IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Kacak

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Aralık 2011, 21:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çaka Bey - İlk Türk Amirali




Çeşme’den denizlere açılarak Ege adalarında hakimiyet kurması onu ‘İLK TÜRK AMİRALİ’ yapmış, kavmine denizcilik ruhunu aşılamıştır. Bu bakımdan Barbaros’ların atasıdır.Alpaslan, Anadolu’yu fethettikten sonra, birçok Türkmen Beyi İç Anadolu’ya doğru fetihlere devam ettiler. Bunlardan Afşin Bey, Orta Anadolu’da, Kutalmış oğlu Süleyman Bey de İznik taraflarında savaşırken yine bir Türkmen Beyi olan Çaka Bey (Döğüş Bey) de İzmir ve yöresini fethederek burada bir Türk Beyliği kurmuştur. Çaka Bey, İzmir Çaka Beyliği (1081-1097)’nin kurucusudur.İzmir Beyliği’nin Türk tarihindeki önemi, bu beyliğin kurucusu Çaka Bey’in ilk Türk Kaptanı oluşundan, bir donanma meydana getirerek Ege Denizi’nde hâkimiyet kurmasından ileri gelir.

İLK TÜRK DENİZ ZAFERİ

Büyük Zafere Doğru:
Çaka Bey komutasındaki ilk Türk Donanması, 19 Mayıs 1090 tarihinde Karaburun ile Sakız Adası arasında kalan Koyun Adaları civarında Bizans Donanması ile karşılaşmıştır.

Bizans Donanması’nın komutasında Niketa Kastamonita vardı. Her iki donanma öğle vakti savaşmak için düzen aldılar. Çaka Bey, Türk Filosu’nu Bizans Donanması’na rampa ederek gemileri birbirine kenetleyerek karşısındakini yok etme hedefini güden bir savaşa girişmiştir. Kanlı boğuşma, gece yarısına kadar sürmüştür. Neticede Bizans Donanması’nın kaçıp kurtulabilen 5-10 teknesi dışında bütün gemileri ya ele geçirilmiş ya da batırılmıştır. Türkler’in bu ilk büyük deniz savaşı, Bizans Donanmasının büyük yenilgisi ile sona ermiş ve düşman büyük kayıp vermiştir.

Çaka Bey, 1081’de yine denize açılarak Sisam ve Rodos adalarını ele geçirmiştir. Bizans İmparatoru bunun üzerine Ege’nin hakimiyetini geri almak için yeni bir donanma hazırlatmıştır. Ancak gönderdiği donanma, Çaka Bey ile karşılaşmaya cesaret edememiş, Sakız Adası'na sığınmıştır. Çaka Bey Sakız Adası'nı kuşatmış ise de almaya muvaffak olamamıştır.

Çaka Bey 1081 yılında Çanakkale ve Trakya’nın zaptı ve sonra da Konstantinopolis'i fethetme düşüncesiyle donanmasının başında yeni bir saldırı başlamıştır. Edremit dahil, yolu üzerindeki Bizans merkezlerini tek tek zaptederek Çanakkale sınırlarına dayanmıştır. Burada Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarı ve aynı zamanda damadı olan I. Kılıç Arslan’la buluşmuştur. Beraberce boğazın en çetin kalesi olan Abidos’u kuşattılar.
Çaka Bey gücünü artırdıktan sonra İstanbul'u fethetmek istemiş ve bu nedenle Türk boylarından Peçeneklerle birleşmiştir. Bizans, bu ittifaka karşı koyabilmek için Kıpçaklardan paralı asker desteği almış ve başarılı olarak Peçeneklerin çoğunu öldürmüşlerdir.
Çaka Bey'in Kılıçarslan'la müttefikliği Bizans'ı tedirgin etmiştir ve Bizans Kılıçarslan'ı Çaka Bey'e karşı kışkırtmıştır. Çaka Bey Kılıçarslan'ın damadı olduğu için Kılıçarslan'ın tahtında gözü olduğu yalanı söylenir. Bunun üzerine Kılıçarslan'ın Çaka Bey'i öldürttüğü Bizans kaynaklarında iddia edilse de, bu konuda görüş birliğine varılamamıştır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amirali, bey, çaka, ilk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Konsolosluğu'na saldırı / Türk bayrağı ve Atatürk'e büyük saygısızlık yaptı. aLya Haber Arşivi 0 15 Kasım 2011 13:48
Hareketli Türk Bayrakları.Resimli + Yazılı Türk Bayrağı, Gif Arşivi. Sevda Avatar ve Smiley 1 15 Ağustos 2011 11:18