IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Ocak 2020, 13:29   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lenfosit (LYM) nedir? Neye yarar? Düşüklüğü ve yüksekliği neden olur?




Lenfosit, beyaz kan hücrelerinin bir türüdür ve kemik iliğinde üretilir. Lenfositler, vücudu hastalıklara karşı koruyup savunan antikorlar üretirler ve diğer hücreleri tehlikelere karşı uyarmak için kimyasallar gönderirler. Bazen kandaki lenfosit oranı normal değerlerden aşağı düşebilir, bazen de yükselebilir. Genelde her iki durumda da kanda bulunan anormal sayıdaki lenfosit geçicidir. Ancak bu durum uzun sürerse lösemi gibi ciddi bir hastalıktan şüphelenmek gerekir. Yetersiz beslenme, sigara içmek, aşırı stres ve birçok enfeksiyon lenfosit sayısında değişimlere neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.

Lenfosit ne işe yarar?
Lenfositin rolü, vücudu koruyan ve bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler, toksinler gibi yabancı istilacıları ortadan kaldıran antikorlar üreterek enfeksiyonlarla mücadele etmektir. Ayrıca mikroplarla enfekte olan hücreleri öldürüp diğer hücrelere karşı uyarmak için uyarı gönderir. Bu süreç enfeksiyonları ve diğer tehlikeleri ortadan kaldırmasını sağlar.

Lenfosit türleri
Enfeksiyonları ve diğer hastalıkları tanımlayıp ortadan kaldırmak için birlikte çalışan 3 ana lenfosit türü vardır:

T hücreleri: Enfekte olmuş veya kanserli hücreleri arayıp yok ederler. Ayrıca B hücreleriyle iletişim kurarlar. Timus bezinde ve boyun bölgesindeki bir organda olgunlaşırlar. Kandaki lenfositlerin % 80’ini oluştururlar.
B hücreleri: İstilacı bakterileri, virüsleri ve toksinleri işaretlemeye veya bunlara saldırmaya yardımcı olan antikorlar ve sinyal veren proteinler üretirler. Dalakta olgunlaşırlar. Kandaki lenfositlerin % 10’unu oluştururlar.
Doğal öldürücü (NK) hücreleri: Tümörlü veya virüsle enfekte olmuş hücreleri öldürebilen bileşikler içerirler. Bunu yaparken sağlıklı hücrelere zarar vermezler. Kemik iliği ve dalakta yoğunlaşır ve lenfositlerin % 10’unu oluştururlar.
T hücrelerinin veya NK hücresinin düşük sayıda olması, virütik, fungal (mantarların neden olduğu) ve parazit enfeksiyonlara yol açabilir. B hücrelerinin düşüklüğü ise zararlı ve farklı enfeksiyon türlerinde artışa neden olabilir.

Lenfosit (LYM) değerleri ne olmalı?
Özellikle enfeksiyon belirtileri genel lenfosit sayısının anormalliğine işaret eder. Bu durumda kan dolaşımındaki lenfosit miktarına baktırmak için B ve T hücre ekranı (kan) testi yaptırmak gerekir. Lenfosit normal değer aralığı:

Yetişkinlerde: 1000-4800 mcL
Çocuklarda: 3000-9500 mcL
Bunlar standart değerlerdir ancak her laboratuar farklı kan testi ölçüm teknikleri kullanabildiğinden değerlerde değişiklikler olabilir. Ayrıca yaş, cinsiyet ve genetik miraslar da sonuçları etkileyebilir.

Enfeksiyon geçirmek, yakın zamanda kemoterapi, radyoterapi ya da steroid (kortizon) tedavisi almak veya ameliyat olmak, HIV virüsü taşımak, hamilelik veya yüksek stres altında olmak kan testinin sonuçlarını etkileyebileceğinden bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz gerekir.

Lenfosit düşüklüğü (Lenfopeni) nedir?
Lenfopeni, kan dolaşımındaki lenfosit sayısının normalden düşük olmasıdır. Yetişkinlerde 1000’nin, çocuklarda ise 3000’nin altına düştüğünde lenfopeni teşhisi konulur. Düşük değerler, bağışıklık sisteminin görevini yapmasını zorlaştırır ve vücudun enfeksiyonlara, kanserli hücrelere karşı korumasız kalmasına yol açar. Genellikle geçicidir ancak uzun süre devam eder ve tedavi edilmezse enfeksiyon riski artar. Ayrıca nedeni ciddi bir hastalık da olabilir.

