IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Şubat 2013, 14:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
B.Selçuklu Devleti




Kuruluş

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] boyu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] biriydi. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (ordu komutanı) görevindeydi. Selçuk Bey giriştiği taht mücadelesini kaybedince 10. yüzyılın ikinci yarısında ailesi ve ordusu ile birlikte [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yönüne göç ettiler. Bu göçebe topluluk [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] savaşlarda asker vererek karşılığında geniş otlaklar elde etti. Burada müslümanlığı benimsedikten sonra Samanîler Devletinin yönetiminde söz sahibi oldu. Samanîler Devleti yıkılınca Selçuk Bey, Müslüman halkıyla birlikte Horasan bölgesine yerleşti. Selçuk Bey'in [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da ölümünden sonra daha da güneye indiler.
Selçuk Bey'in oğlu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in yönetiminde, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] endişelendirecek kadar güçlendiler. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in Gaznelilerce tutuklanması ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de ölmesinden sonra, Selçuk Bey'in torunları [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağımsızlıklarını elde etmeye giriştiler. Selçukluların teşkilatlı devlet düzenine girmesi bu döneminde oldu. Devletin ilk yöneticisi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'di. Selçuklular [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'te büyük bir Gazneli ordusunu yenerek Horasan içlerine doğru ilerlediler. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de de, bugünkü [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’da yer alan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kentini ele geçirdiler. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de Gaznelileri ikinci kez yendiler ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kentine girerek bağımsızlıklarını ilan ettiler. Tuğrul Bey sultan sanıyla hükümdar ilan edildi ve Büyük Selçuklu Devleti de böylece kurulmuş oldu.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Büyük Selçuklu Devleti’ni ortadan kaldırmak amacıyla güçlü bir orduyla Selçuklu topraklarına girdi. Gazneli ve Büyük Selçuklu orduları, Merv yakınlarında Dandanakan denen yerde karşılaştılar. Mayıs [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’ta yapılan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nda, Büyük Selçuklular Gazneli ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaştan sonra Büyük Selçuklu Devleti’nin Harzem ve Horasan'da varlığı kesinlik kazandı. Tuğrul Bey, bu savaşın ardından giriştiği fetihlerle bütün [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ı denetimi altına aldı. 1041'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 1042'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve Kakuveyhîler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da Ziyarîler ve Misafirîler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şehirleri, 1051'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki Kalicarîler, 1052'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 1054'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'deki Revadîler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki Mervanîler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'deki Mezyedîler, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki Ukaylîler, 1056'da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki Hezâresbîler ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nın toprakları Büyük Selçuklu Devleti'ne katıldı. Devletin sınırları, batıda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], güneybatıda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], kuzeybatıda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] topraklarına dayandı.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yakınlarındaki Pasinler Ovası'nda birleşik [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ordusuyla yaptığı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nı kazanan Büyük Selçuklular, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içlerine akınlar düzenlemeye başladılar. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dünyasının dinsel önderi konumundaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], bu dönemde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ı elinde tutan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] siyasal baskısı altındaydı. Tuğrul Bey, Halife Kâim'in çağrısı üzerine 15 Aralık [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'a girdi ve Büveyhileri halifeliğin merkezinden çıkardı. Bu olayın ardından Büyük Selçukluların İslam dünyasındaki itibarı arttı.
Alparslan

