IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Serbest Kürsü (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/)
-   -   DOSTLUK NEDİR? (https://www.ircforumlari.net/serbest-kursu/843009-dostluk-nedir.html)

Selma 07 Kasım 2019 03:08

DOSTLUK NEDİR?
 
DOSTLUK NEDİR?
Büyük İslâm İlmihali’ni okurken, bu hadis-i şerifle karşılaştım: “Eski dostluğu devam ettirmek, imandandır.”

‘Dostlukta kıdem esastır’ nasihati gereğince, hemen üç kadim dostumu aradım ve Peygamber Efendimiz’in mübarek sözünü onlarla paylaştım.

İnancıma göre, dostluk, bir nasip meselesidir ve insanın dışında gelişir. Şununla dost olayım deyip olamazsınız. Dostluk, Lütfi Bergen’in ifadesiyle söylersek, yürürken belirginleşen bir şeydir. Bir de hatırlatma: “Katlandığımız değil, razı olduğumuz insanlar dostlarımızdır.”

“Önce refik, sonra tarik” denilerek, yola çıkacağımız insanları dikkatli ve rikkatli seçmemiz tembihlenir. İlk olarak şunu söyleyelim: ‘İnsanı, yol değil, yoldaşları yorar.’ Yola çıkacağımız insanları yüzde yüz isabetle seçme şansımız ise maalesef yoktur. Çünkü bu seçimi veya elemeyi, esas itibariyle yapacak olan bizler değilizdir; yoldur, yolculuktur. Yanımızdakinin dostumuz olup olmadığı, yolculuk esnasında ortaya çıkar. Özellikle siyaset ve ticarette, hatta edebiyatta, bu yürüyüşlerin büyük bir kısmı hüsranla sonuçlanır. Tanıdığımızı sandığımız insanları tanıyamamış olmanın üzüntüsü ve şaşkınlığı, bizi, yolculuktan daha fazla yorar. Tam da burada, Mustafa Kutlu’nun şu sorusu önemlidir: “Kırk yıl birlikte olmuş olsak bile, bir insanı ne kadar tanıyabiliriz?”

Hep söylüyoruz, yine söyleyelim: Rakamlar maddiyatı, harfler ise maneviyatı temsil eder. Dolayısıyla, rakamlar (ve hesaplar) üzerinden sahici bir dostluk oluşmaz, sadece ortaklık kurulur. Taraflar, ancak bir harfin (anlamın) ucundan tutarlarsa, dost olabilir veya kalabilirler. Rakam ile harfi toplamaya kalkışırsanız eğer, bu işlem, sizi Nurettin Topçu’nun şu sözüne götürür: “Menfaat yaşamak, ahlak ise yaşatmak ister. Bir arada barınamazlar.”

Madem sahici dostluklar harfler ve anlamlar vasıtasıyla kuruluyor, o halde, edebiyatçılar arasındaki bu çekişme de nedir? Böyle sorabilirsiniz. Ne kadar ulvi amaçlarla yazarsak yazalım, sonunda, iş gelip benlik meselesine dayanıyor. Edebiyat dünyasında beş-altı senelik birlikteliklerin bile uzun sayılması, bundandır.

SAHİCİ DOSTLUKLAR

Birçok insanın ‘hesap uzmanı’na yahut ‘madde bağımlısı’na dönüştüğü bir devirde, çevremizdeki insanların dost olup olmadığını nereden anlayacağız? Galiba, serinlik veriyor mu, vermiyor mu, ona bakmak gerekiyor. Said Yavuz’un da dediği gibi: Yüzler vardır, ruhun susamasını dindirir.

Yıllar önce, ‘dost, her zaman taze olandır’ diye yazmıştım. Bu tazeliği, ancak şöyle izah edebiliriz: “Eski, hiç eskimeyendir.”

Kadim bir dostluğun oluşabilmesi için zorluklara, yokluklara ve imtihanlara ihtiyaç vardır. Bütün bunlardan alnının akıyla çıkan münasebete ise ‘sınanmış dostluk’ diyoruz. Şöyle anlatalım: Asıl marifet, bahar aylarında veya yaz mevsiminde değil, kışın açabilmektir. Yani iyi gün dostu olmak kolaydır, en mühimi, kötü gün dostu olabilmektir.

