IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Şubat 2018, 14:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çıtlatılan eller kireçlenmeye sebep olur mu?




Halk arasında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak adlandırılan "artroz" veya "osteoartrit" hastalığının, toplumda yaygın bir hastalıktır.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Uzm. Dr. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], toplumda sık yapılan el çıtlatmalarının da ilerleyen dönemlerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ye sebep olduğunu söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yonca Bavlı Eren, kireçlenmeye eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranmanın neden olduğunu aktardı. Kemiklerin birbirine bağlandığı eklemlerde; karşılıklı kemik yüzeylerinin üzerini kaplayan, ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağının bulunduğunu anlatan Uzm. Dr. Eren, genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan hastalığın ilaç, fizik tedavi, egzersiz, eklem içi uygulamalar ve cerrahi ile tedavi edilebildiğini söyledi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kireçlenme konusunda yanlış bir inanışa da dikkat çeken Uzm. Dr. Eren, "Toplumda eklemlerde kireç birikmesi gibi bir inanış var. Bu doğru değil. Kireçlenme yaş, kalıtımsal nedenler, yıpranma ve aşınma, kemik eklemi etkileyen diğer hastalıklardan dolayı oluşur. Ağrı, tutukluk, eklem hareketlerinde kısıtlanma ile kendini gösterir. Fizik muayene, radyolojik tetkikler, kan testleri, eklem sıvısı incelemesi ile teşhisi konur. İlaçla, fizik tedavi yöntemleriyle, egzersiz, eklem içi uygulama ile hasar ilerlemesi önlenebilir ve gerekirse ileri dönemde cerrahi müdahale ile tedavi edilir" diye konuştu.

DÜZENLİ EGZERSİZLE ÖNLENEBİLİR

Kireçlenmede en önemli belirtinin ağrı olduğuna dikkat çeken Yonca Bavlı Eren, dinlenerek geçirilen ağrıların, hastalık ilerledikçe kalıcı hale gelebileceğinin altını çizdi. Kireçlenme ile oluşan eklem ağrılarının, genellikle hareket sonrası ortaya çıktığını söyleyen Eren, "Kaza ve yaralanmalar, eklemi ilgilendiren kırıklar, menisküs ve bağ yaralanmaları, eklemde ürik asit birikmesi, mikroplu ve mikropsuz iltihaplar, hemofili hastalığında tekrarlayan eklem içi kanamalar gibi birçok nedenler kireçlenmeye neden olabilir. Ancak en önemli nedenlerden biri aşırı kiloya bağlı, ekleme binen yükün fazla olmasından dolayı, kıkırdak dokusunda oluşan ciddi hasarlardır. Bu nedenle kireçlenme oluşumunu engellemede kilo kaybı son derece önemlidir. Eklem sağlığını korumada egzersizde önemlidir. Kişiyi zorlamayan düzeyde haftada 2-3 defa yapılan 20-30 dakikalık düzenli egzersizler eklem sağlığı için faydalıdır" ifadelerini kaydetti.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Uzm. Dr. Eren, "Kişi, kaza ve yaralanma gibi olaylar yaşadıysa bu durumu mutlaka doktoruyla paylaşmalı. Eklemi aşırı zorlayan hareketlerden kaçınmalı. Yüzme, bisiklet, yürüyüş gibi sporlar eklem sağlığı için tercih edilmeli. Çömelme, uzun süre dizlerin üzerinde oturmak, merdiven inip çıkmak eklemlere zarar vereceğinden bu durumdan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Artroz tanısında hasarın derecesinin belirlenmesinde MR tetkiki önemlidir. Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, MR'ı radyasyona neden olduğu gerekçesiyle yaptırmak istemiyor. MR'ın hastaya radyasyon açısından zararı yoktur" dedi.

ELLERİNİZİ ÇITLATMAYIN


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Uz. Dr. Eren, toplumda çok sık yapılan el çıtlatmalarının zararlı olduğunu söyledi. El çıtlatmalarının, eklemde kireçlenmeye neden olabileceğine vurgu yapan Uzm. Dr. Eren, "Pek çoğumuzun sık yaptığı yanlış bir davranış var. O da el çıtlatma. Biz kesinlikle el çıtlatmayı istemiyoruz. Çünkü el çıtlatma, eklem kıkırdaklarına ciddi zarar verir. Kişide kireçlenmeye neden olur. Uzun süre diz üzerinde oturmak, çok merdiven inip çıkmak nasıl dizimize hasar veriyorsa el çıtlatmak da öyledir. Alıştıkça çıtlama yaparsınız ve çıtlatma yaptıkça, eklemin kenarındaki sinoviyal dokuda yırtıklar ve baloncuklar oluşturuyorsunuz. Bir süre bu sizi rahatlatıyor ama sonra siz yine el çıtlatma ihtiyacı hissediyorsunuz. Sonuçta kendi elinize zarar veriyorsunuz. Eklem egzersizleri yapın ama asla ellerinizi çıtlatmayın" diye konuştu.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ HAREKETSİZLİK İLERİ YAŞLARDA KEMİK ERİMESİYLE SONUÇLANABİLİR

Uz. Dr. Yonca Bavlı Eren, ileri yaşlarda kadınlarda kalsiyum eksikliği ile ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı hakkında da önemli bilgiler verdi. Kemik erimesinin sadece yaşlanan kadınlarda değil, erkeklerde de görülebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Eren "Kemiklerin en güçlü seviyeye gelmesi, özellikle 20-25 yaşına kadar yapılan beslenme ve sporla ilişkilidir. Çocuklarda beslenme kadar yapılan spor da önemlidir, özellikle gün içinde uzun süre hareketsiz kalmak ileri yaştaki kemik sağlamlığını olumsuz etkiler. Bu sebeple çocukların hareketsiz, sporsuz yaşam tarzının önüne geçilmesi gerekiyor. Çocuklarda hareketli yaşam son derece önemlidir. Çocuklarınız bırakın özgürce hoplasın, zıplasın, sık sık spor yapsınlar, çocuk ne kadar hareketliyse, kemik yapısı o kadar sağlıklı olur" ifadelerini kaydetti.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
el, hareketsizlik, kireçlenme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Epilepsiye neler sebep olur? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 18 Mart 2016 19:10
Gırtlak kanseri, ses kısıklığına sebep olur mu? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 1 12 Mart 2016 20:35
Kirli eller ve havlular, göz iltihabına sebep oluyor PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 17 Aralık 2015 12:37
Kafein Selülite Sebep Olur mu? Zen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 05 Haziran 2014 23:15
İnternet aptallığa sebep olur mu ? root Güvenlik ve Güvenlik Açıkları 0 30 Mart 2010 07:32