ve destekle çocuğun hareketlerinde önemli ölçüde düzelme gözlenir. DEHB için klasik tedavi ilaç kombinasyonu ve terapidir. DEHB olan çoğu çocuk normal yaşantılarına döner.

Uzmanlar çocuklar ergenlik çağına geldiğinde, DEHB’in geçeceğini düşünür. Yaklaşık çocukların üçte birinde ise geçer. Fakat üçte ikisinin ergenlik çağına girene kadar tedaviye gereksinim duyar. Yetişkinlerde konsantre olma, davranışlarını kontrol etme, ilişki kurma gibi güçlüklerle karşılaşır. DEHB olan birçok yetişkin bu durumlara adapte olmayı öğrenir.

Çocuğunuzun okuluyla işbirliği halinde olmak

DEHB olan çocuklar ödevlerini yapmakta zorlanırlar ve bu davranışları öğretmenleri için problemlere yol açabilir. Çocuğunuzun okuluyla işbirliği halinde olmanız önemlidir. Böylece çocuğunuzun eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzun okulu çocuğunuzun sınıfta daha fazla desteğe ihtiyacı olduğuna karar verebilir. Örneğin;

•Özel eğitim koordinatörü DEHB olan çocuğunuza ek destek verebilir.

•Çocuğunuza dikkat dağıtıcı şeylerin az olduğu bir alanda çalışma alanı sağlanabilir.

•Çocuğunuza ek aralar ya da bilgisayar gibi öğrenme araçları sağlanabilir.

•Bilgiler anlaşılabilir basamaklara ayrılabilir.

Çocuğunuzun öğretmenine ya da kıdemli bir öğretmene çocuğunuza nasıl yardım edeceğiniz konusunda danışabilirsiniz.

Çocuklarınız için kendi yapabileceğiniz şeyler

DEHB olan çocuklar büyüdüklerinde, kendi kendilerine de faydalı olma yollarını öğrenebilirler. Önermek isteyebileceğiniz bazı şeyler :

•Bir talimatı hatırlayamazlarsa, hocalarından tekrar etmelerini istemeliler. Tahmin etmemeliler.

•Büyük işleri küçük parçalara bölüp, her birini bitirdiklerinde kendilerini ödüllendirsinler.

•Hergün yapacaklarını liste haline getirsinler. Yaptıkça yapılanların üstünü çizsinler.

•Ödevlerini sessiz yerlerde yapsınlar.

•Bir seferde bir şey yapsınlar.

•Düzenli ve kısa aralar vermeyi denesinler.

•Küçük bir defter taşıyıp hatırlaması gerektiği şeyleri not etsinler.

•Yapacakları şeyleri hatırlamak için Post-it ( yapışkanlı küçük not kağıtları) kullanabilirler.

Yazar: Dr. Murat BİLGİLİ

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bozukluğu, dehb, dikkat, eksikliği, hiperaktivite, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dikkat Sorunu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu veya Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Ödev Düzeni Oluşturma Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Eylül 2014 18:39
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Cemalizim Haber Arşivi 0 14 Mart 2012 10:21
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu: Alt tipleri Ecrin Çocuk Sağlığı 0 25 Şubat 2012 23:05
Nedir bu dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu dedikleri? Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 16 Şubat 2012 23:28
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Liaaa Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 08 Şubat 2012 12:05