IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2011, 21:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Buzlu dondurmaya dikkat!




Namık Kemal Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, dondurmanın tüm dünyada her mevsim tüketilen bir tatlı olarak algılandığını belirtti.

Türkiye’de ise dondurmanın daha çok yaz aylarında tüketildiğini belirten Saraçoğlu, sütten yapılan dondurmanın sağlıklı ortamda üretildiğinde çok besleyici olduğunu ve hekimlerce önerildiğini vurguladı.

Dondurmanın her mevsim tüketilebileceğine işaret eden Saraçoğlu, "Dondurmanın içinde bir çok mineral ve vitamin bulunuyor. Protein ve kalsiyumu ise normal süte göre çok daha fazla. Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok yapı taşı dondurmanın içinde var" dedi.

BUZLU DONDURMALAR

Bazı dondurmaların süt yerine buzdan yapıldığını belirten Saraçoğlu, bu dondurmaların en fazla çocuklar tarafından tüketildiğini söyledi. Buzdan yapılan dondurmaların sağlık açısından büyük risk taşıdığını ifade eden Saraçoğlu, şöyle konuştu: "Buzdan yapılan dondurmaları, sütten yapılan dondurmalar kadar besleyici olmadığından önermiyoruz. İçine çok fazla şeker konulduğundan kalorisi daha fazla olan buzlu dondurmalar, sürekli tüketildiğinde diyabet riskini arttırıyor. Çocuklar bunları çok tüketiyor ama olabildiğince katkısız ve şekersiz olanların tüketilmesinde fayda var."

DONDURMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dondurmanın üretimi ve hazırlanmasıyla ilgili Türk Gıda Kodeksi’nin tebliğ ve yönetmelikleri olduğunu hatırlatan Saraçoğlu, buna göre dondurmanın ancak pastorize, UHT veya sterilize sütten üretilebileceğini ifade etti. Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Dondurmada, uygun ambalajlama ve saklama önemli. Dışarıdan sıcaklık veya bakteri almayacak şekilde soğutucuda saklanmalı. Ambalajı kolay yırtılmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapılmalı. Dondurma alırken, tarihine, soğutucuya ve ambalaja dikkat etmeliler. Açıkta satılan dondurmalarda ise ambalaj olmadığından çevreyle çok daha fazla yüz yüze kalıyor ve çapraz kirlenme riski artıyor. Bu nedenle ambalajlı dondurmalarda mikroplanma riski daha az."

Bozuk dondurma tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Saraçoğlu, bozuk dondurma tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve eklem ağrıları görülebileceğini söyledi.

Diyabet hastalarının ve kilo problemi olanlara diyet dondurmaları öneren Saraçoğlu, "Sağlıklı ortamda üretilmiş dondurma, her mevsim tüketilebilir. Herhangi bir hastalığa neden olmaz" diye konuştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
buzlu, dikkat, dondurmaya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tercih ettiğiniz dondurmaya göre karakterinizi merak ediyormusunuz Lcia Kişisel Gelişim 0 02 Şubat 2015 12:07
Karlı ve buzlu yollara dikkat Desmont Haber Arşivi 0 04 Aralık 2014 18:12
Buzlu Çay Elysian Amatör Şairler 0 14 Temmuz 2014 12:31
Şeftalili Buzlu Çay YapraK İçkiler İçecekler 0 26 Eylül 2009 18:46