IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/)
-   -   En Çok Domates Yiyoruz (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/546642-en-cok-domates-yiyoruz.html)

tiNa 06 Eylül 2013 01:11

En Çok Domates Yiyoruz
 
Türkiye'de kişi başına en çok tüketilen gıda domates oldu. Domates tüketimini patates karpuz üzüm ve ayçiçeği izlerken en az tüketilen ürünler sıralamasında ise semizotunu incir ve kayısı takip ediyor.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bu üretimin 78 milyon tonu yurt içinde tüketilirken domatesin kişi başına tüketimi 10587 kilogram olarak hesaplandı. Türkiye söz konusu dönemde 125 bin ton domates ithal ederken 1 milyon ton civarında da ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye'de yurttaşlar domatesten sonra ise en çok patates karpuz üzüm ve ayçiçeği tüketti.

Söz konusu dönemde kişi başına ortalama patates tüketimi 5274 kilogram karpuz 4339 kilogram üzüm 3442 kilogramayçiçeği tüketimi ise 3306 kilogram oldu.


Semizotunu sevmiyoruz

Verilere göre Türkiye'de en az semizotu tüketiliyor. Söz konusu dönemde 49 bin ton civarında üretilen semizotunun kişi başına tüketimi yalnızca 006 kilogram.

En az tüketilen ürünler sıralamasında semizotunu incir ve kayısı takip ediyor. Bu iki üründe Türkiye'nin üretimi bir çok ürüne göre çok daha fazla olsa da ürünler daha çok ihraç ediliyor.

2010-2011 piyasa döneminde yaklaşık 255 bin ton incir üretilirken bunun 237 bin tonu ihraç edildi. Bu dönemde 55 bin ton incir ithalatı gerçekleştirilirken yurt içinde kullanılan incir 195 bin ton düzeyinde kaldı. Söz konusu rakamlara göre incirin kişi başına tüketimi 024 kilogram olarak hesaplandı.

Kayısıda da hemen hemen benzer bir durum söz konusu. 2010-2011 piyasa döneminde 476 bin ton kayısı üretilirken bunun yaklaşık 22 bin tonu yurt içinde tüketildi. Böylelikle kayısıda kişi başına tüketim 03 kilogram düzeyinde kaldı.

TÜİK verilerine göre bazı ürünlerin üretim ve yıllık kişi başına tüketim miktarları şöyle:

Ürün Üretim (Ton) Kişi başına tüketim (kg)

Domates 10.052.000 10587
Patates 4.548.383 5274
Karpuz 3.683.103 4339
Üzüm 4.255.000 3442
Ayçiçeği 1.320.000 3306
Elma 2.600.000 248
Kuru soğan 1.900.000 219
Biber 1.986.700 2164
Kavun 1.611.695 1907
Hıyar 1.739.191 1897
Portakal 1.710.500 1715
Mısır 4.310.000 1713
Pamuk 1.272.800 1575
Çay 1.305.566 1491
Soya 86.540 1251
Patlıcan 846.998 1006
Lahana 611.049 722
Pirinç 516.000 715
Taze fasulye 587.967 704
Şeftali 539.403 607
Kırmızı mercimek 422.000 572
Havuç 533.253 571
Nohut 530.634 552
Muz 210.178 541
Mandalina 858.699 506
Marul 419.298 497
Kolza 106.450 451
Armut 380.003 431
Kiraz 417.905 411
Kabak 314.340 37
Limon 787.063 327
Kuru fasulye 212.758 326
Çilek 299.940 32
Pırasa 244.812 277
Ceviz 178.142 261
Ispanak 218.291 253
Erik 240.806 245
Vişne 194.989 23
Turp 155.673 187
Taze soğan 165.478 183
Nar 208.502 172
Bezelye 90.191 137
Yulaf 203.870 128
Ayva 121.085 127
Fındık 600.000 126
Antep fıstığı 128.000 117
Dut 75.096 087
Badem 55.398 085
Sarımsak 76.936 078
Çavdar 365.560 077
Kestane 59.171 069
Greyfurt 213.768 065
Yeşil mercimek 25.400 053
Bakla 41.929 05
Bamya 36.748 044
Kayısı 476.132 03
İncir 254.838 024
Semizotu 4.936 006


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net