IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

6Beğeni(ler)
  • 3 Post By Lcia
  • 2 Post By Violent
  • 1 Post By esekherif

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 18 Mart 2015, 14:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çanakkale'nin kadın keskin nişancıları





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çanakkale’yi destanlaştıran kahramanlık hikâyeleri arasında keskin nişancı kadınlara dair anlatıların da bulunduğunu biliyor muydunuz? Peki savaş döneminde eşlerini cepheye gönderip berberlik yapan, tüccar ve esnaf faaliyetleri yürüten kadınlar olduğunu? Çanakkale’nin sessiz ve isimsiz kadın kahramanlarının hikâyesi.

Şehit kadınların şahidi: Günlükler

Avustralyalı piyade er J.C. Davies, annesine yazdığı mektupta, “Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü, keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda ada*mımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulması*na gene de üzüldüm. Güzel, yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında genç bir kızdı. Ölü olarak ele geçirdiğimizde yanında başka bir Türkün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı… Bu savaş korku*tucu” diye yazmaktadır.

Yeni Zelanda’dan gelen Otago Birliği’ne bağlı bir asker ise savaştan sonra ülkesine döndüğünde kendisiyle yapı*lan ses kayıtlı görüşme sırasında: “Bir keskin nişancı Türk savaşçısını yakalamak için operasyon düzenlediklerini ve bu nişancıyı sonunda ele geçirdiklerinde şaşırarak kadın olduğunu gördüklerini” anlatır.

İngiliz askeri Percy Brown da Ça*nakkale’de muharebeler sırasında tuttuğu günlüğünde keskin nişancı kadınlardan bahseder. Günlüğün 28 Nisan 1915 tarihli sayfasında, “Birçok keskin nişancıyı yakaladık, birçoğunu da öldürdük. 18 yaşlarından bir kızı keskin nişancılık yaparken ele geçirdik. Çok iyi atışlar yapıyordu. Üstünde 30 kadar askerin kimlik künyesi çıktı. Keskin nişancılardan biri de bizim hatlarımızın gerisine sızıp, yaralılar kumsaldaki yerleşim yerlerine dönerken vuruyordu. Onu da yakaladık ve hakladık. O gece güneş batarken mevzilerimize sığındık” diye yazmaktadır

‘Dokuz yerimden yaralandım’

Kadınların 1. Dünya Savaşı’nda cephede silah başında bulunmalarına ilişkin eldeki veriler sadece yabancı kaynaklarla sınırlı değil.

Zafer-i Milli gazetesinin 20 Mart 1926 tarihli nüshasında, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı’na silahıyla bizzat iştirak eden Mücahide Hadice Hanım’la yapılmış bir röportaja yer verilmiştir. Mücahide Hadice Hanım yaşadıklarını bakın nasıl aktarıyor:

“İzmir’in Kemalpaşa (Nif) kazasının Ahmetli köyün*den Hacı Halilzadelerdenim. Babam merhum Mehmet Efendi’dir. Çanakkale Anafar*talar’da 56. Fırka’da silahımla muharebelere iştirak ettim. (Savaştaki) adım Ahmet idi. Benim kadın olduğumu kimse bilmiyordu. Şarapnel ve kurşunlarla dokuz yerimden yaralandım.”

Silahıyla savaşa iştirak eden kadınlardan biri de Çanakkale’de şehit düşen Zeynep Çavuş’tur. Kosova’nın Dragaş’a bağlı Brod köyünde yaşayan 53 yaşındaki İsmet Dırda, annesinin teyzesinin kızı olan Zeynep Mido Çavuş’un savaşa bekâr olarak katıldığını ve savaşta şehit düştüğünü belirterek baba ismi Mustafa olan Zeynep Çavuş’un İzmit’te bir heykelinin dikili olduğunu da ifade etmiştir.

Gerek sözlü kültürümüzün derlmelerinde, gerekse yazılı kaynakların satır aralarında hikâyeleri kayıtlı bulunan bu kadınlar, isimleri henüz gün ışığına çıkmamış onlarca sessiz kahramanın varlığından haber verir gibi. Canlı tanıkları gittikçe azalan bu önemli dönemin zaferle anılmasına katkıda bulunan kadın kahramanlarımız sessiz hafızalardan ve tarihin yitik sayfalarından çıkarılıp tekrar tekrar hatırlanmayı hak etmiyorlar mı sizce de?

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Mart 2015, 16:46   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Çanakkale'nin kadın keskin nişancıları




Şahsen şaşırmadım Çanakkale Zaferinde tek yürek, tek bilek kadın,erkek,çocuk ayrımı olmadan mücadele ettiler. Canları pahasına savaştılar. Allah rahmet eylesinler.

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık canım çok güzel bir konu.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Mart 2015, 18:10   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Çanakkale'nin kadın keskin nişancıları




''Günlüğün 28 Nisan 1915 tarihli sayfasında, “Birçok keskin nişancıyı yakaladık, birçoğunu da öldürdük. 18 yaşlarından bir kızı keskin nişancılık yaparken ele geçirdik. Çok iyi atışlar yapıyordu. Üstünde 30 kadar askerin kimlik künyesi çıktı.''

Günümüz keskin nişancı hatunların künyelerinden neler çıkar kimbilir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
Çanakkalenin, kadın, keskin, nişancıları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çanakkale Boğazı - Çanakkale Boğazı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 16 Temmuz 2012 17:00
Keskin Sos YapraK Soslar 0 27 Aralık 2009 07:01
Çanakkale Cephesinde Kadın Savaşçılarımız Metin Genel Paylaşım 0 04 Aralık 2007 23:01