IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 03 Mart 2010, 13:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gıda ambalajları hakkında yaratıcı fikirler aranıyor. (Para kazanabilirsiniz.)




Merhabalar,

Evet yanlış duymadınız. Yaratıcı fikrinizle para kazanabilirsiniz. Nasıl? Anlatacağım meraklanmayın
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Günümüzde gıda ambalajları hem sağlık ve kalite hemde görsellik bakımından tüketiciye yönelik önemli bir hizmet olarak görülüyor. Kaldıki 2004 yılında dünya genelinde gıda ambalajları ile ilgili toplam yatırım, 500 milyar dolar civarındaydı. Şu an tam olarak yatırım miktarını bilmiyorum, fakat bu miktarın sadece %5'i ambalaj makinelerine harcanıyor. Geri kalan kısmı, tamamen ambalaj materyallerine ayrılıyor. Yani potansiyeli çok fazla olan bir iş. Gıda Mühendisliği bölümünü yazmak isteyen üniversite adaylarına veya şu an okumakta olanlara, ilerleyen zamanlarda bu bilim dalında yüksek lisans yapmak isterlerse iyi bir tercih olabileceğini söyleyebilirim.

Türkiye'de gıda ambalajları ile ilgili her yıl ödüllü tasarım yarışması yapılıyor ve dereceye girenlere 2500 TLden başlayan miktarlarda ödüller veriliyor. Bunun yanı sıra bu yıl, Türkiye genelinde 1. seçilecek kişiye, başarılı projesini gerçekleştirebilmesi için teşvik verilecekmiş. (Sanırım TÜBİTAK tarafından) Bunu bize duyuran kişi "0'ları görünce şaşırdım 100.000 TL miydi 1.000.000 TL miydi tam anlayamadım" dedi. İkisinden biri ama kesin olarak henüz bende bilmiyorum. Fakat %99 ihtimalle, 100.000 TL'dir.

Şimdi yavaştan konuya girelim...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Şu an Mersin Üniversitesi'nde gıda ambalaj tasarımı sunan kişiler (lisans/lisansüstü/öğretim görevlileri) arasından sadece 1 kişi oy çokluğu ile seçilip bu yarışmaya katılabilecek. 1. seçilen kişi doğal olarak bir nevi Mersin'i temsil etmiş olacak. Tabi bu yarışmaya her ilden illa bir kişi katılacak diye düşünmeyin. Endüstriyel tasarımcılarda katılabiliyor ama yinede her il başına bir kişi düşmüyor sanırım.

Endüstriyel tasarımcılar genelde, gıda ile alakasız ama kullanılabilir şeyler için ambalaj tasarımı üretmeye çalışıyorlar. Gıda Mühendisleri ise gıda ile alakalı olabilecek her şeyle ilgili ambalaj üretmeyi hedefliyorlar.

Örnek vermek gerekirse;

Kutu kola satan bir dükkan ve kutu kola içen kişileri düşünün. Kutu kolaların sürekli soğuk kalabilmesi için satan kişi, kesintisiz olarak buzdolabını çalıştırmak zorunda ve kutu kola içen kişilerde kesinlikle sıcak kola talep etmemektedirler. Bu sebepten ötürü, hem satıcı hemde tüketici için şöyle bir çözüm düşünüldü;

"Kola kutusunun, etrafını ince bir metal kutu ile tekrar saralım ve arasına çakmak gazı dolduralım. Bu çakmak gazını dışarı verebilmek için, dış (2.ambalaj) ambalajın üzerine bir tıpa yerleştirelim. Tüketici kolayı aldığında ne zaman isterse istesin, tıpayı açıp çakmak gazını dışarı çıkartarak kolayı buz gibi hale getirebililsin ve satıcı kişininde buzdolabı çalıştırmasına gerek kalmasın."

Bu fikir ilk anlatıldığında tek kelime ile harika olarak kabul edildi. Fakat daha sonra ayrıntılara girildiğinde, çakmak gazı ile dolu olan kutu kola ambalajlarının depolama veya tüketim sırasında ufacık bir kıvılcımla büyük hasarlara yol açabileceği öngörülüp projeden haklı olarak vazgeçildi.

Bu sadece bir örnek, bunun gibi bir çok örneği hem biz sunacağız hemde başkaları sunacak. Şu an ortağımla beraber (ismi lazım değil
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
) tasarlayıp sunmuş olduğumuz projeler meğer daha önce gerçekleştirilmiş. Bu yüzden değiştirmemiz talep edildi ve yeni fikirler bulmaya çalışıyoruz.

Bahsi geçen konuyu bu forumda paylaşmamın sebebi, sitenin her gün binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor olmasını ve her insanın her şeyden vazgeçebilirim (plazma almam, laptop almam, cart almam, curt almam) ama yemekten asla vazgeçemem demesini göz önüne alarak, konuyla alakası olsun olmasın, her kesimden insanın fikir üretebileceğini düşünmemden kaynaklanmaktadır.

Şimdi kafanızda soru işareti bırakabilecek noktalara ve bilmenizi düşündüğüm konulara gelelim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1-) Öncelikle şunu bilin, yarışma olsada olmasada ben bu projeyi teslim etmek zorundayım.

2-) Verebileceğiniz fikirler, illa gerçekleşmek zorunda değildir. Kimilerine göre saçma veya gereksiz bile gelebilir. Önemli değil, hayal gücünüze kalmış bir şey. Yeterki daha önceden sunulmamış olsun.

3-) "Diyelim benim fikrimle tasarım yarışmasında 1. oldun, 2500 lirayı cebe attın, üstüne tübitak'ta 100.000 lirayı hesabına yatırdı." diyebilirsiniz. Bu gerçekten çok zor bir ihtimal, çünkü inanın daha önce sunulmamış ve sadece gıda ambalajlama ile ilgili fikir bulmak çok çok zor bir iş. Bu işin içinde olmama rağmen ben bile daha önce gerçekleştirilmemiş bir fikir bulamadım. Ama şans bu ya, paraları götürdük. %51 fikir sahibinin, %49 sunum yapanın yani benim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Gerçekten çok büyük bir başarı olur bu, yani imkansız desem yeridir ama kazanılabilirde. Sonuçta kimin aklına hangi fikrin geleceği bilinemez.

Proje ile ilgili fikirler, 1 buçuk hafta içinde teslim edilecek. Üniversite genelinde sunulan projelerin sonuçları Mayıs ayının ilk haftası belli olur büyük ihtimal.

Umarım bu konu hakkında fikir üreten kişiler çıkabilir. Parayı geçtim, proje kabul olsun yeter benim için çünkü düşünmekten gerçekten beynim durdu. Dereceye giremezsek (büyük ihtimal ;p) fikri bulan kişiyede yemek ısmarlarım artık ne yapalım
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kendine güvenenler, "acaba ne yapılabilirki?" diye düşünüp vakit kaybetmemek için aşağıdaki proje yarışması sonuçlarından gıda ile ilgili olanları inceleyebilirler.

- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Konu Shadow tarafından (03 Mart 2010 Saat 13:57 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ambalajlari, ambalajları, aranıyor, gida, gıda, hakkinda, hakkında, kazanabilirsiniz, para, yaratici, yaratıcı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Parfüm Ambalajları Hakkında AftieL Parfüm 0 06 Haziran 2014 20:43
İkea'dan Yaratıcı Fikirler! Zen Ev Dekorasyonu 0 21 Şubat 2013 22:04
Klavye tasarımında yaratıcı fikirler Ocean Bilim Dünyasından Son Haberler 0 10 Ağustos 2008 15:06