IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Haziran 2013, 20:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Avrupa'nın en çok tuz tüketen ülkesiyiz




Türkiye'nin Avrupa'da tuzun en çok tüketildiği ülke olduğu bildirildi. Tuz tüketiminin azaltılması için salçadaki tuz oranı yüzde 14'ten yüzde 10'a indirilecek. Peynir ve zeytindeki tuz oranları da düşürülecek.




DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Temsilcisi Joao Breda, örgütün bir kişinin günde 5 gramdan fazla tuz tüketmemesine yönelik kararını hatırlatarak, her ülkenin sağlıklı nesiller için az tuz alımının sağlanması amacıyla eylem planı hazırlayacağını belirtti.


Avrupa'da tuzla ilgili girişimin İsviçre'nin liderliğinde yapıldığını dile getiren Breda, küresel bir sorun olan aşırı tuz tüketiminin, ciddi hastalık sorunları yarattığını söyledi. Avrupa ülkelerinde tuzun maksimum değerin çok üstünde kullanıldığını anlatan Breda, "Türkiye ise Avrupa'da tuzun en çok tüketildiği ülke konumunda. Bu, mutlaka kontrol altına alınmalı" dedi.


Breda, tuz tüketiminin kontrol altına alınmasında farkındalık kazanılmasının, beslenme alışkanlığının ve damak lezzetinin değiştirilmesinin önemine işaret ederek, davranış değişikliğinin eğitimle kazandırılabileceğini vurguladı.
Türkiye'de tuz tüketiminin kontrol altına alınmasında önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Breda, "Sağlık Bakanlığı, bu konuya oldukça hassas yaklaşıyor. Halkın sağlığını koruyacak her tedbirin alınması için gerekli düzenlemeleri yapıyor" diye konuştu.

SALÇA, PEYNİR VE ZEYTİNDEKİ TUZ MİKTARI AZALTILACAK


Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım da Türkiye'de ilk olarak, tuzun zararları ve kronik hastalıklarla ilişkisi konusunda toplumsal farkındalık yaratıldığını söyledi.


Türkiye'de ekmek tüketiminin oldukça yüksek olduğuna işaret eden Yardım, "Ekmekte de tuz oranı çok olduğundan ilk olarak biz, ekmeklerdeki tuz miktarının azaltılmasını sağladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmeklerdeki tuz oranını 1,5 grama düşürdü' dedi.


Yardım, Türkiye'de tuz oranı en yüksek olan ve sık tüketilen gıdalar arasında salçanın yer aldığını belirterek, 'Ülkemizde salça kullanımı çok yüksek. İlgili Bakanlığımız, salçadaki tuz miktarını da tuzla mücadele kapsamında yüzde 14'ten yüzde 10'a indiriyor. Bunun dışında, Türkiye'de en çok tuzu kahvaltılıklardan alıyoruz. Bu nedenle, şimdi ilgili bakanlıklar, kurumlar ve sektörle özellikle peynir ve zeytindeki tuz miktarının azaltılması için çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.

"TUZ İÇEREN GIDALARIN NELER OLDUĞU BELİRLENECEK"


İsviçre Sağlık Direktörlüğü Temsilcisi Michael Beer da DSÖ'nün belirlediği günlük tuz tüketiminin yakalanabilmesi için çeşitli önlemler alınmasının şart olduğunu vurguladı.


Avrupa Bölgesinde Tuzun Azaltılması DSÖ Tuz Eylem Planı Toplantısı'nda, bu hedefe ulaşılabilmesi için katılımcı ülkelerde tuz kullanım oranlarının belirlenmesi yönünde karar alındığını bildiren Beer, şunları kaydetti:


'Her ülke, tuzun azaltılması için farkındalık çalışmaları yapacak. Daha sonra her ülkede en çok tuz içeren gıdaların neler olduğu belirlenecek. İlgili Bakanlıklar ve üreticiyle hareket edilerek, bu gıdalardaki tuz miktarının düşürülmesi sağlanacak. Bir süre sonra tekrar tuz kullanım oranları incelenecek ve denetimler yapılacak ve katedilen yol, incelenecek."

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Erkeklerin Ömrünü Tüketen Yalnışlar Sue Ah Erkekler 0 30 Haziran 2012 21:30
Pirinç Tüketen Obez Olmuyor Liaaa Sağlık Köşesi 0 01 Haziran 2012 15:08
Sıfırı tüketen Beşşar Esad altınları satma derdinde PassioN Haber Arşivi 0 25 Nisan 2012 21:32
Diyanet'ten tüketen gençliğe çağrı Feronia İslamiyet 0 07 Ekim 2009 19:50