IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Haziran 2016, 17:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sahurda karpuz ve soğuk çorba tercih edin




Oruç tutanların sıcak havalardan etkilenmemesi için sahurda ve iftarda çay ile kahveden uzak durulması, soğuk çorba tüketilmesi tavsiyesi yapıldı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 7-8 derece üstüne çıkmasından oruç tutanların etkilenmemesi için sahurda ve iftarda çay ile kahveden uzak durulması, soğuk çorba tüketilmesi önerisinde bulunuldu.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başdiyetisyeni Hamide Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının hafta sonuna doğru mevsim normallerinin 7-8 derece üstüne çıkması, bazı bölgelerde 40 derece civarında gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekti. Uzun, basit beslenme yöntemleriyle aşırı sıcakta da sağlıklı oruç tutulabileceğini dile getirdi.

Sıcak havada aşırı su kaybına veya uzun süreli açlığa bağlı olarak böbrek fonksiyonlarının bozulabildiğini ya da bilinç kaybının yaşanabildiğini aktaran Uzun, aşırı su kaybı anlamına gelen "dehidrasyon" yaşamamak için oruç tutanların sahurda ve iftarda kahve ile çaydan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Kahve, çay ve gazozlu içeceklerin vücuttan su atılmasını hızlandırdığına dikkati çeken Uzun, bu nedenle iftarda en fazla 1-2 fincan bu sıvılardan alınabileceğini dile getirdi.

Sahurda en az 4, orucu açtıktan sonra da 6-8 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, ayran, şekersiz ya da az şekerli komposto, süt ve bitki çaylarının tercih edilebileceğini söyledi.

Sahura karpuz ekleyin

Su ihtiyacını daha uzun süreli giderebilmek için sahurda meyve yenilebileceğini, ideal meyvenin de hem sulu hem de posalı karpuz olduğuna işaret eden Hamide Uzun, şu önerilerde bulundu:

"Yumurta bizim için altın besindir ve önemli protein kaynağıdır. Ancak yumurtayı haşlanmış şekilde tüketmeliyiz. Sahurda aşırı tuzlu, yağlı yiyeceklerden kaçınmak lazım. Özellikle yağlı börekler veya zeytin. Zeytin yerine 5-10 tane kavrulmamış badem tüketilebilir. Çayı, kahveyi çok seviyoruz ama diüretik etkisi var, yani idrar arttırıyor. Çiğ sebze, domates, salatalık tüketmekte fayda var. Hem su içerikli besinler hem de posa içerdikleri için uzun süre bizi tok tutacaklar. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler daha uzun süre tok tutabilir."

Hamide Uzun, salam, sosis, sucuk gibi ürünlerin de susamaya neden olabileceğini ifade etti.

Soğuk çorba tercih sebebi

Oruç tutanlar için iftarda çorba tüketiminin önem taşıdığını hatırlatan Uzun, sıcak yaz aylarında ise soğuk ayran gibi ve bol tahıllı, kuru baklalı çorbaların tercih edilebileceğini anlattı.

Sebze ağırlıklı beslenmekte fayda bulunduğuna işaret eden Hamide Uzun, çorbanın ardından salata, ızgara veya fırında pişirilmiş et, balık, tavuk yenebileceğini söyledi.

Uzun, kısa sürede çok fazla besin tüketmenin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini belirterek, tatlı olarak da şerbetli ürünlerin değil meyveli ya da sütlü ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TrtHaber


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
karpuz, oruc, ramazan, sahur, soğuk çorba


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nohutlu buğdaylı soğuk çorba Rhytia Diyet Tarifleri 0 03 Şubat 2014 21:06
Bol bakliyatlı soğuk çorba Violent Çorbalar 0 29 Haziran 2012 21:28
Bulgurlu soğuk çorba (kahramanmaraş) Sır Yöresel Yemekler 0 07 Ocak 2011 16:12
Bulgurlu soğuk çorba (kahramanmaraş) Sır Yöresel Yemekler 0 04 Ocak 2011 08:29
Mercimekli Soğuk Çorba YapraK Çorbalar 0 11 Ocak 2010 18:17