IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2018, 14:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mide bulantısı neden olur ve nasıl geçer?




Mide bulantısı, kendinizi kusacakmış gibi hissettiren huzursuzluk veren, kusmaya kadar gidebilen bir durumdur. “Yüksek Topuklar” ekibi olarak, değerli okuyucularımız için mide bulantısı neden olur ve nasıl geçer sorularının cevaplarını paylaşacağız.



Mide bulantısının nedenleri:

Mide bulantısı bir hastalık değildir. Birçok farklı rahatsızlığın semptomu olabilir. Aynı zamanda, mide bulantısıyla birlikte terleme, benzinizin solması, tansiyonun düşmesi ve iştahsızlık gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Mide bulantısının nedenleri nedir diye sorarsak, aşağıdaki etkenleri sıralayabiliriz:

Gastroenteritler (mide-bağırsak enfeksiyonları)

Yetişkinlerde rastlanan mide bulantılarının sebebi mide veya bağırsaktaki enfeksiyonla açıklanabilir. Beslenmenizde yapacağınız ufak ama sağlıklı değişikliklerle bu bulantıların önüne geçebilirsiniz. Ancak, devam eden bulantı ve kusma 1-2 gün içinde geçmezse bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Migren

Migren ağrısı, beraberinde mide bulantısını getirir. Migren ağrıları için uyguladığınız tedavi yöntemleri sayesinde, bulantınızın da geçeceğini göreceksiniz. Önemli bilgi; migren ağrınızı geçirmek için ilaçlara sarılmadan önce, doktora görünürseniz sağlığınız için daha iyi olacaktır.

Araç tutmaları

Birçok insan seyahat sırasında, araç hareketinden etkilenerek mide bulantıları yaşar. Bu durumu, ilaçla çözmek yerine, farklı yöntemlerle çözmeyi denemelisiniz. Bu yöntemler, gözlerinizi kapatmak, gözleriniz açıkken bir noktaya odaklanmak, sakin ve hoşunuza gidecek müzikler açarak rahatlamak ve dikkatinizi başka yere toplamak olabilir.

Hamilelik

Kadınlarda yaşanan mide bulantısı akla ilk olarak hamileliği getirir. Hamilelik döneminin özellikle ilk evreleri, bulantıyla geçmektedir. Hamile kadınların bu dönemde en çok zorlandığı saatler, sabah saatleridir. Bu bulantıların, genellikle 16-20 hafta sonra kendiliğinden geçtiğini söyleyebiliriz.

Gıda zehirlenmeleri

Tükettiğiniz bazı gıdalar bozulmuş veya zararlı bakteriler barındırıyor olabilir. Bu durum, mide bulantısı yaşamanıza yol açar ve kramplara sebep olur.

İlaç kullanımı (kemoterapi, ağrı kesiciler, antibiyotikler)

Birçok ilaç, bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere mide bulantısına davetiye çıkarabilir. Özellikle, aynı anda birden fazla ilaç kullanıyorsanız, ilaçların yan etkisi olarak bulantı yaşayabilirsiniz. Mide bulantısına en çok neden olan ilaçlar kemoterapi ilaçları ve antidepresanlardır.

Alkol ve sigara kullanımı
Stres ve anksiyete
Vertigo, kulak çınlaması
Tansiyon ve şeker düşüklüğü
Beyin tümörü
Anestezi
Laktoz intoleransı, çölyak hastalığı
Apandisit
Duygusal iniş-çıkışlar mide bulantısına yol açan diğer etkenlerdir.

Mide bulantısına ne iyi gelir?

Mide bulantısı yaşadığınız zaman, onun neden olduğundan çok nasıl geçeceğini düşünebilirsiniz. Bulantınızı geçirmek için hemen ilaç kullanımına başvurmak yerine, doğal yöntemlerle çözmeyi deneyin. Yazımızın devamında mide bulantısından kurtulmanın yollarını listeliyoruz:

Temiz havaya çıkıp derin derin nefes almak, mide bulantısına iyi gelecek seçeneklerden biridir. Açık havada yapacağınız yürüyüşler de, mide bulantısından kısa sürede kurtulmanızı sağlayacaktır.
Hoşunuza gidecek ve sizi iyi hissettirecek ferah kokular koklayabilirsiniz. Özellikle, lavanta yağı koklamak mide bulantınıza iyi gelecektir.
Bulunduğunuz ortamda sizi rahatsız eden bir koku varsa, oradan hemen uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın, koku mide bulantısını tetikleyen başlıca etkenlerden biridir.
Mide bulantınızın nedeninin tükettiğiniz gıdalar olduğunu düşünüyorsanız, bir süre yediklerinize dikkat etmelisiniz.
Midenizin kolay sindirebileceği hafif ve yumuşak gıdalar tüketmeye çalışın. Kraker, çorba, muz gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Yağlı ve midenize ağır gelecek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Baharatlı ve kızartılmış yiyecekler de mide bulantınızın artmasına yol açar.
Midenizi daha fazla yormamak için yemeklerinizi sık sık ve az yemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca, yemek yedikten sonra hemen yatarsanız reflünüz tetiklenir, bu da bulantınızın artmasına neden olabilir.
Nane-limon, papatya çayı gibi bitki çaylarını, mide bulantınızı geçirmek için tüketebilirsiniz.
Kahve ve çay gibi kafeinli içeceklerden kaçınmalısınız.
İçeceklerinizi yavaş yavaş tüketmelisiniz. Aksi takdirde midenize baskı yapar ve midenizi yorar.
Kusma problemi yaşıyorsanız berrak sıvılar tüketmeye özen gösterin. Sağlığınız için vücudunuzun kaybettiği sıvıyı tekrar kazanmalısınız.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
mide, mide bulantısı, mide bulantısı neden olur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
West sendromu neden olur, nasıl geçer? Funda Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 30 Mart 2018 11:10
Vulva ağrısı neden olur, nasıl geçer? Sanem Sağlık Köşesi 0 12 Mart 2018 19:57
Ayakta Su Toplaması Neden Olur, Nasıl Geçer? Sanem Sağlık Köşesi 0 07 Mart 2018 21:44
Mide Bulantısı Nasıl Geçer PySSyCaT Sağlık Köşesi 2 15 Aralık 2015 12:01
Hamilelikte Neden Mide Bulantısı Yaşanır? Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ekim 2008 14:48