IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Noyan

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 20 Ağustos 2012, 18:16   #1
Noyan
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atatürk, İslam'ın Nasıl Anlatılmasını İstiyordu?




Atatürk’ün ölümü üzerinden 74 yıl geçti. Şimdi biz, İslâmiyetle ilgili konularda bile, “Atatürk dedi ki...” diye söze başlıyoruz. Atatürk bir İslâm âlimi midir? Sanıyorum ki, yüz yıl sonramızda bile, birtakım kimseler, kendilerini bu yanlıştan kurtaramayacaklar. Bugün, bazı ilim adamlarımız da, görüşlerini Atatürk’e dayanarak açıklıyorlar. Yâni, dinin önemini belirtmek için, Atatürk’ün konuşmalarından örnekler veriyorlar. Beri yanda, pozitivist düşüncede olanlar da, yani ahiretin bütün kapılarını kapatanlar da, Kur’an’a, Allaha inanmayanlar da “Atatürk demişti ki...” diyerek yazıyor, konuşuyorlar. Her iki görüş de yanlıştır.

Yani biz, dindarlığımızı veya din dışı yaşayışımızı Atatürk’e bakarak mı belirleyeceğiz? İslâmiyet söz konusu olduğunda, bizim için örnek insan, Hz. Muhammed’dir. Biz sevgili peygamberimizin söylediklerine bakarız ve bir Müslüman olarak da, inanmak veya inanmamak konusunda Atatürk’ün söylediklerini çok tabii karşılarız. Yani Atatürk İslamiyete inanıyorsa sevinç çığlıkları atmayız. İnanmıyorsa ona yumruk sıkmayız. Çünkü Atatürk’ün de bir insan olarak inanmak ve inanmamak hakkı-hürriyeti vardır. Unutmamak lâzımdır ki, Milli Mücadelemizin lideri, devletimizin kurucusu kayıtsız şartsız Mustafa Kemal Paşadır. Ama o, dini konularda örnek alınacak bir kişi değildir.

Değerli dostum Arslan Tekin’in evvelki gün, Yeniçağ gazetesinde bir yazısı çıktı. “Dini Cehâletin Böylesi” başlıklı yazının ilk cümlesi dikkatimi çekti. Tekin: “Mustafa Kemal neden dinin sağlam öğretilmesini istiyordu?” diye başlıyordu.

Hemen belirteyim ki dinin öğretilmesi doğru, fakat Mustafa Kemal’in İslamiyet konusundaki görüşleri, yanlıştır.

Ben, Atatürk üzerine yazılan kitaplardan 90 tanesini okuyabildim. Şimdi 91. kitap elimdedir. Biliyorum ki, Mustafa Kemal, dehâ derecesinde zeki bir kimsedir. Büyük bir kahramandır. Milli Mücadele yıllarında, câmi minberlerine bile çıkarak İslâmiyeti ve sevgili peygamberimizi çok, ama çok öven beyanlarda bulunmuştu. Buna mecburdu. Çünkü halkımızı yanına almadan o büyük, o zor mücadeleden başarıyla çıkması imkânsızdı. Ama Cumhurbaşkanı olduktan; bütün kuvvetleri avucunda topladıktan sonra, tavrı değişti. Hz. Muhammed’den “Arab oğlu” Kur’an-ı kerimden de “O Arab oğlunun yaveleri” yani saçma sapan sözleri diye bahsetti. İsmet Bozdağ’ın “Paşalar’ın Kavgası”nda da, Kazım Karabekir Paşa’nın hatıratında da vardır. Atatürk, Karabekir Paşa’ya demiş ki:

“Karabekir! Kur’anı Türkçeye çevirtiyorum. İstiyorum ki milletimiz okusun ve o Arab oğlunun ne yaveler yediğini görsün!”

