IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2020, 14:34   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diş Eti Hastalığı ve Alzheimer İlişkisi




Alzheimer hastalığına sahip kişiler, mikroglial aktivasyon,enflamasyon aktivasyonu, kompleman aktivasyonu ve değişmiş sitokin profilleri de dahil olmak üzere enfeksiyonla tutarlı nöro-enflamasyon sergilerler. Enfeksiyöz ajanlar beyinde bulunmuştur ve Alzheimer ile ilişkili olduğu iddia edilmiştir, ancak sağlam bir nedensellik kanıtı tespit edilmemiştir. Amiloid-β (Aβ) 'nin antimikrobiyal bir peptid olarak karakterizasyonu, Alzheimer'ın olası bir bulaşıcı nedenini belirleme konusuna olan ilgiyi arttırmıştır.

Kronik periodontit ve gelişiminde kilit bir patojen olan Porphyromonas gingivalis ile enfeksiyon, Aβ plakları, demans ve Alzheimer gelişimi için önemli risk faktörleri olarak tanımlanmıştır. Yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar, diş eti hastalığının (gingivit), bir kişinin Alzheimer geliştirip geliştirmemesinde belirleyici bir rol oynadığını gösterdiler. Diş eti enflamasyonuna neden olan bakterilerin ağızdan beyne doğru hareket edebileceğini kanıtlayan DNA bazlı bir kanıt keşfettiler.

Araştırma ekibi, Alzheimer'lı 53 kişiyi inceledi ve vakaların %96'sında enzimi keşfetti. Alzheimer hastalarının beyninde kronik periodontitte temel patojen olan Porphyromonas gingivalis tespit ettiler. Gingipain adı verilen bu bakteriden salınan toksik proteazların tau ve ubiquitin patolojisi ile korelasyon gösterdiği buldular. Farelerde oral P. gingivalis enfeksiyonu, beyin kolonizasyonu ve amiloid plakların bir bileşeni olan Aplβ42'nin artmış üretimiyle sonuçlandı. Ayrıca, gingipainler in vivo ve in vitro olarak nörotoksikti ve normal nöronal fonksiyon için gerekli bir protein olan tau üzerinde zararlı etkiler yarattı.

Bakteriler Nörotoksik Bir Protein Üretiyor
Araştırmacılar, bu nörotoksisiteyi bloke etmek için, gingipainleri hedef alan küçük moleküllü inhibitörleri tasarladılar ve sentezlediler. Gingipain inhibisyonu, yerleşik bir P. gingivalis beyin enfeksiyonunun bakteri yükünü azalttı, A1-142 üretimini bloke etti, nöro-enflamasyon azaldı ve hipokampusta nöronları kurtardı.

Araştırmacılar, bakterilerin beyindeki sinir hücrelerini tahrip eden bir protein ürettiğini, bunun da hafıza kaybına ve nihayetinde Alzheimer’a yol açtığını belirttiler. Bakterilerin hastalığa tek başlarına neden olmadığına, ancak bu bakterilerin varlığının hastalığı büyük ölçüde geliştirme riskini arttırdığına ve aynı zamanda hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olduğuna dikkat çektiler. Verilerin, gingipain inhibitörlerinin, Alzheimer hastalığında P. gingivalis beyin kolonizasyonu ve nörodejenerasyonunun tedavisinde değerli olabileceğini gösterdiğini aktardılar.

Diş eti hastalığı olan kişilerin, özellikle ailelerinde Alzheimer hastaları da varsa, diş hekimine düzenli olarak gitmelerinin, dişlerini uygun şekilde temizlemelerinin önemli olduğunu vurguladılar.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
diş eti hastalığı ve alzheimer ilişkisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama) PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2014 22:25
Alzheimer Hastalığı ve bitkisel tedavi yöntemleri Lcia Sağlık Köşesi 0 04 Ekim 2014 00:45
Her Yönüyle Alzheimer Hastalığı - Ahmet Turan Işık Liaaa Kitap Tanıtımları 0 24 Mayıs 2012 17:01
Alzheimer Hastalığı KarakıZ Sağlık Köşesi 0 22 Ağustos 2011 16:43
Alzheimer Hastalığı uzman doktor yazısı YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 19:45