IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Türk kadını menopoza 5 yıl erken giriyor (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/760630-turk-kadini-menopoza-5-yil-erken-giriyor.html)

Dream 18 Ekim 2016 11:55

Türk kadını menopoza 5 yıl erken giriyor
 
Bugün ‘Dünya Menopoz Günü’. Uzmanlar Türkiye’de kadınların 46, Avrupalı kadınların ise 51 yaşında menopoza girdiğini söylüyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Bayraktaroğlu “Bu beş yaş farkın nedeni, Avrupalı kadınların kalsiyum içeren yiyecekler yemeleri” diyor.

Uluslararası Menopoz Topluluğu (IMS) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 18 Ekim’i ‘Dünya Menopoz Günü’ olarak duyurdu. Eskişehir Acıbadem Eskişehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu, Türkiye’de menopoza girme yaşının 46, Avrupa’da ise 51 olduğunu belirterek bunun nedeninin önceden önlem alınması ve kalsiyum içeren yiyeceklerin yenmesi olduğunu söyledi. Bayraktaroğlu, “Menopoz tıp dilinde kadının adetten kesilmesi ve doğurganlığının sona ermesi olarak tanımlanıyor. Toplumumuzda ise yaygın bir kanı olarak menopoz dönemi yaşlılık döneminin başlangıcı olarak görülüyor. Ortalama insan ömrünün 80’li yaşların üzerine çıktığı günümüzde, menopoz dönemi aslında insan hayatının önemli bir kısmını kapsıyor” diye konuştu.


MUAYENE ÇOK ÖNEMLİ
Menopoz döneminde östrojen hormonu salgısının aşırı düşmesiyle birlikte kalp hastalıkları ve kemik erimesi (osteoporoz) riskinin de arttığını belirten Bayraktaroğlu, bu riskleri önleme konusunda var olan seçenekler hakkında bilgi sahibi olmak için, kadınların yıllık jinekolojik muayeneledevam ettirmesinin önemine değindi. Bayraktaroğlu “Menopoz sözcüğünün Yunanca kelime anlamı son adet kanamasıdır. Menopoz kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve düzenli aralıklarla her ay tekrarlanan adet kanamalarının sona ermesi durumudur. Menopoz dönemi öncesi ve sonrası ile birlikte bireyde farklılıklar görülebilir” dedi.

TANISI BİR YIL SONRA
Menopozun oluşma sürecine değinen Bayraktaroğlu, şunları anlattı: “Birey doğduğunda yumurtaları rezervli olarak dünyaya geliyor. İlk adetini gördükten sonra bu yumurtalarını düzenli olarak atıyor. İlerleyen dönemlerde yumurta rezervlerinin kaybolmasıyla menopoz oluşuyor. Premenopoz, menopoz ve post menopoz olmak üzere 3 farklı evreye ayrılan bu dönemde yoğun kanama ya da hiç adet görmeme gibi etkiler oluşabilir. Menopozun tanısı ancak bir yıl adet görülmediyse ya da bu süre bir yılı geçtiyse koyabiliyoruz. Eğer bir yılı geçmediyse kadının menopoza girdiğini söyleyemiyoruz. Yaşamın her döneminde olduğu gibi egzersiz bu dönemde de çok önemlidir. Menopozda kemik erimesini önlemek için 20-25 dakika yürüyüş yapılmalıdır.”

ETKİLERİ NELERDİR?
Bayraktaroğlu, “Menopozda östrojen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler şu şekilde özetlenebilir: Adet kanamalarının kesilmesi, sıcak basmaları, gece terlemeleri, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik depresyon, cilt kuruluğu, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, memelerde küçülme gibi değişiklikler. Kemiklerde erime (osteoporoz) ve buna bağlı olarak erken dönemlerde ortaya çıkan bel, eklem ve kas ağrıları ve daha ileri aşamalarında kemik kırıklarının görülmesi” diye konuştu.

BELİRTİLER HEMEN HEMEN AYNI
Erken menopoza girenlerin normal menopoz yaşına gelene, hormon almaları gerektiğinin altını çizen Bayraktaroğlu “Menopoz her toplumda farklı algılanma düzeyine göre tarif edilse de bütün dünyadaki kadınların hissettikleri hemen hemen aynıdır. Ateş basması, nedensiz terleme, çarpıntı, nedensiz bir endişe hali, çabuk öfkelenme, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, baş ağrısı, hepsi bir hastada var olabildiği gibi bu belirtilerden sadece birkaçı da hastalar tarafından dile getirilir” dedi.


Kaynak: Karar


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net