Atatürk, İslâmiyetin batacağına yerine yeni bir dinin çıkacağına inanıyordu. Bunu Hüsrev Gerede’nin Anıları’nda okuyoruz. Hüsrev Gerede, Atatürk’ün çok yakın asker arkadaşlarından biri. Mustafa Kemal, Samsun’a 19 Mayıs 1919 tarihinde 18 kurmay arkadaşıyla birlikte çıktı. O kurmaylardan biri de Hüsrev Gerede’dir. Onun literatür yayınlarının 86.’sı olarak basılan anılarının 267. sayfasında H. Gerede, Atatürk için diyor ki: “Dindar, yani dini bütün ve inançlı mıydı? Buna doğrudan doğruya cevap vermek çok güçtür. Herhâlde oruç tutan, namaz kılan cinsinden değildi.” Gerede, dini konularda yazılar yazan Selim Sırrı Tarcan’a Atatürk’ün “Bu din batacak ileride yeni bir din çıkacaktır. Sen bu konularda yazı yazmayacaksın anladın mı?” diyerek mani olduğunu açıklıyor. (Sayfa; 268)

Arslan Tekin kardeşim, Mustafa Kemal’in, “Dinin doğru öğretilmesini istediğini” yazıyor. Ben de, Cumhuriyetimizin yeni filizlendiği yıllarda, devletimizin İslamiyete ve Hz. Peygambere nasıl baktığını belgelere dayanarak dikkatinize sunmak istiyorum: Devletimiz ortaokullarımızda ve liselerimizde okunması için 1931 yılında, Devlet Matbaasında 4 ciltlik bir tarih kitabı bastırdı. Bu kitabın 2. cildinde İslâmiyetle ve Hz. Peygamberle ilgili dehşet verici iddialar var. Tarih kitabının 89. sayfasında kelimesi kelimesine şöyle deniliyor:

MUHAMMED’İN DAVETİ: “Muhammed, Mekke’de, müşriklik muhitinde ve tesirinde büyümüş olmasına rağmen dini meseleler ve dini düşünceler, pek derin bir surette, zihnini işgal ediyordu. Muhammed 40 yaşına geldiği zaman vatandaşlarını, kendinin bulduğu ve doğru olduğuna inandığı yeni bir dine davete başladı. Muhammed’in dâvet ettiği bu dine.... İslam denilmiştir.”

Resmî olarak hazırlanan o İslâm Tarihi kitabının 90. sayfasında çocuklarımıza şu görüşler telkin edilmek istenmişti.

KUR’AN VE VAHİY: “Muhammed’in koyduğu esasların toplu olduğu kitaba Kur’an denir. O, Arapların ahlak ve âdetlerinin pek fena ve pek iptidai ve ıslâha muhtaç olduğunu anlamış, bunları ıslâh için tenha yerlere çekilerek senelerce düşünmüş ve yıllarca tefekkürden sonra, kendisinde vahiy ve ilham fikri doğmuştur.”
Böyle inkârlarla mı İslâmiyet doğru olarak anlatılacaktı? Tarih Kitabının 91. sayfasındaki inkâra bakınız:

İLK VAHİY: “Muhammed, uzun bir devirdeki tefekkürlerin mahsulü olan âyetleri, lüzum ve ihtiyaçlara göre takrir ediyordu. Bununla beraber, kendisini tahrik eden kuvvetin tabiat fevkinde bir mevcudiyet olduğuna samimi surette kani idi.”
Böyle midir? Arslan Tekin kardeşim de böyle mi düşünmektedir? Şimdi diyeceksiniz ki: “Bu tarih kitabını kim, kimler yazmış?”

Bu kitap 14 önemli kişinin çalışmasıyla hazırlanmış. İşte 9 CHP milletvekili şunlar:
Samih Rıfat - Yusuf Akçuraoğlu - Dr. Reşit Galib - Hasan Cemil - İsmail Hakkı - Reşit Saffet - Sadri Maksudi Arsal - Şemsettin Günaltay - Yusuf Ziya - M.Tevfik Bey Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri - Afet İnan: Musiki mektebi Muallimi - Bâki Bey: Miralay - Şemsi Bey: Miralay.