Lenfosit düşüklüğü nedenleri
Lenfosit düşüklüğünün başlıca nedenleri şunlardır:

Vücudun yeterince lenfosit üretememesi
Lenfositlerin toksinler tarafından yok edilmesi
Lenfositlerin bir (örneğin bir rahatsızlık nedeniyle) dalakta veya lenf bezlerinde tutulması
Lenfosit düşüklüğüne neden olabilecek diğer durumlardan bazılarıysa şunlardır:

Yetersiz beslenme
Çinko eksikliği
HIV veya AIDS
Grip ve benzeri enfeksiyon hastalıkları
Myastenia Gravis, Lupus, romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar
Lenfositik anemi, lenfoma ve Hodgkin hastalığı gibi bazı kanserler
Kortizon kullanımı
Radyasyon tedavisi
Kemoterapi ilaçları da dahil olmak üzere bağışıklığı baskılayan ilaçlar
Wiskott-Aldrich veya DiGeorge sendromu gibi bazı kalıtsal bozukluklar
Çölyak, Crohn gibi protein kaybettiren bağırsak rahatsızlıkları
Bazı kronik böbrek hastalıkları
Stres, Aşırı sigara ve alkol kullanımı
T hücreleri lenfositlerin en büyük kısmını oluşturduğundan T hücreli lenfosit düşüklüğü en yaygın olanıdır. Ama diğer iki hücre türünü de etkileyebilir.

Lenfosit düşüklüğü belirtileri
Lenfosit düşüklüğü genellikle herhangi bir belirti göstermeyebilir. Özellikle yaşlı yetişkinlerde lenfosit düşüklüğüne dair hiçbir belirti yaşanmayabilir. Lenfopeni çoğunlukla başka bir hastalık şüphesiyle kan tahlili yaptırıldığında ortaya çıkar. Bazı durumlarda temel nedenle ilgili ateş, öksürük, burun akması, ağrılı eklemler, deri döküntüsü, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtiler yaşanabilir.

Lenfosit düşüklüğü tedavisi
Lenfosit düşüklüğüne ciddi bir hastalık yol açmadıysa ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Ayrıca çoğu durumda tedaviye bile gerek kalmadan değerler kendiliğinden düzelebilir. Eğer bir ilaç tedavisinden kaynaklandığı tespit edilirse doktor o ilacın alımını durdurabilir veya değiştirebilir. Ancak geçmeyen bir lenfopeni söz konusuysa doktor tekrarlanan kan testleriyle hastanın lenfosit seviyesini takip altına alır. İlaveten altta yatan nedeni araştırmak için görüntüleme testleri, kemik iliği biyopsisi gibi başka testlere de ihtiyaç duyulabilir.

Lenfosit düşüklüğü ölümcül olabilecek ciddi hastalıklara işaret edebilir veya bu hastalıklara yol açabilir. Zayıflayan bağışıklık sistemini yeniden güçlendirip sağlığınızı korumak için kendinize dikkat ve özen göstermelisiniz.

Lenfosit yükselten gıdalar
Tavuk veya hindi eti, balık, fasulye, yağsız et, yumurta beyazı, az yağlı süt ve peynir (örneğin lor peyniri) gibi protein bakımından zengin gıdalara her gün öğünlerinizde yer verin.
Günlük protein alımı referansı her bir kiloya karşılık 0,8 gr. olarak saptanmıştır. Örneğin 50 kilo olan bir kişi günde 40 gr. protein tüketmelidir. Ancak günlük protein ihtiyacı hastanın genel sağlığı, yaşı, cinsiyeti gibi faktörlere göre farklılık gösterebileceğinden bir diyetisyenle görüşmek daha sağlıklı olur.

Havuç, ıspanak, balkabağı, tatlı patates, marul, kavun ve kuru kayısı gibi beta karoten içeren besinler tüketin.
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, yeşilbiber, brokoli gibi C vitamini içeren besinlerin tüketimini artırın.
Yeşil yapraklı sebzeler, kahvaltılık gevrekler ve kırmızı et gibi çinko içeren besinleri beslenmenize ekleyin.
Çinko alımına dikkat etmek gerekir çünkü fazlası gıda zehirlenmesine neden olabilir. Uzmanlara göre günlük çinko alımı kadılar için 10 mg., erkekler içinse 12 mg.’dır. Bu miktara yine bir diyetisyenle karar vermek daha doğru olur.

Deniz ürünleri, karaciğer ve diğer sakatatlar, ceviz, badem gibi selenyum içeren gıdaları almayı ihmal etmeyin.
D vitaminini beslenmenize katın. Ancak yeterli D vitamini besinlerden alınamadığından takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
Her gün 8-12 bardak su tüketin ve en az bir bardak yeşil çay için.
Doymuş ve trans yağlardan kaçının. Bunun yerine omega-3 bakımından zengin keten tohumu yağı, avokado, somon ve ton balığı gibi gıdalara yönelin.
Sigarayı ve aşırı alkol tüketimini bırakın.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Ocak 2020, 13:31   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Lenfosit (LYM) nedir? Neye yarar? Düşüklüğü ve yüksekliği neden olur?




faydalı bir bilgi paylaşım için teşekkürler

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
lenfosit (lym) nedir? neye yarar? düşüklüğü ve yüksekliği neden olur?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PDW Nedir, PWD Yüksekliği, Düşüklüğü ve Referans Değerleri eiffel65 Sağlık Köşesi 0 12 Eylül 2019 18:06
GLU: Glikoz nedir? Glikoz yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Sanem Sağlık Köşesi 0 26 Ekim 2018 17:21
PLT (Platelets, trombosit) nedir? PLT düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? Sanem Sağlık Köşesi 0 09 Ekim 2018 19:03
HGB (Hemoglobin) nedir? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? Sanem Sağlık Köşesi 0 03 Ekim 2018 09:50