IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2020, 14:46   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uyku Düzeni Meme Kanserini Nasıl Etkiliyor?




2007 yılında, Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, sirkadiyen bozulmalarına neden olan vardiyalı çalışmayı insanlara muhtemel kanserojen etki olarak sınıflandırdı. Bu gibi durumlarda rahatsız uyku, gece ışığa maruz kalma ve diğer yaşam tarzı faktörlerine maruz kalma, olası mekanizmalar olarak önerilmiştir. Meme kanseri riski hakkındaki literatürün çoğu, gece vardiyasında çalışmanın ve geceleyin ışığa maruz kalmanın olası olumsuz etkilerine odaklanmış olmasına rağmen, uyku bozulmasının ve kronotip gibi özelliklerin olası olumsuz etkileri konusunda daha az araştırma yapılmıştır.

Yeni yapılan bir çalışmanın amacı, uyku özelliklerinin meme kanseri riski üzerinde nedensel bir etkisinin olup olmadığını incelemekti. Çalışma için UK Biobank prospektif kohort çalışması ve Meme Kanseri Derneği Konsorsiyumu (BCAC) vaka kontrolü genomu çapında bir ortaklık oluşturdular.

Çalışmaya katılımcı olarak UK Biobank'taki 156.848 kadın çok değişkenli regresyon ve bir örnek mendelian randomizasyon (MR) analizi (meme kanseri teşhisi ile 7784) ve iki örnek MR analizinde 122.977 meme kanseri vakası ve BCAC'den 105.974 kontrol dahil edildi. Çalışmada bireylerdeki kişilerin kendi belirttiği kronotip (sabah veya akşam tercihi), uykusuzluk semptomları ve çok değişkenli regresyonda uyku süresi ve bu uyku özellikleri ile güçlü bir şekilde ilişkili genetik varyantlar muhtemel maruziyet etkenleri olarak kabul edildi. Çalışmanın ana sonuç ölçütü ise meme kanseri tanısıydı.

Sabah Uyku Tercihi Koruyucu
Meme kanseri insidansı ile ilgili UK Biobank verilerini kullanan çok değişkenli regresyon analizinde sabah tercihi meme kanseri ile ters orantılıydı (tehlike oranı 0.95, kategori başına %95 güven aralığı %0.93 ila 0.98), buna karşın uyku süresi ile uykusuzluk belirtileri arasında bir ilişki olduğuna dair çok az kanıt vardı. Kronotip ile ilişkili 341 tek nükleotid polimorfizmi (SNP), uyku süresiyle ilişkili 91 SNP ve uykusuzluk semptomları ile ilişkili 57 SNP kullanılarak, İngiltere Biobank'taki bir örnek MR analizi, meme kanseri riski üzerindeki sabah tercihinin koruyucu bir etkisi için bazı destekleyici kanıtlar sağlamıştır (Kategori başına artış 0.85, 0.70, 1.03) ancak uyku süresi ve uykusuzluk semptomları için kesin olmayan tahminler mevcuttu. BCAC'den elde edilen verileri kullanan iki örnek MR, sabah tercihinin koruyucu etkisi (ters varyans ağırlıklı oranlar oranı 0.88, %95 güven aralığı 0.82 ila 0.93, kategori başına artış) ve artan uyku süresinin olumsuz etkisini (saat başına 1.19, 1.02 - 1.39) desteklemekteydi. Meme kanseri riski üzerindeki artış (hem östrojen reseptörü pozitif hem de östrojen reseptörü negatif), uykusuzluk belirtileri için kanıtlar tutarsızdı. Sonuçlar, yatay pleiotropiyi açıklayan duyarlılık analizlerine büyük ölçüde sağlamdı.

Araştırmacılar bulguların, sabah tercihinin koruyucu bir etkisi için tutarlı kanıtlar sunduğunu ve artan uyku süresinin meme kanseri riski üzerindeki olumsuz bir etkisinin ise düşündürücü olduğunu belirttiler.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
uyku düzeni meme kanserini nasıl etkiliyor?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur? PySSyCaT Çocuk Sağlığı 0 26 Şubat 2016 20:26
Meme Kanserini anlamak Lucifer Kadın Sağlığı 0 26 Haziran 2015 11:48
Yeni Doğan Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ocak 2013 15:02
Uyku düzeni başarıyı etkiliyor Lucifer Sağlık Köşesi 0 08 Haziran 2010 14:28
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Mart 2010 19:02