Haydi iki örnek daha vereyim: Cumhuriyetin ilânından sonra İslâmın Amentüsü, yani imanın 6 şartı değiştirildi. Türk’ün yeni Amentüsü Hâkimiyet-i Milliye Matbaasında bastırılarak dağıtıldı. Deniliyordu ki: 1-”Vatanı yoktan var eden Mustafa Kemal’e, 2-Onun ordularına, 3-Onun kanunlarına, 4-Mücahit Analarına 5-İyilik ve kötülüğün insanlardan geldiğine 6-Öldükten sonra dirilme olmayacağına ve Atatürk’ün Tanrının en sevgili kulu olduğuna iman ederim!..” Beğendiniz mi?

Son olarak Kâzım Karabekir Paşanın 13-14-15-16 Kasım 1970 tarihli Yeni İstanbul gazetelerinde çıkan hâtıratını özetliyorum.

Karabekir Paşa diyor ki: 18 Temmuz 1923 tarihinde, Mustafa Kemal Paşa başkanlığında toplanan bir komisyonda, yeni Anayasamızda, dinimizin Hristiyanlık olarak gösterilmesi isteniyordu.

İktisat Vekili Tevfik Rüştü Bey, Dahiliye Vekili Fethi Okyar Bey, Adalet Bakanı Mahmut Esat Bey... bu fikri şiddetle savunuyorlardı. Söz olarak ben de kendilerine itiraz ettim.
Hava çok gerginleşti. Başkanlık kürsüsünde oturan Atatürk’e döndüm:
-Paşam siz ne düşünüyorsunuz? Siz ki Meclisimizi Fatihalarla tekbirlerle açtınız dedim.

Atatürk:
-Münakaşalar şiddetlendi. Toplantıyı tatil ediyorum, diyerek toplantıyı tatil etti...”


Türkiye Gazetesi Yavuz Bülent Bakiler

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Ağustos 2012, 18:18   #2
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk, İslam'ın Nasıl Anlatılmasını İstiyordu?




benim merak ettiğim, gerçekten Atatürk Kur'an-ı Kerim için dogma deyip demediği hocu. Var mı bu konuda bilgin?

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ağustos 2012, 18:49   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk, İslam'ın Nasıl Anlatılmasını İstiyordu?




Eğer doğruysa bu yazilanlar, hafif bir şaşkınlık oldu bende ama hafif.
Şaşkınlığımın sebebi insanlari dine karsi soğutmak icin yapmis olduğu seyler, sonucta Atatürk'ün dini bütün bir insan olduğunu pek kimse düsünmüyordur zaten. Kaldi ki
bu kimseyi de ilgilendirmez.
Yapmis olduğu bazi inkilaplari aklim almiyor zaten.
Abimle konuştuğumda o zamanin sartlarinda değerlendirilmesinin lazim geldiği ve o an belki de yapilmasi gereken seylerin onlar olduğunu söylese de ben pek anlayamıyorum.
Bittabi gercekleri de yansitmiyor olabilir bu yazi, her soylenene körü körüne inanmak tarzim değil.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ağustos 2012, 19:56   #4
Noyan
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk, İslam'ın Nasıl Anlatılmasını İstiyordu?




Pentagram Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
benim merak ettiğim, gerçekten Atatürk Kur'an-ı Kerim için dogma deyip demediği hocu. Var mı bu konuda bilgin?

Bahsettiğin viddeonun devamı var. Sistemde koltuk sahibi olabilmek ve mevcut güçlerini kaybetmek istemeyen art niyetli sözde Atatürkçüler, viddeoyu yarım atmışlar. Atatürk, ülke halkının muhafazakar kesimini arkasına alabilmek için dini kullanacak kadar seviyesiz bir insan olsaydı, ülkeyi kurtardıktan sonra kurduğu yeni rejimin meclisini yine Kuran-i Kerimle açar mıydı? Dereyi geçene kadar ayıya dayı deme zihniyeti hakim değilmiş o zaman. Hele hele kimi tarikatçılar var, Atatürk'ün mason olduğunu iddia ederler. Aklın yolu birdir Pentagram, mason veya dini art niyetli kullanabilecek potansiyele sahip olan biri Türk topraklarını neden kurtarsın?

