IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2011, 15:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Adonis (Ali Ahmet Şaid Eşber )




Adonis (Ali Ahmet Said Eşber)
1930 yılında Suriye'de doğan Adonis, namı diğer Ali Ahmed Said Eşber, Şam'da felsefe öğrenimi gördükten sonra, çeşitli üniversitelerde profesörlük yapmıştır. Gençlik döneminde şiirler yazmış ve yayımlanması için bir dergiye göndermiş, ancak olumsuz yanıt alınca, şiirlerini "Adonis" rumuzuyla tekrar yollamış ve bu sefer şiirler yayımlanmıştır. O tarihten sonra da Ali Ahmed Said Eşber, sürekli olarak Adonis rumuzunu kullanmıştır. 2001 yılında Goethe Madalyası verilen Adonis, Lübnan vatandaşı olarak Beyrut ve Paris'te hayatını sürdürmektedir.


Asıl adı Ali Ahmet Said Eşber Arap şairi Adonis, 1930 yılında Suriye'de Lazkiye'nin Kassabin köyünde doğdu. Küçük yaşlarda tarlalarda çalışmaya başlayan Adonis 14 yaşına kadar burada yaşadıktansonra Tartus'ta bir Fransız lisesinde gitti. Aynı dönemde babası kendisine şiirler ezberletiyordu. Çok geçmeden kendi şiirlerini yazmaya başladı. 1947 yılında dönemin Suriye cumhurbaşkanı Şükrü el Kuvvetli'nin önünde şiir okuma fırsatını yakaladı ve bu vesileyle burslu olarak Lazkiye'deki devlet okulunu bitirdi. 1950 yılında Şam Üniversitesi'ne girdi.

Ülkenin bağımsızlığa kavuşması sürecini yaşadı. Suriye'de bulunan Fransız kuvvetlerine karşı gösteriler örgütledi.
İlk şiirlerini bu sırada yayınladı. Şam Üniversitesi'nde Edebiyat öğrenimi gördü. Beyrut Saint Joseph Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Burada Baudelaire ve Rilke'nin şiiriyle tanışan Adonis, 1954'te edebiyat ve felsefe lisansı aldı. “Şiir” dergisini çıkarttı. Bu dergi tüm Arap dünyasını etkiledi. 1961 yılında Lübnan vatandaşlığına geçti ve Adonis ismini aldı.
O
rtadoğu'dan Fas'a kadar tüm Arap şiirini etkileyen Adonis, Arap şiir geleneğinden koparak şiiri özgünleştirdi. Arap şiirinin kendi kimliğini yitirmeksizin dünya şiiriyle ilişki kurmasına çalıştı. Beyrut iç savaşından sonra Paris'e yerleşti. Mistisizme ilgilendi.

1971 yılında Suriye -Lübnan En İyi Şair Ödülü'nü, 1986'da Brüksel'de Uluslararası Şiir Bienali Büyük Ödülü'nü kazandı. 1983 yılında Paris'te Stephen Mallarme Akademisi Üyesi seçildi. 1986 yılında da şiir dünyasının en önemli ödüllerinden olan "Le Grand Prix des Biennales de Poéise" (Brüksel) ödülünü aldı. Şiirleri 10 ayrı ülkede -belki de daha fazla- yayımlandı. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Ödülü'nün ilkini kazanan şair Adonis (Ali Esber) halen Paris’te yaşamaktadır.

Şiir kitaplarından bazıları:


  • Şamlı Mihyar'ın Şarkıları (1961)
  • New York'a Mezar (1989)
  • Arap Şiirine (poetikasına) Giriş

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adonis, ahmet, ali, eşber, şaid


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık