IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 28 Şubat 2010, 00:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Referanduma sunulacak anayasa taslağı belirlendi




Referanduma sunulacak anayasa taslağı belirlendi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İçişleri Bakanı Atalay’la ilgili gensoru görüşmeleri ardından, 'bizi izlemeye devam edin' demişti.
Anayasa paketi için muhalefete sürpriz bir öneriler götürecek olan hükümetin atacağı adımlar şöyle:Ağır cezalık suçlarla ilgili soruşturmalarda, ‘seçilmeden önce başlamışsa’ ibaresinin kaldırılmasına sıcak bakan AK Parti, yargı reformunda uzlaşılması şartıyla yasama dokunulmazlıklarını sınırlandırmada yeni önerilere de açık olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la ilgili gensoru görüşmeleri ardından, “bizi izlemeye devam edin” sözlerinden, Anayasa paketi için muhalefete sürpriz bir öneri götürmeyi kastettiği ortaya çıktı. Aynı akşam, ilgili bakanlarla toplantı yapan Erdoğan’ın, “hızlandırılsın” talimatı verdiği Anayasa değişikliği paketinde “dokunulmazlıkların sınırlandırılmasının” yer alması da bekleniyor.

İki partiye de jest

Ak Parti’nin paket içine ilave edebileceği bu düzenlemedeki hedefi, sadece CHP değil, MHP de olacak. Çünkü MHP’nin 2007 yılında gündeme getirdiği dokunulmazlıkların sınırlandırılması düzenlemesine daha sıcak baktığı hesapları yapılıyor.

MHP, dokunulmazlıkla ilgili Anayasa’nın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki, ağır cezalık suçlarla ilgili soruşturmalarda, ‘seçilmeden önce başlamışsa’ ibaresinin kaldırılmasını önermişti. Dokunulmazlıklara sınırlama anlamına gelen bu düzenlemeyi ‘kabul edilebilir’ bulan Ak Parti kurmayları, bu konudaki en önemli şartlarının “yargı reformu üzerinde uzlaşma” olduğunu belirtiyorlar. ‘Yargının bu yapısı ile dokunulmazlıkların kaldırılması keyfi uygulamalara neden olabilir’ kaygısını dile getiren Ak Parti kurmayları, reformda uzlaşmaya varılması halinde dokunulmazlıkları sınırlandırmada yeni önerilere de açık tutum alacaklar.

İktidarın anayasa paketini hızlandırma kararında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yüksek yargı temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin de etkisi olduğu belirlendi. Gül’ün “Türkiye bu yargı yapısı ile devam edemez, yenilenmeli” sözlerini yorumlayan Ak Parti kurmayları, “AB kriterlerine varız. Bunun da ötesinde yüksek yargının başkanları 1961 Anayasası’ndaki modele dayalı bir çözümü de dile getirmişlerdi. Bu seçeneğe de sıcak bakarız. Her ikisi de bizim için makbuldür” dediler.

HSYK seçimi

Erdoğan’ın referanduma götürmeyi göze aldıklarını belirttiği mini Anayasa Paketi, 1 Mart’ta yapılacak Ak Parti Merkez Karar Yürütme kurulu toplantısından sonra muhalefete götürülecek. Hükümet, referandum teklifini de önümüzdeki hafta yasalaştırarak ilk adım atmış olacak. Paketin en önemli maddelerinden biri olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) üye seçimi konusunda da muhalefete jest yapılacak.

Bu çerçevede, AB kriterlerine uygun düzenleme yapılması halinde, üye sayısı 21’e çıkarılırken, Adalet bakanı ile müsteşarın üyeliğinin sona erdirilmesine de olumlu bakılabilecek. Bir rötuş da “seçim” maddesinde yapılacak; TBMM’de seçilecek üyeler için nitelikli çoğunluk aranacak. Yani üçte iki veya beşte üç çoğunluk şartı getirilebilecek.

Parti kapatma zorlaşacak

- Ak Parti için diğerleri kadar önemli bir başka maddeyi ise siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması oluşturuyor. Bir partinin kapatılması için Venedik Kriterlerinin esas alınması öngörülüyor. Partilerin rejim karşıtı, odak olma tanımı benzer şekilde korunacak. Ancak rejime karşı “açık ve mevcut tehlike oluşturma” şartı getirilecek. Kapatma davası açmak da zorlaştırılacak. Yargıtay, parti ile ilgili delilleri topladıktan sonra Meclis’e başvuracak. Meclis gizli ve 367 oyla dava açılıp açılmamasına karar verecek.

- Pakette, “Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına” yönelik yapılacak değişiklik de olacak. Anayasa Mahkemesi’nin TCK’nın askere sivil yargı yolunu açan maddesini iptal etmesi üzerine, söz konusu düzenleme Anayasal güvenceye kavuşturulacak. Anayasa’nın “Askeri yargı” başlıklı 145’inci maddesinde bu hüküm monte edilerek darbe rötuşu yapılacak.

Akşam

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 28 Şubat 2010, 11:27   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Referanduma sunulacak anayasa taslağı belirlendi




Alıntı:
Partilerin rejim karşıtı, odak olma tanımı benzer şekilde korunacak. Ancak rejime karşı “açık ve mevcut tehlike oluşturma” şartı getirilecek. Kapatma davası açmak da zorlaştırılacak. Yargıtay, parti ile ilgili delilleri topladıktan sonra Meclis’e başvuracak. Meclis gizli ve 367 oyla dava açılıp açılmamasına karar verecek.

Kendilerini korumaya alıyorlar resmen.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
anayasa, belirlendi, referanduma, sunulacak, taslağı, taslagi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İşte BDP'nin Anayasa Taslağı JB Haber Arşivi 0 23 Aralık 2010 20:47
Yeni Anayasa taslağı hazır System Haber Arşivi 0 05 Eylül 2010 14:20
Baykal: Anayasa taslağı fiyasko olacak mandela Haber Arşivi 1 27 Mart 2010 16:50