Evet, Atatürk tekke ve zeviyeleri kapatmıştır. Evet, devleti laik sisteme geçirmiştir. Fakat bunun arkasında onlarca sebep var. 1880-1925 yılları arası bir başlangıç değil, 300 yıldan daha eski olan senaryoların sonucudur. Bu 300 yıllık süreçte, düşmanlarımız halkı yozlaştırma adına en çok dini kullanmışlardır. Bir Hristiyan geleneği olan kara çarşafı ülkemize empoze etmişler ve hala günümüzde turistlerin bile kara çarşaflı bayan görünce Hristiyan sanılmalarını sağlamışlardır. Efendime söyleyeyim, İslam dininde beşeri bilimlerin önemi büyüktür. Osmanlının kendini feshetmesinin sebeplerinin başında, yine ulema sisteminin verdiği zararlar gelir. Ülkeyi kurtaran Atatürk, Osmanlıyı devam ettiremez miydi? Zor da olsa devam ettirirdi. Fakat İslamiyeti kullanmak öyle iğrenç noktalara gelmişti ki, laikliğe mecburen geçilmesi gerekiyordu. Ulema demek, din hocalığının babadan oğula geçmesi demektir. Böyle bir mantık olabilir mi? Yarın bir gün senin çocuğun dünyaya öğretmen olarak mı doğacak hocam? Sözüm ona, devletin içerisindeki hainlerin verdiği zararlarla, dinsel açıdan hocaların verdiği zararları kıyaslamak mümkün değil. Dolayısıyla yedi düvel varken kapıda, tarikatların iyisiyle kötüsünü ayırt etmekle uğraşmak zahmetli ve zaman kaybına uğratacak olan bir iştir. Atatürk'ün laikliğe geçmesinin arkasında inançsızlığı yoktur. Aksine İslamiyetin hassasiyetinin tekrar korunması amaçlanmıştır.

Azrail Aleyhisselamı da "Aleykümselam" ile karşılayan insandır, mekanı cennet olsun.


Ashriel Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[FONT=Tahoma]
Abimle konuştuğumda o zamanin sartlarinda değerlendirilmesinin lazim geldiği ve o an belki de yapilmasi gereken seylerin onlar olduğunu söylese de ben pek anlayamıyorum.

Abin haklı Ash. Tarihe intikal etmiş olaylar, yarın gelişen yenilikler çerçevesinde değerlendirilemez. Mesela Osmanlı ordularında çok uzak diyarlardan devşirilen ve hatta parayla satın alınan askerler mevcuttu. Günümüzde bu düşünülebilir mi? Elbette hayır. Fakat o tarihlerde bunu birçok devlet uyguluyordu. Şu anki futbolcu alım ve satımı kaç kişiye ters geliyor (ben hariç :p )? Tarihi sadece kendi dönemindeki şartlarıyla değerlendirebiliriz.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ağustos 2012, 20:30   #5
Pentagram
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk, İslam'ın Nasıl Anlatılmasını İstiyordu?




ağzından bal damlıyor hocu. kova getir yabana gitmesin.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Ağustos 2012, 23:48
Noyan
Bu Mesaj Aze tarafından silinmiştir. Sebep: Mesaj sahibinin isteği üzerine silinmiştir.
Cevapla

Etiketler
anlatılmasını, atatürk, nasıl, İslamın, İstiyordu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslam düşüncesindeki yorum ve içtihad farklılıklarını nasıl değerlendirmemiz gerekir? Kalemzede İslamiyet 0 09 Ağustos 2011 13:03
İslam, soykırımlarını ve kan davalarını nasıl engellemiştir? Kalemzede İslamiyet 0 09 Ağustos 2011 12:37
Belgelerle Atatürk'ün İslam Hakkında Söyledikleri PopSy Atatürk Köşesi 0 10 Ağustos 2008 14:10