IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sinema Dünyası (https://www.ircforumlari.net/sinema-dunyasi/)
-   -   Kars soğuk, seyircisi sıcak (https://www.ircforumlari.net/sinema-dunyasi/156667-kars-soguk-seyircisi-sicak.html)

AngeLus 13 Kasım 2008 10:08

Kars soğuk, seyircisi sıcak
 
Türkiye'den pek çok sinema yıldızı ve aydının katılımıyla Kars'ta süren Gezici Festival, ilgi çeken panelleri, çocuk filmleri ve konserlerin de etkisiyle sinema koltuklarındaki izleyicilerin içlerini ısıtıyor.

Gezici Festival için Kars'a gelip, bu kentin dokusundan, üzerine sinen 'romantik' havasından, insanının kalenderliğinden etkilenmeyen sinemacı yok neredeyse. Aynı şekilde, Karslılar da izledikleri filmlerden, katıldıkları panel ya da söyleşilerden, konserlerden etkilenmeden çıkmıyor. Yüzlerdeki tebessüm buna işaret. Oysa Kars soğuk; en azından memleketin Batı'sından gelenleri için. Ama soğuk hiç hissedilmiyor adeta. Festival herkesin içini ısıtıyor. Bu kişilerden biri, çok yakında Kars'ta yeni filmin çekimlerine başlayacak olan usta aktör Tarık Akan. Akan "Anadolu'nun böyle bir yerinde, böyle bir festival ile Kars'ın şeklini şemali değişti. Buradaki gençler ve az da olsa halk inanılmaz bir katkı gösteriyor festivale. Hepsi katılıyor ve herkes buradan çok şey alıyor. Bu hem şehir, hem Doğu için çok önemli. Ve Türkiye'nin de sanatçılarının hepsi geliyorlar," diyor. Tarık Akan'nın da dediği gibi, burası 'sanatçı' kaynıyor! Reha Erdem, Hale Soygazi, Tuncel Kurtiz, Müjde Ar, Erkan Can, Olgun Şimşek, Hüseyin Karabey, Ayça Damgacı, Önder Çakar, Yeşim Ustaoğlu, Mehmet Ali Nuroğlu, Mazlum Çimen, Replikas, Gevende, Baba Zula, düşünür ve yazar Murat Belge, şimdilik Kars'a intikal edenler arasında. Ama gelenlerin sayısı gün be gün çoğalıyor. Festival yöneticisi Başak Emre, 200'ye yakın konuk ağırladıklarını söylüyor.

KONUKLARIN TELAŞI
Tabii gelen de boş durmuyor. Tarık Akan, Tuncel Kurtiz, Reha Erdem düzenlenen söyleşiler kapsamında Karslılar'la buluştu örneğin. Ama asıl aslan payını Murat Belge, Ferhat Kentel ve Mesut Yeğen'in katıldığı Milliyetçilik paneli aldı. Katılımın yoğun olduğu, yaklaşık üç saat süren panelde katılımcılar günümüzde milliyetçiliğin yükselen bir değer olarak algılanmasının sebeplerini tarihsel bir perspektiften bakarak açıklamaya çalıştı. Ankara Sinema Derneği'nin Kars Belediyesi'nin desteğiyle düzenlediği 3. Uluslararası Altın Kaz Film ve 14. Avrupa Filmleri Gezici Festival'in 14 yıllık serüvenine tanıklık eden usta aktör Tuncel Kurtiz de, gelinen noktanın inanılmaz olduğunu söylüyor. "İlk yıllarda, "Ya böyle şey olur mu!" diyordum. Çok idealistti, pek başaracaklarına inanmıyordum. Ama Bursa'dan itibaren gördüm ki, yavaş yavaş seyirci toplamaya başladılar. Her gidilen yerde bir şenlik oluşmaya başladı. Kars biraz benim ısrarımla oldu. Bu festival harikulade bir çalışma," diyor. Sözlüklerdeki 'harikulade' kelimesinin Kars'taki karşılığı, salonların dolup taşması anlamına geliyor. Meselâ, memleketin Batısında 'sanat filmi' olarak nitelendirilen yapımlar, burada 'halkın da ilgisine mazhar oluyor'. Kars'ın havasından mı suyundan mı bilinmez ama burada bir ayrım yok. Film filmdir deniyor ve hepsi de izleniyor. Belki bundan ötürü, festivalin ilk üç günü Pandora'nın Kutusu, Tatil Kitabı, Nokta gibi filmler 'deli' gibi izleyici çekiyor. Ayrıca sabahları da, sinema çocuk akınına uğruyor. Çünkü ilk seanslarda çocuk filmleri gösteriliyor!


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net