IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2020, 14:35   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hafızayı İyileştirmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?




Genetik, yaş ve beyni etkileyen tıbbi durumlar dahil olmak üzere birçok faktör hafıza kaybında rol oynamaktadır. Hafıza kaybı için diyet ve yaşam tarzı gibi yönetilebilir bazı risk faktörleri de vardır. Hafıza kaybının tümüyle önlenmesi mümkün olmamakla birlikte, yaşlandıkça gelişen bilişsel düşüşe karşı beyni korumak için önlemler alınabilir.

Bu önlemlerden ilki, beynin sağlıklı kalması için düzenli kullanılmasıdır. Zihinsel antrenmanlar gri madde için önemlidir ve zihni zorlamak, hafızayı arttırabilmesi için büyümesine ve genişlemesine yardımcı olabilir. Yapılan büyük bir araştırma, haftada en az 5 gün sadece 15 dakikalık beyin jimnastiği aktivitesi yapanların beyin işlevinde iyileşmeler göstermiştir.

Fiziksel egzersizin de beyin sağlığı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Düzenli egzersiz yaşla birlikte bilişsel azalma riskini azaltır ve beyni dejenerasyona karşı korur. Yapılan bir çalışmanın sonuçları, yapılan tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, dans, kayak gibi aerobik egzerslerizin erken Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafıza fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir.

Hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilecek diğer bir önlem ise farkındalık meditasyonudur. Birçok araştırma, meditasyonun beyin işlevini geliştirdiğini, beyin dejenerasyon belirteçlerini azalttığını ve hem çalışma hafızasını hem de uzun süreli belleği geliştirdiğini göstermiştir.

Uyku, genel beyin sağlığı için hayati öneme sahiptir. Vücudun doğal uyku döngüsünü bozmak, beynin hatıralar oluşturmak için kullandığı süreçleri engellediğinden, bilişsel bozulmalara neden olabilir. Tam bir gece istirahati, beynin uzun süreli anılar oluşturmasına ve saklamasına yardımcı olur.

Şekerli Yiyecekler Hafızaya Zarar Verebilir
Şekerli yiyecekler hafıza kaybında rol oynayabilir. Hayvan modellerinde 2017'den yapılan araştırmalar, şekerli içeceklerde yüksek olan bir diyetin Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Aşırı şeker tüketmemek, toplam kalori alımını azaltarak da beynin korunmasına yardımcı olabilir. Yüksek kalorili diyet hafızayı bozabilir ve obeziteye yol açabilir. Hafıza üzerindeki etkileri, yüksek kalorili diyetlerin beynin belirli bölgelerinde enflamasyona neden olmasıyla bağlantılı olabilir.

Kahve veya yeşil çay gibi kaynaklardan elde edilen kafein hafıza için yararlı olabilir. Bir hafıza testinden önce kafein tüketmenin, katılımcıların beyninin hatıraları uzun süre saklamalarına yardımcı olduğu gösterilmiştir. 200 miligram kafein alan kişiler, hatırlama testlerinde 24 saat sonra kafein almayan insanlardan daha iyi puan almıştır.

Bitter çikolata yemek de hafızayı geliştirebilir. Yapılan bir çalışmada, çikolatanın içinde aktif bileşik olan kakao flavonoidlerin beynin fonksiyonlarını arttırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bitter çikolata yiyen insanlar mekansal hafıza testlerinde daha iyi performans göstermiştir. Kakao flavonoidlerinin, beyne giden kan akışını iyileştirdiği düşünülmektedir. Bununla birlikte uzmanlar, bitter çikolatada en az %72 kakao içeriğinin hedeflenmesinin ve şeker eklenmiş çikolatadan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyorlar.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hafızayı iyileştirmek için nelere dikkat edilmeli?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uygulama sonrasında nelere dikkat edilmeli? Ecrin Sağlık Köşesi 0 12 Ekim 2014 01:39
Çocuk Sağlığı İçin, Sağlıklı Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli. Sevda Aile Evlilik ve Çocuklar 1 02 Kasım 2011 12:02
Saç boyanırken nelere dikkat edilmeli YapraK Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Ocak 2010 16:13
Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Mart 2009 03:38