IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2014, 18:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Telkari nasıl yapılır?




Telkari nasıl yapılır?
Tel inceltme
Hurda halindeki gümüş veya külçe gümüşler potada eritilerek ince çubuklar halinde dökülür.Daha sonra bu çubuklar silindirlerden ve haddelerden geçirilerek istenilen inceliğe getirilir, ve böylece telkari gümüş tel hazırlanmış olur.


Yapılacak Ürünün çizilmesi
Yapılmasını düşünüldüğü takım süs eşyası vs. bir kağıt üzerine çizilir. Ürünün önce iskeletini oluşturacak hangi kısımlarında kaç mikron kalınlığında tel kullanılacağı, iç kısmının ne şekilde nasıl, hangi desenlerle doldurulacağı belirlenir ve kağıt üzerine çizilir.


Gümüşün Ateşte Tavlaması
Gümüş haddelerden çekilirken çok erken sertleştiği için işlemede büyük rahatlık sağlayan yumuşaklığını çabuk kaybeder. Bu tellerin tekrar yumuşatılması için özel bir tabaka üzerinde ısıtılarak tekrar tavlanması lazım. Tellerin çekilmeleri esnasında ve işlenmesi yapılırken bu işlem çoğu kez tekrarlanır. Daha rahat olması için.


Kesim işi
Yapılması düşünülen ürünün, önceden çizilen resmine bakılarak, teller istenilen kalınlık ve uzunluğa göre kesilir.


Desen hazırlama
Ürünü oluşturan ana iskeletin kesilmiş ve yassılaştırılmış parçaları hazırlanmış olan resim üzerine bırakılarak yapılandırılır ve belirli yerlerinden kaynakla yapıştırılır. Ve daha sonra yapılan gümüş motiflerle iskelet tamamlanır, olması gereken yerlere toz kaynakla kaynak yapılır.


Desenlerin Yapımı
Gümüş Telkaride bir ürünü yaparken ana parçaların dışında bu ana parçaları birleştirmede ve süslemede çeşitli küçük parçalar kullanılır. Mesela "geverse" adı verilen minik küreler yapılırken matkap yardımı ile bir çivi üzerine sarılan ince gümüş teller kesici ile kesilir ve küçük halkalar elde edilir. Bu halkalar küçük taşlar üzerinde ısıtılıp eritilerek minik toplar haline getirildikten sonra iki ağaç blok arasında sıkıştırılıp döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Böylece 1-2mm çapında içi dolu kürecikler hazırlanmış olur. Daha büyük küre ve topları yapmak için, gümüş plaka önce özel presle değişik büyüklüklerde daireler halinde kesilir.


Parçaları Birbirlerine Birleştirme
Telkari usulu ile yapılan her gümüş ürünün tamamı telden yapılır. Bunun için bir ürün yüzlerce parçadan bükülerek ve birleştirilerek yapılır. Bu yüzden bu teknikte kaynak çok önemli bir yer tutar. Kaynak materyali olarak gümüş ve pirinç karışımı bir alaşım kullanılmaktadır.


Ürünleri Beyazlatma
Bir ürünü yapıp parçalarını birbirine kaynak yapıldığı zaman ısıtma, kaynak ve diğer işlemlerden dolayı ürünler kirlenmiş, kararmış ve oksitlenmiş durumdadır. Ürünün normal parlatılması için ağartma işlemi yapılmaktadır. Bunu yapabilmek için gümüşler bir demir kap içine konulur ve üzerlerine özel asitli su konulur. Ürünler beyazlayıncaya kadar suyun içinde kaynatılır ve istenilen beyazlığa ulaşıncaya kadar birkaç defa tekrarlanır. Sonrada bu ürünler tel dişli bir fırçayla fırçalanır daha sonra temiz suyun altında durulanır ve talaşın içinde kurutulur.


Ve En Son İş
Ürünler son olarak çelik bir çubuk ( maskal ) ile parlatılır.



Telkariden Yapılan Ürünler:
Mardin Midyat telkari, gümüş, markazit, GÜMÜŞ, silver, TİTANYUM KOLYE, şamdan, lazerli, Trabzon set, yakut, hediye, hediyelik, takımlar, sultan yüzüğü, TOKASI, toka, SILA, dizi, isim, isimlik, anahtarlık, ANAHTARLIK, kuyumculuk, midyat, tarihi taş, TAŞ MARKAZİT, TELKARİ, bileklik, BİLEKLİK, bilezik, BİLEZİK, künye, KÜNYE ,takim, takım, TAKIM, küpe, KÜPE, yüzük, YÜZÜK, birinci kalite saatler, TELKARİ NEDİR? minyatür sanatı, altın, gold, OTANTİK, kalem, ALTIN, gümüş rozet, SURAHİ, zümrüt taşlı set, isimli, İSİMLİ, GONDOL, tesbih, TESBİH, şekerlik, ŞEKERLİK, oksitli, midyat el yapımı telkarı broş, OKSİTLİ, takı, SAAT, oltu taşı tesbih, yakut, trabzon hasırı, kahve tk. halka küpe, turalı ürünler, takunya, vs. bulunur

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nasıl, telkari, yapılır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Online Flört Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Başarılı Olunur? SunShine Ah Erkekler 1 23 Aralık 2013 08:25
Gül Nasıl Dikilir ve Bakımı Nasıl Yapılır ? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Haziran 2013 23:35
Sakız nasıl yapılır, nasıl üretilir? Sakızın içinde neler vardır? Violent Sağlık Köşesi 0 16 Haziran 2012 18:18
Fake Pr Nedir Nasıl Yapılır Nasıl Anlaşılır Golf Google 0 04 Eylül 2007 18:51