IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/)
-   -   Yılbaşında çam süsleme geleneği (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/306762-yilbasinda-cam-susleme-gelenegi.html)

Tisha 21 Aralık 2009 11:17

Yılbaşında çam süsleme geleneği
 
Çam ağacı süslemenin Türk adeti olduğu iddia edildi...

Habertürk'te Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı ile Teke Tek Özel'in konuğu olan Dr. Muazzez İlmiye Çığ Noel adeti kabul edilen çam süslemeyle ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. Kabul edilenin aksine çam ağacı süslemenin eski bir Türk adeti olduğunu söyleyen dünyaca ünlü Sümerolog Çığ, bu adeti Avrupa'ya Türklerin aktardığını anlattı.

Muazzez İlmiye Çığ, tarihi değiştirecek keşfi şöyle anlattı: "Çam ağacı süslemek tamamıyla Türk adetidir. Yeni Türk devletleriyle münasebetimiz bize yepyeni şeyler öğretiyor. Eski Türklerde yerin göbeğinden göğe kadar bir ağaç tasavvur ediliyor. Bu hayat ağacı. Sümerlerde de var. Bir ucunda göktanrısı duruyor. Türklerde güneş kutsal ama tanrı olarak kabul edilmiyor. 22 Aralık'ta güneş yeniden fazla olarak dünyayı aydınlatmaya başlayacak. Günler uzamaya başlayacak. Türklerin göktanrısı gün ile geceyi tanzim ediyor gökte. Sözde gün ile gece sürekli münakaşa halinde. 22 Aralık'ta gün geceyi yeniyor. Bunu "Yeniden doğuş bayramı" Türkler kutluyorlarmış.

Türkistan'da bir ağaç varmış, akçam, ve bu akçam başka yerde yetişmiyormuş. Akçam getirip eve koyuyorlar, akçamın altına o sene Tanrı onlara güzel şeyler verdi, güzel bir yaşam verdi diye Tanrı'ya hediyeler koyuyorlar. Dallarına da ertesi sene için Tanrı'dan niyaz ettikleri şeyler, adak olarak istedikleri şeyler için paçavra veya kurdela koyuyorlar. O günlerde büyük bayram, şenlik yapıyorlarmış. Aileler toplanıyor, büyükler varsa ziyaret ediliyor, özel yemekler yeniliyor, güzel elbiseler giyiliyor. Bu adet Türkler yoluyla Avrupa'ya geçti. Konunun Noel'le alakası yok. İznik Konsili'nde pagan adeti görülen bu adeti İsa'nın doğuşu olarak kabul edelim diyorlar ve bu adet Hristiyanlara geçiyor. Ama ağaç süsleme pek yok, 16. yy'da Almanya'da başlıyor, daha sonra Fransa'ya geçiyor ve dünyaya yayılıyor."


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


kaynak:Haber3

Nickolas 21 Aralık 2009 11:23

Cevap: Yılbaşında çam süsleme geleneği
 
Daha ne kadar saçmalayacaklar bakalım... Bu sene çam ağaçları ellerine patladı herhalde

Feronia 21 Aralık 2009 16:16

Cevap: Yılbaşında çam süsleme geleneği
 
Yabancilar.. san irim Hiristiyanlar, Christmas kutladigi icin.. yani galiba Isa peygamberin olumumu .. dogumumu bilemicem.. kutladiklari icin cam agaci susluyorlar. Bunun yil basi ile alakasi yoktur. Susledikten sonra, Christmas gunu yani Aralik 25.. Noel baba dedikleri, bacadan inip.. hediye birakiyor o agacin altina. Yani onlarin inandiklari bu.

Bizim toplum neden yabancilasmaya basladi anlamiyorum. ama cok uzucu. Yil basi, ile cam agaci baglanti kurmak bile tuaf.

Allah bizi saptirmasin ..

Coder 21 Aralık 2009 16:20

Cevap: Yılbaşında çam süsleme geleneği
 
Herkes Bi dert olmuş Yolunu kaybetmiş yazık...


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net