IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sinema Dünyası (https://www.ircforumlari.net/sinema-dunyasi/)
-   -   Şu kulunun hayatı değişsin! (https://www.ircforumlari.net/sinema-dunyasi/196210-su-kulunun-hayati-degissin.html)

Cemalizim 10 Nisan 2009 19:18

Şu kulunun hayatı değişsin!
 
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR SİNEMA
Geçen yıl En İyi Film dalında Altın Portakal alan Pazar- Bir Ticaret Masalı , hem ziyadesiyle bizden hem de gereğince evrensel.

PAZAR-Bir Ticaret Masalı sevimli ve incelikli bir film. Derinliği ise halen içinde debelendiğimiz küresel kriz ortama da pek yakıştırılan malum ve makbul bir varsayım üzerinden, yani sıradan adamın kendi yöntemleriyle de sisteme müdahil olabileceği fantazisinden kaynaklanıyor. Film soruyor; nasıl olacak da olacak, elini ve vicdanını kendine göre temiz tutmaya çalışarak köşeyi dönme hayalleri kuran bizim sevimli ve kurnaz girişimci Mircan cebini dolduracak, hamile karısına ve çocuğuna layıkıyla bir hayat sunacak? Kapitalizmin malum arz-talep dengesindeki 'hassasiyeti' zaten açılışındaki fıkra misali sahneyle yeterince vurgulayan film, hem ziyadesiyle bizden hem de gereğince evrensel. Yani, İngiliz Ben Hopkins'in gelip bizim Doğu Anadolu'da, Nahçivan sınırında çektiği bu ticaret masalının Antalya'da En İyi Film ve senaryo olmak üzere kazandığı muhtletif ödüllerin tartışma yaratmasının beyhudeliği ortada. 1994'de Çiller iktidarında patlayan ekonomik kriz döneminde geçen filmde bu durumu belirten bir bilgi yok. Ama açılış sahnesindeki 'espri' yeterince açık. Damından çalınan kablosunun yerine takdırdığının aslında dön dolaş kendi malı olduğunu anlayan köylünün (müşteri) şaşkınlığı değil de, neticede malı el altından tedarik eden kişiyle (serbest girişimci) münasip bir fiyata el sıkışmasındaki zorunlu alışverişin gündelik ve sıradan bir ticarete dönüşmesindeki çelişki önemli. Film, içkici ve kumarcı Mihram'ın tanrıyla yaptığı pazarlık misali "Şu kulunun hayatı değişsin" yakarışıyla insana dair küçük zaafların altını çiziyor, bizi karaborsa piyayasındaki çetelere takılmadan kendi özgür ve dahiyane buluşlarıyla sisteme yandan yandan dahil olmaya çalışan kahramanımızla yakınlaştırıyor. Aynı zamanda Türkiye'deki bir hammaddenin Azebycan'da işlendikten sonra Finlandiya'da gönderilmesi ve oradan dön dolaş memleketimizin doğusunda bir cep telefonu mağazasında yer bulmasına uzanan küresel bir rotanın altını incelikle çiziyor. Sovyetlerin yıkılmasıyla yükselen kürselleşmenin aldatıcı sirkülasyonu, sınır ötesi yaşayan amcanın (şahane Genco Erkal) devreye girmesiyle kara mizah dolu bir yolculuğa dönüşüyor. Rojin'in kadere dair nağmeleri de gayet açık. Kapitalizmin çarkları arasında telef olmaya mahkum bir piyonun kaçınılmaz sonunu ilan ediyor.
Yönetmen: Ben Hopkins Oyuncular: Tayanç Ayaydın, Genco Erkal, Şenay Aydın, Rojin, Cengiz Bozkurt Süresi: 93 dakika


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:38.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net