IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2008, 13:58   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Issız Adam'ın Sahneler Alıntı mı ?






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Beyaz perdede fırtınalar estiren Issız Adam eleştirilerin de odağı oldu..

Türk sinemasının son dönemde yetiştirdiği en 'göz önünde' yönetmenlerden biri olan Çağan Irmak’ın son filmi “Issız adam” büyük bir tartışma başlattı.

Mustafa Hakkında Her Şey'den sonra çektiği Babam ve Oğlum ile milyonları gözyaşlarına boğan Çağan Irmak, bu sezon vizyona giren Issız Adam'da da, 1970'lerde gençliğini yaşayanlar için çok anlam ifade eden eski şarkılar ve anlattığı kırık bir aşk öyküsüyle yine Türk halkının 'bam teline' bastı. Irmak, salonları dolduran sinemaseverleri tam da bekledikleri gibi gözyaşlarına boğdu.

İşte Issız Adam'la ilgili tartışmalar da bundan sonra başladı. Özellikle de internet ortamında birçok sinemasever Issız Adam'ı tartışıyor. Yani "seyircisine adanan "Issız Adam” beyaz perde tutkunlarını tam anlamıyla ikiye bölmüş durumda. Kimi 'Çağan yine yaptı yapacağını yine bizi dağıttı' derken, kimi filmdeki birçok sahnenin yabancı filmlerden esinlediğini iddia ediyor.

İnternetteki çok sayıda blogda ve ekşi sözlükte film hakkında sert eleştiriler yapılıyor.

Filmin satır aralarını okuyup yorumlamaya çalışan seyirci, Çağan ırmak'ın "iyi film formülünü" eleştirmeye başladı. Onlara göre biraz eski şarkılar, eski kitaplar gibi geçmişe yönelik göndermeler, biraz da büyük şehre uyum sağlayıp sınıf atlayan Anadolu insanının geçmişiyle hesaplaşması gibi unsurlara Irmak'ın seyircinin 'bam teline basıp' göş yaşı bombardımanı başlatmaktaki ustalığıyla birleşince bu formül de tamamlanıyor. İşte Issız Adam'da beklediğini bulamayan seyircinin eleştirdiği ilk nokta bu 'formül'.

İkincisi de bir çok filmin bir çok sahnesini çağrıştıran hatta sanki birebir yeniden çekilmiş gibi duran sahneleri.

Şimdi bu iddiaları sıralayalım:

Bir mutfak gurusu olan Alper'in işyerindeki tavırları ve replikleri bir dönem ülkemizde de gösterilen Kitchen Confidantal (Mutfak Sırları) adlı dizinin kendileri de aşçı olan kahramanlarına benzetiliyor.

Ada'nın Alper'e gerçekten hissederek sevişmeyi öğrettiği sahne ise başrollerini Keanu Reeves ile Charlize Theron'un paylaştığı; başkalarına hatta kendisine bile soğuk hayattan bezmiş, herkese karşı mesafeli bir erkekle onun tam tersi bir karaktere sahip bir kadının bir aylık ilişkisini anlatan Sweet November (Kasımda Aşk Başkadır) adlı filme benzetiliyor.

Filmin en kilit noktalarından birini içeren sahne de bazı sinemaseverlere başka bir filmi anımsatıyor.

Alper'in Ada'ya aniden ayrılmak istediğini söylemesinden sonra genç kızın hayal kırıklığı içinde sarfettiği "Karda uyuduğunu sanıyorsun ama öldüğünün farkında değilsin" repliği Paris J'etaime (Paris Seni Seviyorum) adlı filmden birebir alıntı olduğu iddia ediliyor.

Issız Adam'ın bir tür klişeler kolajından ibaret olduğunu iddia eden sinemaseverler kumsaldaki sahnenin Le Temps Qui Reste (Veda Vakti) filminden, Alper’in karakterinin About A Boy (Bir Erkek Hakkında) filmindekmi Will'i çağrıştırdığı, Ada’nın, sevgilisinin yatağına uzandığı sahnenin de Los Amantes del Circulo Polar (Kutup Çizgisi Aşıkları), adlı filmlerden esinlendiğini iddia ediyor.

Beyazperde tutkunlarının iddiaları ve tartışmaları sürerken başrollerini Melis Birkan ile Cemal Hünal'ın paylaştığı “Issız Adam” hala büyük bir ilgiyle izleniyor.


Hürriyet...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adamın, alıntı, issız, sahneler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
7 Güzel Adam Replikleri (2. Bölümden Alıntı) AngeL Dizi Replikleri 0 12 Ocak 2015 19:50
7 Güzel Adam Replikleri (1. Bölümden Alıntı) AngeL Dizi Replikleri 0 12 Ocak 2015 19:26
Issız Adam mı, Hissiz Adam mı? Hangisini İstersiniz? Liaaa Ah Erkekler 1 05 Mayıs 2012 18:12
Issız Adam... Deitra Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 5 25 Aralık 2011 19:17
Issız Adam Evli Adam Oluyor Aze Haber Arşivi 0 18 Eylül 2011 11:01