IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2020, 14:37   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sosyalleşme Yaşlanan Beyni Korumaya Yardımcı Oluyor




Yeni yeni bir çalışmada, bir kitap kulübüne katılmak, bir seyahate çıkmak ya da sadece arkadaşları ziyaret etmek gibi sosyal aktivitelerin, yaşlandıkça zihinsel düşüşün önlenmesine yardımcı olup olmadığı fikri araştırıldı. Araştırmacılar, beyinlerinde yüksek düzeylerde Alzheimer ile ilişkili bir protein olan amiloid betaya sahip yaşlıların, düzenli olarak dışarı çıkıp sosyalleşmeleri durumunda, herhangi bir zihinsel düşüşün yavaşlatılabildiğini buldular.

Araştırmada, yaşları 63 ila 89 arasında değişen 217 erkek ve kadına ait veriler takip edildi. Çalışmaya dahil edilen bu bireyler, Alzheimer hastalığının erken belirtilerini belirlemeyi amaçlayan bir araştırma olan Harvard “Aging Brain” Çalışmasına katılmışlardı. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların hiçbiri zihinsel gerileme kanıtı göstermedi, ancak bazılarının beyin taramalarında algılanabilecek Alzheimer hastalığı ile ilişkili olan yüksek düzeyde amiloid beta proteini saptandı.

Araştırmacılar, katılımcıların arkadaşlarla ve aileyle zaman geçirmek ve gönüllü iş yapmak gibi sosyal etkileşim seviyelerini, ayrıca çalışmanın başında ve üç yıl sonra zihinsel (bilişsel) işlevlerini değerlendirdiler. Bulgular, yüksek amiloid beta seviyesine sahip yaşlılar arasında, başlangıçta sosyal katılım düzeyi düşük olanların sosyal olarak aktif olanlara göre, üç yıl sonra daha fazla zihinsel düşüşe sahip olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, bu ilişki düşük amiloid beta seviyesine sahip kişilerde görülmedi.

Sosyal Etkileşim Dayanıklılığı Arttırıyor
Araştırmacılar, sosyal etkileşim ve bilişsel işlevin birbiriyle ilişkili olduğunu ve birlikte azaldığını belirttiler. Bu nedenle, sosyal etkileşim demans riski altındaki yetişkinlerdeki dayanıklılığın önemli bir göstergesi olabileceğini aktardılar. Yaşlı insanlarda bu meselenin kapsamı ve yüksek riskli bireylerin sağlıklarını ve iyilik hallerini korumak için nasıl müdahale edileceğini anlamak istediklerini söylediler.

Araştırmacılar, bu çalışmanın, dijital iletişimin tüm ince etkilerini veya ilişkilerin tüm etkilerini değerlendirmeyen standart bir sosyal katılım ölçütüne dayandığını belirttiler. Alzheimer hastalığının gelecekteki klinik çalışmalarında daha kapsamlı bir değerlendirmenin değerli olabileceğini vurguladılar. Daha detaylı çalışmaların, Alzheimer'ın zamanla ilerlemesinin yanı sıra zihinsel gerileme konusuna daha fazla fikir verebileceğinin altını çizdiler.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sosyalleşme yaşlanan beyni korumaya yardımcı oluyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saçlarınızın Güzelliğini Korumaya Yardımcı En Gözde 5 Saç Ürünü YaRen Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 26 Ağustos 2019 22:35
Erkek Beyni Kutucuklardan Kadın Beyni Alanlardan Oluşuyor. Mylife Bilim Dünyasından Son Haberler 0 26 Nisan 2019 20:59
Zencefil kanseri önlemede de yardımcı oluyor Zen Alternatif Tıp 0 15 Haziran 2014 15:37
Parfümünüz zayıflamanıza yardımcı oluyor mu? Zen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 01 Mayıs 2013 14:24
Erkek beyni sistematik, kadın beyni empatik düşünüyor. Sükût Ah Erkekler 0 16 Haziran 2008 19:02