IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2011, 22:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bayan Kağan ve Avarlar




Kuruluşu : Orta-Asya Türklerinden olan Avarlar tahtlarini Göktürkler’e kaptirinca baska bir Türk hanedaninin idaresi altinda yasamak istemediklerinden Avrupa’ya geçip yeni ve büyük bir Türk Imparatorlugu kurmuslardir. Avrupa’ya gelen Avarlar, bir asir önceki Hun Imparatorlugu enkazi ve topraklari üzerine oturmuslardir.
Yıkılışı : 238 yil yasayan Imparatorluk, üst üste yaptigi savaslar neticesinde eski kuvvetini kaybederek Franklar tarafindan ortadan kaldirildi.
Sosyal Hayat : Konar-Göçer yasayan Avarlar kuvvetli devlet ve teskilat düzenine sahiptir.
İnanışları : Ölüleriyle birlikte çanak-çömlek, at kosumlari ve altin islemelerini gömmeleri, insanlari öldükten sonra yasamaya devam edecegine inandiklarini göstermektedir.
Sanat : Avar sanatinda hayvan üslubu hakimdir. Hayvan motifleri ile süslenmis at kosumlarinin yaninda bronz dökme ve altin isleme teknigi de ilerlemisti. Altin bakimindan da çok zengindiler, o zamanki dünya altin mevcudunun üçte ikisi Avarlarin elinde idi.


567 yılında Macar ovasına gelen Avarlar, bu bölgede yaşayan güçlü Germen kavimlerinden Gepidleri dağıtmış, Lombardlar'ı da İtalya'ya göçe mecbur etmişlerdir. Böylece Avarlar, Macar ovasına tek başlarına hâkim oldular.

Bu sırada Avarların başında meşhur Bayan Han bulunuyordu. Avarların bu başarısından sonra Macaristan'ın tamamı, tarihte ilk defa olarak, tek bir siyasî güç etrafında toplanıyordu. Ayrıca, Avarların hâkimiyeti altında bulunan Slâvlar, tarihlerinde ilk defa, tek bir siyasî idare altında bir araya gelmiş oluyorlardı.

Bu tarihten sonra Avarların Bizans'a yöneldiklerini görüyoruz. Trakya ve Makedonya'da büyük akınlar yapan Avarlar, iki defa Selânik'e kadar ilerlemişler ve şehri kuşatmışlardı. Avar askerî baskıları sonunda Bizans, ancak onlarla büyük meblağlar tutan yıllık vergiler ödemek suretiyle barışı sağlayabiliyordu.

Bir ara Avarlar, İstanbul'u kuşatarak, Bizans'a korkulu anlar yaşatmışlardı (626). Bu tarih Avar hâkimiyetinin zayıflamaya başladığı zamana rastlar. Zira bu esnada Avarların hâkimiyetinde bulunan Slâv kabileleri ve Türk asıllı Bulgarlar ayaklanmışlardır. 679 yılında Tuna Bulgar devletinin kurulması da Avar devletini sarsmıştır. Buna rağmen Avarlar varlıklarını IX. yüzyılın başına kadar koruyabilmişlerdir. 776-803 yılları arasında, bir yandan Frank kralı Büyük Şarl, bir yandan da Bulgar hükümdarı Kurum Han'ın Avarlara karşı giriştikleri saldırılar, Avar devletinin sonu olmuştur.

Avarların Avrupa kavimleri üzerinde, önemli etkileri olmuştur. Avrupa kavimleri, özellikle de Slâvlar, devlet yönetimi ve askerlik konusunda Avarlardan çok şey öğrenmişlerdir. Üzengiyi ilk defa Avrupa'ya getirenler de Avarlar olmuşlardır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
avarlar, bayan, kağan, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlteriş Kağan Kimdir? Kacak Tarih 0 07 Ekim 2011 21:35
Bilge Kağan Hazinesi.. Sevda Tarih 0 21 Temmuz 2010 16:00
BİLGE-KAĞAN'ın Öğütleri Noyan Serbest Kürsü 0 07 Şubat 2010 22:47
Avarlar PopSy Kültür ve Sanat 0 15 Ağustos 2008 14:02