IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2018, 20:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Taşikardi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi




Taşikardi bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbin normal bir atış hızı vardır. Eğer kalp atması gerektiğinden fazla atarsa taşikardi oluşmuş demektir. Her çağda kalp çarpma hızı farklıdır. Bunun en güzel ve heyecanlı örneği anne karnındaki bebeklerin kalp sesleridir. Anne karnındaki bebek kontrol esnasında kalp sesleri dinlendiğinde bu kalp atışlarının çok fazla olduğu dikkat çeker. Bu durum bebek için gayet normaldir. Yetişkin bir insanın ise kalbinin atış hızı dakikada 60 ile 100 arasındadır. Yetişkin bir insanda taşikardinin meydana gelmesi kalbin dakikada 100 atımdan daha fazla olması ile ölçülür.

Taşikardi ile kalp çalışması gerektiğinden fazla çalışmış olur ve böylece kalp kasları yorulur. Kalbin fazla çalışması verimin düşmesi demektir. Organlara daha az kan ulaşmış olur hatta kalbe bile daha az kan ulaşmış olur.

Taşikardi oldukça tehlikelidir. Kalp krizine kadar sonuçlar doğurabilir.

Taşikardinin belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler sıralarsak:

*Nabzın hızlı atması: Kalbin olması gerektiğinden fazla atmasıdır. Nabız ölçüldüğünde normalden fazla bir atım ortaya çıkar.

Göğüste meydana gelen ağrı: Kalpteki fazla atıştan dolayı kalpte gerginlik oluşur ve göğüste ağrı meydana gelir. Bu taşikardinin belirtisi olabileceği gibi kalp krizi ya da kalp spazmının bir belirtisi de olabileceği için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.

Çarpıntı: Kişi bu durumu rahatlıkla fark eder. Kalp göğüsten çıkacak kadar hızlı çarpar. Çarpıntı diyabet hastalarının kandaki şeker oranının yükselmesi sonucunda da ortaya çıkar.

Bayılma: Taşikardi ile kalp organlara yeterince kan pompalayamaz ve doğal olarak da organlara yeterince oksijen ulaşamaz. Bu organlardan biri de beyindir. Beyne gelen oksijen yetersiz olunca beyinde geçici şuur kayıpları ortaya çıkar ve taşikardi yaşayan kişi bayılır.

Baş dönmesi: Beyne gitmeyen yeterli oksijen baş dönmesine sebep olur.

Tansiyonun düşmesi: Kan basıncı düşünce tansiyon değerleri de düşer.

Nefes alıp-vermede zorluk: Kalpteki çarpıntı ve göğüsün üzerindeki baskı nefes alıp-vermeyi zorlaştırır.

Halsizlik, yorgunluk, sersemlik: Taşikardi ile organlara yeterli derecede gitmeyen kandan dolayı vücutta halsizlik, yorgunluk, sersemlik ortaya çıkar.

Yukarıda sayılan belirtilerden biri ya da bir kaçı ortaya çıktığında mutlaka bir doktora ya da mümkünse bir Kalp hastalıkları bölümüne* başvurmak gerekir.

Kişide taşikardi olduğunun tespitini alanında uzman doktor teşhis eder. Bunun için çeşitli tetkikler ve tahliller yaptırır.

Taşikardinin çeşitleri de vardır. Bazı çeşitlerinde belirti gözlemlenmeyebilir. Aniden komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Taşikardinin tanısı konduktan sonra tedavi süreci başlamış olur. Taşikardi kalbin olması gerektiğinden fazla atması olduğu için tedavide de amaç kalbin atış hızını normale döndürmek amaçlıdır. Bunun için öncelikle taşikardiye sebep olan durumları ortadan kaldırmak ilk şarttır. Örneğin sıkıntı ve strese bağlı olarak taşikardi oluşmuşsa strese sebep olan ortamlardan, olaylardan uzak durmak gerekir. Ya da şeker hastaları kandaki şeker oranlarının yükselmesine bağlı olarak taşikardi yaşıyorsa diyetlerine dikkat etmeleri gerekir.

Taşikardi tedavisinde hastanın yaşı, var olan diğer hastalıkları, vücudun genel sağlık durumuna dikkat edilir.Taşikardiye 60 yaşın üzerinde olanlarda daha sık rastlanabilir.Taşikardi tedavisinde kardiyolog tarafından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. Doktorun tavsiye ettiği doz ve sayıda uygun olan ilaçlar ile taşikardi tedavisi yapılır. Bir diğer taşikardi tedavi yöntemi ise hastanın yüzüne konan buz torbasıdır. Bu yöntemle kalbin atış hızı azaltılmaya çalışılır. Buna vagal önlem de denir.Son olarak da kardiyoversiyon yöntemi vardır. Bu tamamen hastane ortamında yapılır. Bu yöntemde kalbe şok verilir. Ve kalp atışları normale döndürülmeye çalışılır.


Alinti..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kalp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Helikobakter Pilori: Nedir, Belirtileri ve Tedavisi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 16 Ocak 2017 21:46
Brusella Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Lykia Hayvan Hastalıkları 0 07 Eylül 2014 12:25
Polikistik over Nedir? Belirtileri,Tedavisi Estela Kadın Sağlığı 0 21 Temmuz 2013 17:21
Miyom Nedir Tedavisi Belirtileri nelerdir Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Aralık 2012 15:03
Uyuz Nedir ? Belirtileri ve Tedavisi Liaaa Sağlık Köşesi 0 17 Ekim 2012 18:46