IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 19 Kasım 2009, 09:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yazıcıoğlu kazasında şok şüphe




Muhsin Yazıcıoğlu’nun bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili şimdi de vertigo şüphesi ortaya atıldı.

BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 arkadaşının hayatını kaybettiği helikopter kazasının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu bugün helikopterin kiralandığı şirket yetkilisi ile Bilgi Teknoloji İletişim Kurulu Teknik Daire Başkanını dinledi.

BAŞARILI BİR PİLOTTU

Esas Hava Taşımacılık A.Ş. Müdürü M. Kemal Süler araştırma komisyonuna helikopterin pilotu Kaya İstektepe ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Pilot İstektepe 2006 yılından bu yana bizimle çalışıyor. Daha önce 9 bin 500 saat uçuş tecrübesi olan bir pilot. Risk almayı sevmez. Kurallara uyar. Ben kazayı duyduğumda kazanın meteorolojik nedenlerden kaynaklandığını düşünmedim. Uçak buluta girdiğinde 0 derecede helikopterin donma tehlikesi olduğunu bilir. Bu nedenle görerek uçuş kurullarını ihlal etmesi mümkün değil. Bu nedenle kaza nedenini ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın kaza kırım raporunda öğreneceğiz.”
Süler helikopterin arama ile düşürülüp düşürülmeyeceği sorusuna da yanıt verdi. Süler, “Mekanik görerek uçuş yapılan bir helikopter bu. Söz konusu değil” dedi.

TEK İHTİMAL VERTİGO

Komisyon üyeleri Süler’e pilotla ilgili verdiği olumlu bilgilerin ardından, “Yine de bir pilotaj hatası olamaz mı? diye soruldu. Süler, “Bu durumda geriye sadece vertigo denilen his yanılması kalır ki ancak o his yanılması ile bu kaza gerçekleşmiş olabilir” dedi.

ELT ÇALIŞIYORDU

Helikopter kazasında en çok tartışılan konulardan biri de ELT cihazı oldu. İstektepe komisyon üyelerine bu konuda da şunları söyledi:
“ELT cihazları kazaya endeksli üretilmiş cihazlardır. Mutlaka çalışıyor olması gerekir. Çarpışmanın şiddeti de ELT’nin çalışması için yeterli. Anteni kırık olsa bile sinyal alınabilirdi. Nedenini bilmiyorum. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün enkazdan sonra yaptığı ilk testte bu cihaz çalıştı.”

GÜNEŞ'İN TELEFONU SAATLERCE AÇIKTI

Muhsin Yazıcıoğlu Araştırma Komisyonu’nun dinlediği isimlerden biri de Bilgi ve Teknoloji İletişim Kurulu Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe oldu. Aktepe’nin komisyon üyelerine verdiği bilgi özetle şöyle:
“Helikopterin düşmesi haberiyle birlikte 20 dakika içinde bir telefondan sinyal aldık. Bu telefonun baz istasyonuna uzaklığı vebaz istasyonu çekim açısını hesap ederek bir yay çizdik ve sinyalinin alındığı alanı belirledik. Helikopterde bu alanda bulundu. İsmail Güneş’in telefonundan aldığımız sinyal gece saat 02.30’a kadar sürdü.

VERTİGO NEDİR?

Vertigo havacılıkta pilotların aşırı süratte manevra yapmaktan yön ve yer hissini kaybederek genelde uçaklarının çakılması ile sonuçlanan durumu ifade eder. “Durum bilinci yitirme” olarak adlandırılan vertigo da pilot cihazların verdiği bilgi yerine kendi sezgi ve yeteneklerini kullanıyor. Pilotlarda sıklıkla yaşanan bu durum, insanoğlunun uçma değil de yürüme üzerine programlanmasına bağlanıyor. Kişi saniyede 1 derece sağ ya da sola döndürüldüğünde yön değiştirdiğini fark edemiyor. Pilotlar bunu kendi aralarında tartışarak, kendi kendilerini cihazlara güvenmek gerektiğine inandırarak çözüyor. Pilot cihazlara güvenmediğinde bu tarz kazalar yaşanabiliyor.


PostaGazetesi

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kazasinda, kazasında, sok, suphe, yazicioglu, yazıcıoğlu, Şok, Şüphe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yazıcıoğlu Kazasında Yeni SKANDAL Chelt Havacılık Haberleri 0 29 Aralık 2011 15:42
Yazıcıoğlu Kazasında Flaş Gelişme.. Düş Haber Arşivi 0 24 Eylül 2011 17:15
Yazıcıoğlu kazasında flaş açıklama Lucifer Haber Arşivi 0 03 Nisan 2010 00:12