IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2016, 12:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
5 soruda Zika virüsü




Dünyayı şimdi de Zika virüsü paniği sardı. Amerika Kıtası'nı etkileyen virüs az da olsa Avrupa'da da görüldü. İngiltere ve Hollanda'nın ardından Danimarka'da 1 kişi ve İsviçre'de 2 kişide Zika virüsü taşıyan hastalara rastlandı. Virüsü taşıyan 5 kişiden sadece 1'i hastalığa dair belirti veriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




ZİKA VİRÜSÜ İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

1947 yılında ortaya çıktı. İlk olarak Uganda'da maymunlarda bulunan virüs insanlarda bugüne kadar büyük bir salgına neden olmamıştı.



ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Uzmanlara göre virüsü alan insanların birçoğu rahatsızlanmıyor. Hafif ateş, döküntü, kas ağrısı ve göz kızarması gibi belirtileri olan virüsün bu etkileri 1 haftadan daha fazla etkilemiyor. Şu ana kadar kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmayan virüsün periyodik olarak salgına neden olduğu belirtiliyor.


ZİKA VİRÜSÜ NEDEN ENDİŞE YARATIYOR?
Brezilya'da virüsü kapan hamile kadınların bebeklerinde mikrosefali denilen hastalığa rastlandı. Mikrosefali bebeklerin kafalarının normalden küçük doğması ve beynin de aynı şekilde gelişmemesine neden olan bir hastalık ve ölümle sonuçlanabiliyor. El Salvador'da Sağlık Bakanlığı bu nedenle 2 yıl boyunca hamile kalınmamasını önerdi.
Yine Brezilya'da mikrosefali hastalığı bebeklerde, normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı.



TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?
Türkiye için henüz kesin bir risk görülmüyor. Bunun yanında, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarıları yapılıyor.


AVRUPA'DA GÖRÜLDÜ MÜ?
Zika virüsü Avrupa'da az olmakla birlikte İngiltere, Hollanda, Danimarka ve son olarak da İsviçre'de 2 hastada görüldü. Virüsün insanda insana geçip geçmediği henüz bilinmiyor ama böyle bir vakaya rastlanmasa da uzmanlar cinsel yolla bulaşma ihtimali konusunda uyarıyor.
ÖLÜM ORANI AZ
Acıbadem Taksim Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök Zika virüsünde ölüm oranının az olduğunu ancak hamilelerde çok tehlikeli olduğunu belirtti: "İlk kez 1947 yılında maymunlarda saptanan bu virüs, insanda ilk olarak 1954 yılında Nijerya’da görülmüş. Zika virüsü sivrisinek ısırığı ile bulaşıyor. Çoğunlukla Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifiklerde görülen virüs ortalama yılda 1000 vaka olarak saptanmaktaydı. Ancak Mayıs 2015 sonrasında Brezilya’da pandemi yapmıs ve son 6 ayda 3 bin-4 bin vaka saptanmıştır. O zamandan bugüne ise 21 ülkede görülmüştür. Son zamanda Amerika’da 6 vaka görülmüs bu vakaların Güney Amerika’ya ziyareti olan kişilerde ortaya çıktığı gözlenmiş. İngiltere’de ise 3 vaka görülmüş ve yine bu vakaların seyahat eden kişilerde olduğu saptanmıştır. Hastalığın ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, döküntü, eklem ağrısı ya da konjüktivit ile seyrettiği gözlenmiş. Bu hastalıktan ölüm çok nadirdir. Ancak özellikle hamile kişilerde fetusu etkilerse mikrosefali dediğimiz hastalık ile çocuk doğuyor. Bu nedenle hamilelerin bu bölgelere mümkünse seyahat etmemelerini, herhangi bir nedenle bu bu bölgelere ziyaret etmesi gereken kişilerin uzun ve kalın giyinmelerini istiyoruz. İnsandan insana geçip geçmediği hakkında henüz bir bilgimiz yok. Tedavisi olmayan ve aşı çalışmaları devam eden bir hastalık. Bu nedenle Özellikle Güney Amerika’ya ve virüsün görüldüğü aşağıdaki bölgelere seyahat edenlerin, hamilelerin dikkatli olması, seyahat sonrasında herhangi bir şikayetinin olması halinde ya da seyahat sırasında doktor kontrolünde olması gerekmektedir."


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


SAĞLIK BAKANLIĞINDAN "ZİKA VİRÜSÜ" UYARISI
Sağlık Bakanlığı, zika virüsü hastalığının görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak gerektiği uyarısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika'da zika virüsünün yayılmaya devam etmesi nedeniyle, bölgedeki ülkelere gidecek olanlar uyarıldı.


"SİVRİSİNEK ISIRIKLARINDAN KORUNUN"
"Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur. Enfeksiyondan korunmak için hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunmak esastır. Klimalı, sivrisineklerden korunmuş mekanlarda kalmaya özen gösterilmeli, açıkta kalan cilt için sivrisinek kovucular kullanılmalıdır. Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon gibi kapalı giysiler giyilmelidir. Ayrıca konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün yeni salgın hastalık bildirimleri de 'Seyahat Sağlığı' internet sitesinde yayınlanmaktadır."


hurriyet

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
5, amerika, hollanda, ingiltere, soruda, virüsü, zika, zika aşı, zika virüsü, zika virüsü nasıl bulaşır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
8 soruda Osmanlıca. Düş Serbest Kürsü 0 11 Aralık 2014 00:44
İlk Soruda Elendi Ama... Thetis Haber Arşivi 0 18 Mayıs 2012 15:24
İşte 14 soruda 4+4+4 PassioN Haber Arşivi 0 02 Nisan 2012 20:02
18 soruda 4+4+4 PassioN Haber Arşivi 0 29 Mart 2012 20:17