IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ocak 2012, 11:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İguana Geceleri - Nostaljik Filmler




İguana Geceleri
The Night of the Iguana

Yönetmen John Huston
Yapımcı John Huston
Ray Stark
Senarist Anthony Veiller
John Huston
Tennessee Williams (oyun)
Oyuncular Richard Burton
Ava Gardner
Deborah Kerr
Sue Lyon
Skip Ward
Müzik Benjamin Frankel
Görüntü yönetmeni Gabriel Figueroa
Stüdyo Metro-Goldwyn-Mayer MGM

Seven Arts Productions
Dağıtıcı MGM

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

WB
Cinsi Sinema filmi
Türü Dram
Renk Siyah-beyaz
Yapım yılı 1964
Çıkış tarih(ler)i 6 Ağustos 1964, ABD
18 Mart 1968, İstanbul (Kent Sineması)
Süre 125 dakika
Ülke ABD ABD
Dil İngilizce,yer yer İspanyolca
Bütçe $3 milyon
Hasılat $12 milyon (1970'e kadar)
Diğer adları İguana Geceleri (Türkiye)
Ateşli Geceler (Türkiye)
La nuit de l'iguane (Fransa)
La notte dell'iguana (İtalya)
La noche de la iguana (İspanya)
Die Nacht des Leguan (Batı Almanya)

İguana Geceleri[1][2] 1964 ABD yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı The Night of the Iguana olan film 18 Mart 1968'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti[3]. Filmin Türkiye'de Ateşli Geceler adıyla da gösterilmiş olduğuna dair bazı kayıtlar vardır.[4][5]

Senaryosunu Anthony Veiller'in John Huston'la birlikte, Tennessee Williams'ın 1961'de yazdığı aynı adlı oyunundan uyarlayıp yazdıkları filmi John Huston yönetmiş, önemli rollerinde Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon ve Skip Ward oynamışlardır. Müzikleri Benjamin Frankel 'e ait olan filmin yapımcısı da John Huston'dır.[6]

Film 1965 yılında "en iyi yardımcı kadın oyuncu", "en iyi sanat yönetimi" ve "en iyi sinematografi" dallarında Oscar'a aday gösterilmiş, "en iyi kostüm - siyah beyaz" dalında bu ödülü almıştı.


Iguana Geceleri,Tennessee Williams'ın aynı adlı oyunundan uyarlanmış 1964 yapımı bir filmdir. Konusu 1940'ların Meksika'sında geçer. Filmin baş karakteri, eski papaz, yeni turist rehberi Dr.T.Lawrance Shannon (Richard Burton)'dır. ABD'nin Virginia eyaletinde görevli iken kendi deyimi ile "çok çok genç yaşta bir papaz okulu öğretmeni" ile uygunsuz ilişki kurduğu için afaroz edilmiştir. Artık Texas'ta bulunan "Blake Tours" için turist rehberliği yapan Shannon bir grup din okulu öğretmenini Meksika'nın Puerto Vallarta bölgesine getirir. Bu yolculuk sırasında grubun başkanı Judith Fellows (Grayson Hall) tarafından onyedi yaşındaki yeğeni Charlotte Goodall (Sue Lyon)'ı baştan çıkarmaya çalışmakla suçlanır -gerçekte durum tam tersinedir- ve işten kovulur. Bir umutsuzluk anında da,Shannon tur otobüsünü içindeki yolcularla birlikte kaçırarak dobra dobra bir kadın olan Maxine Faulk (Ava Gardner)'un sahibi olduğu Mismaloya'daki Costa Verde Oteline getirir. Kadınlara ve alkole olan zaafı yüzünden Shannon adeta bir ipin ucunda debelenmektedir, tıpkı Maxin'in yardımcılarının yakalayıp boyunlarından iple bağladıkları iguana'ların debelendikleri gibi.Shannon alkol, umutsuzluk ve cinnet dolu bir geceyi,önce gezgin ressam Hannah Jelkes (Deborah Kerr)'in öğütleri ve himayesi, sonra Jelkes'in büyükbabası Nonno (Cyril Delevanti)'nun şiirleri, nihayetinde de Maxine'in göstermekten esirgemediği dostluğu sayesinde atlatmayı bilir.

Küçük bir din okulunun çalışanları olan bir grup orta yaşlı kadın'ın tur rehberliğini yapan rahip Shannon, grubun lideri olan Bayan Fellowes'in sorumluluğuna verilmiş olan alımlı, seksi lolita yeğeninin ısrarlı sataşmaları sonucunda başı iyice belaya girer. Örtülü bir lezbiyen olan Bn.Fellowes bu duruma öfkelenerek Shannon'u mahvedeceğini açıkca ilan eder.Shannon onun patronunu arayarak kendisini kovdurmasını önlemek için otobüsü Meksika körfezinde Fred isminde eski bir arkadaşının işlettiği ucuz ve telefonu olmayan (ki yanılıyordur,telefonu vardır) bir otel'e kaçırır. Buraya gelince Shannon arkadaşı Fred'in ölmüş olduğunu ve otelin şimdi Fred'in güzel ve seksi dul eşi Maxine Faulk tarafından işletildiğini öğrenir. Bir sinir krizinin eşiğinde,bir yandan kendisinden nefret eden turisteri diğer yandan da Maxine'i idare etmeye çalışırken otele şair büyükbabası ile gelen bakire güzel,gezgin ressam Nantucket'li Hannah Jelkes'e tutulur. Hannah ve büyükbabasının paraları yoktur fakat Shannon Maxin'i yine de onlara oda vermesi için ikna eder. Zorlu geçen bir gecede genç kız Shannon'a yine zor anlar yaşatır. Cinnet geçiren Shannon'u Maxine'in yardımcıları hamağa bağlarlar.Hamağa bağlı iken Hannah'ın ona içirdiği haşhaş çayı ve bir vaiz gibi içten nasihatları onu sakinleştirir. Shannon ve Hannah arasında oluşan bağ Maxine'i umutsuzluğa sürükler. Şimşeklerle dolu fırtınalı bir gecede büyükbaba ölür. Ertesi gün her şey aniden durulur.


Oyuncu Kadros
Saturday Evening Post dergisinin filmle ilgili Temmuz 1964 sayısının kapağı. Kapakta Richard Burton'ın filmden alınmış bir görüntüsü kullanılmıştır.
Aktör/Aktrist Rolü
Richard Burton Peder T. Lawrence Shannon
Ava Gardner Maxine Faulk
Deborah Kerr Hannah Jelkes
Sue Lyon Charlotte Goodall
Skip Ward Hank Prosner
Grayson Hall Judith Fellowes
Cyril Delevanti Nonno

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
filmler, geceleri, iguana, nostaljik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Olgun Kadına Övgü - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:28
Sakindi Oranın Şafakları - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:27
Cape Fear Filmi - Cape Fear Filminin Konusu - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:23
Kadının Olamam - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:21
Tucker - Nostaljik Filmler Liaaa Sinema Dünyası 0 27 Ocak 2012 11:20