Tuğrul Bey [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yılında öldükten sonra, tahta kardeşi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in oğlu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geçti. Alparslan Büyük Selçuklu topraklarını daha da genişletti. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nda Bizans İmparatoru [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'i yenerek tutsak aldı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] asıl önemi, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'yu Türklere açmış olmasından gelir. Anadolu içlerine akınlarını sürdüren Büyük Selçuklu komutanları yeni topraklar ele geçirdiler ve bağımsız yeni devletler kurdular.
Alparslan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de ölünce Büyük Selçuklu Devleti’nin başına oğlu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] geçti. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arasında hüküm süren Melikşah dönemi, Büyük Selçuklu Devleti’nin en parlak dönemi oldu.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] komutasında Anadolu'yu fetheden Türk ordusu 1077'de tarihi Hıristiyan şehirlerinden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'i alarak Marmara Denizi, 1081'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in fethiyle Ege, 1084'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'u fethiyle Karadeniz kıyılarına ulaştı. Ocak 1085'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve 28 Şubat 1087'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ele geçirildi.
Diğer bölgelerde de seri fetihler devam etti. 1071'de Selçuklu komutanı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'i fethetti. Ekim 1074'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'yı, 10 Haziran 1076'da bölgenin merkezi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ı Türk topraklarına kattı. 1076'da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'yı başarısız kuşatma girişiminde bulundu.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ise Ocak 1077'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'i aldı. Haziran 1087'de Lübnan'da Sayda zaptedildi.
1070-1072 arasında geçici olarak Selçukluların eline geçen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1080'den sonra kalıcı olarak Türk topraklarına katıldı ve Kızıldeniz'e çıkıldı. 1092'de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'in fethiyle Hint Okyanusu'na ulaşıldı.
Doğuda ise 1074'te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fethedilerek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], 1089'da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fethedilerek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Selçuklu tâbiyetine alındı.
Selçukluların saldırılarına maruz kalan Bizans İmparatorluğu özellikle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hüküm sürdüğü 1081-1185 yılları arasında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nın yarattığı bozgun durumunu durdurmuş ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diye adlandırılan dönemde Selçuklu yayılması engellenmiş ve geriletilmiştir. Bunda Anadolu'da Haçlı Seferlerinin yarattığı yeni güç dengesi ve özellikle [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nun başarılı diplomasisinin de büyük payı vardır.
Melikşah Büyük Selçuklu Devletinin en parlak döneminin yaşandığı zamandır. Bu önemli devlet adamının 37 yaşındayken [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yılında bir saray entrikası neticesinde öldürülmesi Ortadoğu tarihinin yazgısını değiştirebilecek nitelikte bir olaydır. Nitekim dört yıl sonra Andolu ve Suriye üzerinden Kudüs'e yönlenen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşısında derli toplu bir güç bulamadığından başarıya ulaşmı ve iki yüzyıl sürecek Müslüman-Haçlı mücadelesi başlamıştır
Gerileme ve Dağılma Dönemi

Melikşah'tan sonra sırasıyla başa geçen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (1094-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) dönemlerinde Büyük Selçuklu Devleti gücünü ve eyaletlerdeki merkezi denetimini giderek yitirdi. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de tahta çıkan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’in ülke topraklarını yeniden birleştirme çabası da başarılı olduysa da devlet hiçbir zaman Melikşah dönemindeki sınırlarına ve otoritesine kavuşamadı. 1128 yılında Doğudaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] boyun eğdiren [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Büyük Selçuklu Devleti ile komşu oldular ve Selçuklulara baskı yaratmaya başladılar. 1141 yılında Karahitay ve Selçuklu orduları arasındaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nda yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti hızlı bir dağılma sürecine girdi. Karahitayların devletin en verimli toprakları olan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'i işgal etmeleri Büyük Selçuklu Devleti'nin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iyice sıkıntıya soktu. Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi. Bu tarihten sonra Büyük Selçukluların toprakları büyük ölçüde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] denetimi altına girdi.
Hanedan üyeleri yönettikleri bölgelerde bağımsız davranmaya başladılar. Daha önce bağımsızlıklarını ilan etmiş olan Selçuklu hanedanın kurduğu devletlerden yalnızca [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], yüz yılı aşkın bir süre daha ayakta kalabildi. Ayrıca devletin gerilemesinin sebepleri arasında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile olan çatışmalar, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ın [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] propogandaları ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ayaklanmaları sayılabilir. Bunun sonucunda ise [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Selçuklu egemenliğinden kurtulmak için bir takım çalışmalar yürütmüştür. Bunlar Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına neden olan etkenler ve nedenlerdir. Özet olarak Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılma nedenleri olarak aşağıdaki nedenler sayılabilir:
  • Merkezi otoritenin zayıflaması
  • Taht kavgaları
  • Oğuz isyanları
  • Haçlı Seferlerinin başlaması
  • Atabeylerin bağımsız hareket etmesi
  • Abbâsî Halifelerinin Selçuklu egemenliğinden kurtulmak için yürüttüğü bir takım çalışmalar
  • Bâtınîlik hareketleri
  • Fâtımîler ve Şiîlerin yıpratmaları
  • Şehzade ayaklanmaları
  • Katvan mağlubiyeti ve Karahitayların istilası
  • Kötü yönetim
Devlet Yapısı ve Yönetimi

