IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By NarÇiçeği

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 18 Ocak 2016, 15:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Öğretmenin Kelebekleri




Sınıfın Kapısına yaklaştığında içeriden gelen gürültü, kapı açıldığında ne ile karşılaşacağı konusunda kendisine bir ipucu vermişti. Baş edilmesi çok zor olan bir durumla karşılaşacağını bildiği için kapıyı açmak istemiyordu. Ama o kapıyı açmak zorundaydı. Hem onu açmadan sorunu çözemezdi hem de o sınıfta dersi vardı öğretmenin.

Sağ elini uzatıp büyük bir isteksizlikle kapıyı açtı. Şimdi kulakları rahatsız eden gürültüsüne bir de gözleri rahatsız eden sınıfın karmaşası eklenmişti. Öğrenciler birbirleriyle bağrışıyor, bazı öğrenciler diğerlerinin sırtında, bazıları tahtanın önünde top oynuyorlar. Bir öğrenci sırasının üzerine çıkmış avazı çıktığı kadar bağırarak sınıfa nutuk atıyor, birkaç tanesi de ona tebeşir atarak sevgilerini ifade ediyor. Öğretmen masası işgal edilmiş durumda; iki öğrenci öğretmen masasının üstünde bir öğrenci de sandalyesinde oturuyor. Sıralar birbirine karışmış, köşedeki pano yerinden kopmuş, duvardaki resimler ve duyuru kağıtları yerlerde geziniyor.

Öğretmen bir süre şöyle uzaktan baktı ve hepsinin çok mutlu olduğunu gördü. Az sonra sınıfı düzene koyup dersine başladığında, aynı öğrencileri hapishanedeki mahkûmlar gibi zorla sınıfta tutmak zorunda kalacağı aklına geldi ve kendini gaddar bir gardiyan gibi hissetti.

Oysa o bir eğitimciydi. Çocukların duygularını, düşüncelerini, onların dünyasını iyi biliyordu. Oyun, hareket ve eğlencenin onların gelişimi için çok önemli olduğunu, hayatı bir oyun olarak algıladıklarını, saatlerce tahta bir sırada oturmalarının onlar için nasıl bir eziyet olduğunu, bunun onların tabiatına uygun olmadığını düşündü. Test çözmekten, sınava hazırlanmaktan çocukluğunu yaşayamamış, sınavları kazanabilmek için sürekli arkadaşlarıyla yarışmak zorunda kalmış, küçük yaştan itibaren büyükleri tarafında ahlaksızca bir sıralamaya tabi tutulmuş çocuklar vardı karşısında ve o bu duruma çok üzülüyordu.

Öğretmen, karşısındaki çocuklara bakarken kalbinin derinliklerinden gelen derin bir acı hissediyor, vicdanı onlara gardiyanlık yapmaya rıza göstermiyordu. Bir anda sınıfın içindeki öğrencileri kafese hapsedilmiş kelebekler gibi görmeye başladı. Her biri bir tarafa uçuşan rengârenk kelebekler. Kendi doğal hallerinde çok güzel, çok neşeli ve coşkulu görünüyorlardı. Yaşamaktan zevk aldıkları her hallerinden belli oluyordu. Ama belli ki bir dertleri vardı kelebeklerin; sanki sığmıyorlardı sınıfın içine, dar geliyordu onlara kafesleri. Yapay bir hayatı kabul etmiyordu bünyeleri ve bir arayış içinde pencerelere doğru hücum ediyorlardı. Ama bütün çabaları boşa çıkıyor, camlara çarpıp yerlere düşüyorlardı. Geleceğin hayatları birer birer sönüyordu öğretmenlerinin gözlerinin önünde.

Öğretmenin yufka yüreği rengârenk hayatların sönmesine; kelebeklerin ölmesine daha fazla dayanamadı, daralan göğsünün verdiği ıstırapla ve bir anda ileriye doğru fırlayıp pencereleri tek tek açmaya başladı. Sınıfın içindeki tutsak kelebekler açılan camlardan dışarıya doğru hücum ettiler ve bir anda sınıf tamamen boşaldı. Öğretmen de kelebekleriyle birlikte ağaçlarla dolu, bin bir türlü çiçeklerle süslü, güzeller güzeli bir bahçede buldu kendini.

Özgürlüğüne kavuşturduğu kelebekleriyle birlikte havada dans etmeye başladı. Ağaçların arasından süzülerek ırmakların kenarındaki bodur bitkilere kondular. Yaprakların üstünden kalkıp büyük bir keyifle dans ederek yolların kenarındaki çiçeklerin arasından geçtiler. Yorulunca hep birlikte toplandılar çimenlerin üzerinde.

Günleri aydın, renkleri canlı, farklılıkların zenginlik bilindiği, bütün kelebeklerin birbirinin aynısı olmak zorunda kalmadığı, herkesin yeteneğine göre becerilerini geliştirme fırsatı bulduğu, büyüklerin küçükleri de dinlediği, herkesin birbirine değer verdiği, yarışmaya değil işbirliğine dayalı, bireysel çıkarlara kapalı; paylaşarak, birlikte barış içinde yaşanan yeni bir hayata merhaba dediler hep birlikte.

Muhammet YILMAZ

Öğretmen/Eğitimci-Yazar


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kelebekleri, muhammet yılmaz, Öğretmenin, öğretmenin kelebekleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karaciğer Kelebekleri Liaaa Hayvanlar Alemi 0 07 Mart 2012 17:54
Pervane kelebekleri Ezgi Hayvanlar Alemi 0 05 Kasım 2011 19:31
Monark Kelebekleri Afrodit Hayvanlar Alemi 1 17 Ekim 2011 23:22
Kral kelebekleri KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 16:12
Kelebekleri itmeyin .. Hesna Felsefe 0 24 Ocak 2010 14:03