IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2020, 14:37   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaşlılarda Yoğun İlaç Tedavisi Hipertansif Beyin Hasarını Güvenle Yavaşlatabilir




Kan basıncını düşürmek için yoğun ilaç tedavisi, 75 yaş ve üstü hastalarda yürütülen 3 yıllık randomize bir çalışmada MR'da subkortikal beyin lezyonlarının ilerlemesini yavaşlatıyor gibiydi. Fakat 24 saatlik gezici kan basıncı ölçümlemesiyle yapılan takiplerle, antihipertansif tedaviyle kan basıncında hedefin 135 mmHg altında tutulduğu hastalarla, hedefin 145 mmHg'nin altında tutulduğu hastalar karşılaştırıldığında MR'da görülen kazanımlarla paralel gitmesi beklenen bilişsel testlerde veya mobilitede hiçbir iyileşme olmadı.

İlginç şekilde, düşük tansiyon hedefleriyle tedavi edilen hastalar, daha az yoğun şekilde yönetilen grupla karşılaştırıldığında majör kardiyovasküler olaylarda (P <.01) %76 azalma görüldü.

Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Dr. William B. White bulgular üzerine yapılan basın toplantısında, “Böyle küçük bir çalışmada bile yoğun tedavi gören grupta miyokard enfarktüsü, inme ve kalp yetmezliği için hastaneye yatış, geçici iskemik atak gibi yaşlı hipertansif hastalarda beklediğimiz kardiyovasküler olaylardan çok daha azdı." dedi. Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. White, INFINITY adlı çalışmanın sonuçlarını ACC 2019 Bilimsel Oturumu'nda (ACC.19) sundu.

White, "SPRINT çalışmasının sonuçları ve agresif kan basıncı hedeflerinin hipertansiyonu olan yaşlı hastalarda daha tutucu kan basıncı hedefleriyle karşılaştırıldığında güvenli ve klinik olarak avantajlı olduğunu gösteren diğer araştırma sonuçları ile uyumludur." diyerek ekledi: "Ancak mevcut çalışma, kronik beyin hasarına karşı bir kazanımla ilgili olarak MR bulgularını göstermesi yönüyle nadir bir çalışmadır."

SPRINT'te, 50 yaş ve üstü insanlar, hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler risk faktörleri ile 120 veya 140 mmHg veya altındaki sistolik kan basıncı hedefleriyle tedavi edildi. Daha önce bildirildiği gibi, yoğun terapi grubundakiler, kardiyovasküler mortalitenin tüm nedenleri göz önünde bulundurulduğunda önemli ölçüde düşük risk oranları gösterdi.

Bu Çalışmanın Sonuçları Genellenebilir mi?
Araştırmadan elde edilen takip analizleri, düşük kan basıncı hedefinin klinik yararlarının, mobiliteyi arttırmasa da 75 yaş ve üstü hastalarına güvenle genellenebileceğini göstermiştir. Yardımcı SPRINT-MIND çalışması ise, tanımlanmış bir SPRINT kohortundaki yoğun kan basıncı yönetiminin ortalama 5 yıl boyunca hafif bilişsel bozulma ölçümlerini iyileştirdiğini göstermiştir.

Bu çalışmada, daha agresif bir hedefe ulaşan grupta hareketlilik veya bilişsel testler için bir fayda bulunmamakla birlikte, White, bu çalışmanın birkaç yıl daha devam edebilmesi halinde muhtemel bir gelişme olacağını söyledi. INFINITY çalışması ile ilişkisi olmayan Handberg ise "Bu verilerin son derece anlamlı olduğunu düşünüyorum." diyerek, birincil fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkilerinin ve MR bulguları üzerindeki etkisinin ötesine bakmaya değer olduğunu ekledi.

Tek bir merkezde yapılan açık etiketli çalışma, normal bilişsel kapasite ve hareketliliği olan, ancak hipertansiyon ve temel MR’da periventriküler beyaz hiperintensite (WMH) tespit edilen 75 yaş ve üstü (ortalama 81 yıl) 199 hastaya, yoğun tedavi ya da konvansiyonel tedaviyle kan basıncı yönetimine ilişkin kanıtlar verdi. Hedefler çalışmanın tasarlandığı ve 24 saatlik kan basıncı izlemenin takip ettiği modern standartlara göre sırasıyla 130 mmHg ve 145 mmHg idi.

Ortalama sistolik kan basıncı başlangıçta 150 mmHg idi. Üç yıl sonra, ortalama kan basıncı, yoğun yönetim grubunda 131/65 mmHg ve standart yönetim grubunda 146/74 mmHg idi. Yoğun tedavi grubundaki hastalar, çalışmanın 3 yılı boyunca MR'da WMH progresyonunun yaklaşık %40'ını gösterdi. Ek olarak, tüm çalışma boyunca yalnızca atanmış kan basıncı hedeflerini sürdüren hastaları içeren bir duyarlılık analizi, iki grup arasında WMH'deki değişikliklerde daha belirgin bir fark olduğunu gösterdi.

Bu analizde WMH yüzdesi yoğun tedavide 49 hastada ortalama 0.23, 54 kişilik standart tedavi grubunda ortalama 0.58 arttı (P <.01).

Ayrıca yürüme hızında veya başka bir hareketlilik testinde gruplar arasında fark görülmedi. Bazı bilişsel işlev testlerinden sadece biri - sıralı reaksiyon süresi - yoğun tedavi grubunda, diğer grupla karşılaştırıldığında (P <.01) belirgin bir şekilde iyileşti.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
yaşlılarda yoğun ilaç tedavisi hipertansif beyin hasarını güvenle yavaşlatabilir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyin kanseri tedavisi için 'kan beyin bariyeri'ne takılmayan ilaç geliştirildi Allecra Sağlık Haberleri 0 01 Temmuz 2019 09:27
Down Sendromu İlaç Tedavisi AngeLus Sağlık Köşesi 0 20 Aralık 2009 15:43
Alkol Bağımlılığının İlaç İle Tedavisi YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 23:01
Hiperaktivitede İlaç Tedavisi YapraK Sağlık Köşesi 0 24 Eylül 2009 22:04
Obezitede İlaç Tedavisi. Kralice Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 06 Mayıs 2008 10:17