Büyük Selçuklu Devleti’nin örgütlenme biçimi, kendisinden önceki İslam devletlerine benziyordu. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]-[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] devlet anlayışını yansıtan bu örgütlenmede, eski Türk devlet geleneğinin de belirgin etkisi vardı. Eski Türk devlet geleneğinde olduğu gibi, Büyük Selçuklu Devleti’nde de ülke toprakları hanedanın ortak malı sayılıyordu. Bundan dolayı Büyük Selçuklu toprakları eyaletlere bölünmüştü. Eyaletlerin yönetimi de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak adlandırılan hanedanın erkek üyelerine bırakılmıştı. Tuğrul Bey'den önce boy başkanına Oğuz geleneğine göre [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] deniyordu. İslam dininin benimsenmesinden sonra, hükümdarlar İslam devletlerindeki geleneğe uyarak "[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]" ünvanı ile anıldılar. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’na [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da katıldı. Büyük Selçuklu topraklarına göçen yeni [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da iç düzeni büyük ölçüde sarstılar. Bu karışıklık döneminde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Büyük Selçuklu toprakların büyük bölümünü ele geçirdiler. Bir süre daha direnen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1175’te, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da 1194’te [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından yıkıldı.
Başkentte oturan sultan, devletin mutlak egemeniydi. Bütün atamalar ve toprak dağıtımı sultanın buyruğuyla yapılıyordu. Ayrıca sultan yüksek yargı kurullarına da başkanlık ediyordu. Hükümdarların "danışman"ı konumundaki kişiler yönetimde önemli rol oynuyorlardı. Alp Arslan döneminde bu göreve getirilen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], İslam geleneği uyarınca [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] unvanı aldı ve devlet yönetiminde köklü değişiklikler yaptı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], devlet yönetimine ilişkin anlayışını [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adlı kitabında da anlatmıştır. Büyük Selçuklu Devleti’nde devlet işleri "Divan-ı Âlâ" adı verilen bir kurulda görüşülür ve karara bağlanırdı. Ayrıca maliye, askerlik ve adalet işleriyle uğraşan başka [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da vardı. Meliklerin yönetimindeki eyaletlerde de büyük ölçüde merkezdeki örgütlenme örnek alınmıştı.
Toprak Yönetimi ve Ordu

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Büyük Selçuklu Devleti'nin batı sınırları


Büyük Selçuklu ülkesinde tarım yapılan topraklar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] denen bölümlere ayrılmıştı ve iktalar hizmet karşılığında belirli süre için ileri gelenlere veriliyordu. Bu usulle verilen topraklar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], ikta ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak üçe ayrılıyordu. Has toprakların geliri doğrudan sultan ailesine veriliyordu. İkta sahipleri ise, toprakları işleme karşılığında belli sayıda asker besliyor ve savaş zamanlarında orduya katılıyorlardı. Haraci olarak adlandırılan toprakların geliri de doğrudan devlet hazinesine aktarılıyordu.
Alp Arslan dönemine kadar beylere bağlı göçebe Türkmenlerden oluşan ordu Nizamülmülk tarafından yeniden yapılandırıldı. Nizamülmülk, aylıklı askerlerden oluşan sürekli bir ordu kurdu. Bu aylıklı askerlere "gulam" deniyordu ve bunlar temel olarak başkentte iktidarı korumakla görevliydi. Savaş sırasında asıl ordu ise ikta sahiplerinin yönetimindeki atlı askerlerden oluşurdu. Ayrıca bağlı devletler de savaş zamanlarında sultanın ordusuna asker gönderiyorlardı. Melikşah döneminde orduda 50 bin kadar atlı asker olduğu bilinmektedir.Kısa bir not Türkler yani Selçuklular orduyla iç içe bir toplum oldukları için onlara 'ordu millet'denirdi.
Toplumsal ve Ekonomik Yaşam