Toparlayalım: Siyasî ikbal ve buna benzer dünyevî şeyler için ‘kırk yıllık dostların’ birbirini yok saydığı günlerden geçiyoruz. Hesap yapmaktan iş yapmaya veya dostluk kurmaya vakit bulamayanların sayısı da her geçen gün artıyor. Bazı dost bildiklerimiz ise kırıcı, kıyıcı ve ifşa edici. Oysa dostluk, açmayı değil, kapatmayı gerektirir. Sözgelimi dostunun sırrını herkesten saklamak, ayıplarını örtmek, sözüne müdahale etmemek, iyiliğini istemek, onun hüznüyle mahzun olmak; bütün bunlar, ‘dostluğun adapları’ arasındadır (Marifetnâme’den). Çünkü dostluk ve kardeşlik, öldükten sonra da devam eden kıymetlerimizden biridir. “Ahiret kardeşliği” diye boşuna demiyoruz.

NOT: Yüce Allah cümlemize cennette de birlikte olacağımız dostluklar nasip eylesin

Oktayy 07 Kasım 2019 04:54

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Dostluk can demektir en güvendiklerimiz bizi yarı yolda bırakmayan mutlu ve mutsuz günlerimizde yanımızda olan kişilere dost denir can denir.

vioLeta 10 Aralık 2019 01:16

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Son zamanlarda Dostluk diye bir şey kalmadı.
Herkes bir şeylerin peşine düşer olmuş sinsirella gibi :kips:

Sır 10 Aralık 2019 01:51

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
İnsanlar; eğlenebildikleriyle arkadaş olurlar, anlatabildikleriyle dost, ağlayabildikleriyle kardeş..

Anton Çehov. Dostluğun samimiyetin can olmanin canda bitmenin bir adabı vardir.. her canim cicim aslanim kaplanim diyenle dost olunmaz ince bir cizgidir dostluk samimiyet.. göz yasi dokmek yaslanmaktan daha fazlasidir.. anlamini yitirmis bu zamanda dosluk nedir zihnimizde muzakere edebilsek.. cidddi bir samimiyetle dostluk kura bilirdik belki fesatlik haset cekememezlik giybeti dalgasi vurmasi vs nicesini ön plana cikartmak icin ugrasiyoruz belkide... DUR DOSTLUĞUN ADABI VAR.. hemen lap diye olamazsın..

Siyahizm 10 Aralık 2019 01:57

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Dostluk kişisel çıkar karşısında kurulan bir ilişki değildir. Hiç beklenmedik bir anında kalbine doğan sıcacık bir duygudur dostluk. Sevinçtir, üzüntüdür, anlamaktır, hatırlanmaktır, sonsuza dek olan arkadaşlıktır. Dostluklarda zamanın önemi olmamalı, basın ne zaman sıkışırsa sıkışsın, koşabilmeli, kapısını çaldığında gözlerindeki o bakışı anlayabilmeli. İhtiyaç duyduğunda omuzlarına yaslanabilmeli, kardeş olabilmeyi yazmalı düşüncelerine insan.

En gizli sırlarını bile verebilmeli, övüldüğünde değil, yuhalandığında durup koluna girebilmeli sana senden çok güvenen bir sırdaş olmalı. Göz bebekleri bulutlandığında yaklaşan fırtınayı sezebilmelisin. Dostluklar hiçbir menfaate dayanılmadan sadece bir sevgi üzerine kurulursa daha kalıcı olur. Aksi taktirde ellerimize aldığımız kum taneleri gibi parmaklarımızın arasından farkında olmadan kayıp gider.

İlker 10 Aralık 2019 04:30

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Amin..

Alıntı:

Selma Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1042182320)

Oysa dostluk, açmayı değil, kapatmayı gerektirir. Sözgelimi dostunun sırrını herkesten saklamak, ayıplarını örtmek, sözüne müdahale etmemek, iyiliğini istemek, onun hüznüyle mahzun olmak; bütün bunlar, ‘dostluğun adapları’ arasındadır (Marifetnâme’den). Çünkü dostluk ve kardeşlik, öldükten sonra da devam eden kıymetlerimizden biridir.

Elinize sağlık. Çok güzel yorumlamışsınız.
Yakında manası bile bilinmeyecek bir kelime “Dostluk”

Feronia 10 Aralık 2019 07:37

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Benim icin dostluk
Kotu gunde yaninda olan, iyi gunde seninle beraber gulendir
yanlisini yuzune soyleyip,dogru yol gosterendir.

Lareina 10 Aralık 2019 07:47

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Dostluğun anlamı ve yaşanmışlıklara bağlı kötü gününde her daim sana destek veren kişi zaten dosttan öte kardeştir .. benim için dost selin demek burda olsaydn keşke mcx ona.:optum:

Risque 10 Aralık 2019 07:56

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Hiçbir şey.

Kaf_Dağı 10 Aralık 2019 08:49

Cevap: DOSTLUK NEDİR?
 
Dostluk, kardeşliktir ya onu sahiplenmektir,onun csnı yansa senın yanmasıfır ama tüm kime dost dediysem hep fitneci çıktı o yüzden dost yok bende...


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net