IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 27 Ekim 2008, 23:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Makale - Toprak Kokusu




Nereden başlasak….!

‘Toprak Kokusu’ köşemde çevre yazılarımın birincisinin başına oturdum yazmaya başlıyorum. Nerden başlıyayım? da takılıp kaldım. Gerçekten nereden başlasam?.Çevre sorunları yaşadığımız gezegenin her yanında s.o.s veriyor. Hava kirliliğinden atıklara, küresel ısınmadan su sorununa genetiği değiştirilmiş organizmalardan (gdo), organik tarıma, katkı maddeli yiyeceklerden, teknolojik ürünleri oradan kansere kadar geniş bir yelpazede çevre-sağlık sorunları ile iç içe yaşıyoruz.


Kıssadan bir iki örnekle bu ‘iç içe’ olma durumuna açıklık getirelim. Cep telefonunuz çaldı. Cevap vermek için tuşa bastığınızda ya da arama yaparken beyin hücreleri olumsuz etkileniyor. Cep telefonuyla sık ve uzun konuşan hele hele kulaklıkda kullanmayan biriyseniz potansiyel kanser hastası olma riskiniz yüksek. Çocuk kullanıcılar ise tam hedefte. (Ben söylemiyorum tabii son araştırmalardan alıntı..)

Ya da çok sevdiğiniz ve yakından ilgilendiğiniz bebeğinizi talk pudrası kullanıp, vucudunu kokulu yağlarla ovalıyorsunuz. Farkında olmadan katkılı yiyeceklerle besliyorsunuz. Büyüdükçe onu fast food’dan uzak tutamıyorsunuz. ‘Bir taneniz,canınız ’ önlem almadığınız takdirde kanser, erken ergenlik ya da obeziteyle burun buruna gelmesi işten bile değil (ileri sürdüklerim benim fikrim değil. Onkoloji hastanelerinde onkologlar, çocuk kliniklerinde çocuk endokrinilogları sizi aydınlatabilir.)

Nerden başlasam? derken çevre ve sağlık gelmiş önüme. Bilinçaltım harekete geçmiş anlaşılan. Çünkü önce kendimize lazımız. ‘Ayakta kalalım ki’ başka sorunlarla mücadeleye gücümüz yetsin.

Susuzluk kapıya dayanınca kovaları onuncu kata nasıl çıkaracağız.!

Su, su , su..Üstünde yaşadığımız gezegenin ve yaşadığımız ülkenin en büyük çevre ve ekoloji sorunu. Önce bilgi sahibi olalım;

-2025 yılında dünya nüfusunun 2/3’ü su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak
-Bugün dünyanın yüzde 30’u su kıtlığı çekiyor.
-Türkiye su zengini bir ülke değil. 2030 yılında 80 milyon olacağımızı varsayarsak kişi başına tüketimimiz 1000 metrekübün altına düşücek.
-Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 75’i tarım için, yüzde 10’u endüstriyel, yüzde

15’i evsel kullanıma sunuluyor

(Kaynak:Yeşiliz Dergisi-Tema Vakfı Yayın Organı)
Sorun önemli ‘peki’ de Türkiye su sorununu çözmek için ne yapıyor? Enerji, Bayındırlık , Tarım ve Çevre Bakanlıkları Üniversitelerin ilgili bölümleri, valiler, belediye başkanlarının içerisinde yer aldığı bir kriz yönetimi var mı? Yok. Acil eylem planı var mı? Bildiğim kadarıyla o da yok. E ne var?Su azaldıkça yada sorun ortaya çıktıkça gündeme getirilen palyatif tedbirler, müteahhitlik hizmetleri var.


Örnek mi. istiyorsunuz. Sıra sıra…
-..İzmir, Van, Kars’da su bitti. Son çare kuyular açıldı. Kuyu suları şebeke suyuna basıldı. Vatandaşlar bu suları kullandı. Çoluk çocuk çeşmelerden kana kana içti. Sonra Sağlık Bakanlığı kuyu sularındaki arsenik miktarının kabul edilebilir sınırın çok üstünde olduğunu açıkladı.
-…Ankara’nın suyu bitti; ‘Kızılırmak’ suyu Ankara’ya doğru yola çıkarıldı. Su geldi. Suyun kalitesiyle ilgili tartışmalar sürüyor
-…İstanbul’un suyu hızla azalıyor; ‘ Trakya-Istranca dereleri ne güne duruyor. Melen Çayı boşa akıyor’ gibi içi boş anti bilimsel değerlendirmeler ve müteahhitlik anlayışıyla önce Istranca dereleri barajlara toplandı. Kesmedi. Melen Çayı borularla Ömerli oradan Terkos’a basıldı. Suyun kalitesi meçhul. Öte yanda


Melen’de tarlaları tuzlu su bastı.

Trakya Istranca sularının başına gelenleri ve de gelecekleri daha etraflı ele almak istiyorum. Çünkü Çevre Orman Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İSKİ gözlerini Istranca’nın son dere’sine dikmiş durumda . İğneada Rezve Deresi borularla İstanbul seferine hazırlanıyor. Bugüne kadar bölgedeki 7 su toplama girişimi fiyaskoyla sonuçlandı. Bölgenin ekolojik ve sosyolojik dengesi bozuldu. Daha neler neler ..! Bir sonraki ‘Toprak Kokusu’nda bu meseleyi masaya yatıracağız.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kokusu, makale, toprak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağız Kokusu İçin Bitkisel Çözümler - Ağız Kokusu Bitkisel Çözüm - Ağız Kokusu Hakkın Zen Ağız ve Diş Sağlığı 0 05 Şubat 2013 16:18
Makale Yazısı - Örnek Makale Sue Türkçe 0 07 Ağustos 2012 12:42
Ter Kokusu ve Ayak Kokusu İçin Doğal Çözüm YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 18:57