Büyük Selçuklu Devleti'ndeki Oğuz boyları ve başka bazı topluluklar göçebeydiler. Oğuz boylarının başında bir [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bulunuyordu. Bu göçebe topluluklar geçimlerini hayvancılıkla sağlıyorlardı ve otlak bulmak için de mevsimlere göre yer değiştiriyorlardı. Devlet göçebe topluluklardan otlak vergisi alıyordu. Yerleşik nüfus ise çiftçilik, zanaatçılık ve ticaretle uğraşıyordu. Kentlerdeki tüccar ve esnaf, işkollarına göre loncalar biçiminde örgütlenmişti. Merkezi devlette görevli memurlar ile sürekli ordudaki askerler maaş alıyorlardı.
Eğitim, Bilim ve Sanat

Büyük Selçuklular, kendilerinden önce var olan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öğretimi sürdürdüler, ama bununla yetinmediler. Vezir Nizamülmülk’ün öncülüğünde ve onun adını taşıyan yeni medreseler kurdular. Nizamiye medreselerinin ilki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]’de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'ta açıldı. Daha sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...](selçukluların başkenti), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi kentlerde yeni Nizamiye medreseleri kuruldu. Medrese sisteminde programlı ve belli bir yönteme dayanan eğitim ilk kez bu medreselerde verildi. Medreselerde din konularının yanı sıra matematik, felsefe, dil ve edebiyat gibi dersler de okutuluyordu ve medreselerde zengin kitaplıklar vardı. Medreselerin dışında da ülkenin çeşitli yerlerinde kurulmuş kitaplıklar bulunuyordu. Melikşah döneminde önce Isfahan'da, sonra Bağdat'ta birer gözlemevi kuruldu. Büyük Selçuklular Arapça'yı din ve bilim dili, Farsça'yı edebiyat ve devlet dili, Türkçeyi ise saray ve orduda günlük konuşma dili olarak kullanıyorlardı.
Büyük Selçuklular, var olan kentleri bayındır hale getirirken yeni kentler de kurdular. Ülkenin pek çok yerinde yeni kurumlar ve yapılar inşa ettiler. Bunlar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], hastane, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], çeşme, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], hamam, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi yapılardı.
Büyük Selçuklular, ince ve uzun minarelerle cami mimarisine yeni bir anlayış getirdiler. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'daki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu anlayışla yapılmış en eski örnektir. Büyük Selçuklu anıtmezarları olan kümbetler de yaygın mimari yapılardır. Kümbetler içten kubbe, dıştan ise piramit ya da konik bir çatıyla örtülüyordu. Dört köşeli, çok köşeli ya da yuvarlak formdaki Büyük Selçuklu kümbetleri genellikle iki katlı olarak yapılıyordu.Bu kümbetlerin alt kat mezar, üst kat ise mescit olarak kullanılıyordu.
Büyük Selçuklu sanatında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (yazı), [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve çeşitli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da gelişmişti.

__________________
Pes edecek en son insanlarız, biz sadece vazgeçtik bunu anlayın.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
b.selçuklu devleti, bselçuklu, devleti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suriye Selçuklu Devleti InTheDarK Tarih 0 07 Nisan 2012 17:48
Büyük Selçuklu Devleti Ecrin Tarih 0 05 Haziran 2011 19:07
Anadolu selÇuklu devleti'nin kurulusu Ecrin Tarih 0 30 Nisan 2011 19:19
Suriye Selçuklu Devleti YapraK Tarih 0 31 Aralık 2009 02:56