IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Haziran 2014, 12:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Toplumsal Kurumlar: Ekonomi Kurumu




Ekonomi

Gündelik hayatta sıkça enflasyonun düştüğü/yükseldiği, istihdamın arttığı/azaldığı, dış ticaret açığının tehlikeli boyutlara ulaştığı, yeni ekonomi politikalarına ihtiyaç duyulduğu ya da borsanın düşüp dövizin yükseldiği gibi haberler işitiriz. Öte yandan mal ve hizmet kavramlarını, ekonomik üretimin gerçekleşmesini sağlayan emek, toprak, sermaye ve girişimden oluşan üretim faktörleri kavramını duymuşuzdur. Bütün bunlar ekonomi alanının kavramları olsalar bile hayatımızın birer parçası hâline de gelmişlerdir. Ekonomi, çağdaş dünyada gündelik hayatımızın büyük kısmını kapsayan bir faaliyet alanıdır. En azından her birey her gün ekmek satın almak şeklinde bile olsa bir şeyler satın alarak ekonomik etkinliğe katılır.

Ekonomi Nedir?


Aslında hepimizin ekonominin ne olduğu hakkında bir fikri var. Çünkü hepimiz ekonomik sistemin içinde yaşıyoruz. Sabah kalkıp işe gidiyor, kariyer sayfalarındaki iş ilanına başvuruyoruz, sabah işe giderken yanınızda oturan yabancı da belki o işe dün akşam başvurmuştu. Öğlen yemeği için dışarı çıkıp belki kahve ve sandviç alıyoruz. Ülkedeki genel işsizlik oranı hepimizi etkiliyor, korkuyor ve artık alışveriş merkezinde gördüğümüz o pahalı kışlık montun pek de cazip olmadığını hissediyoruz. Eğer ülkemizde enflasyon oranı yüksekse bu hepimizi etkiliyor. Bu oranın yüksekliği kimimizi daha zengin ederken kimimizi daha da yoksullaştırıyor. Kredi oranlarının düşmesi, belki de evlilik planlarımızı öne çekiyor, büyük bir heyecan ile emlak ofislerine koşup konut talebini arttırıyoruz ya da annemizin uzun zamandır istediği yeni çamaşır makinesini ona hediye ediyoruz. Bir yatırımcı içinse Yunanistan’ın verdiği bütçe açığı, sahip olduğu avroları azaltma kararını öne çekiyor. İşte bütün bu durumlara olan yakınlığımıza göre hepimizin "Ekonomi nedir?" sorusuna bir cevabı var.

- Ekonomi kelimesinin kökeni Eski Yunanca olup ev işlerini idare etmek (oikinomikos) anlamına gelir. Günümüzde ekonomi ya da iktisat denildiğinde mal ve hizmetlerin üretim, bölüşüm ve tüketim işlerini inceleyen bir bilim kastedilir.


Ekonominin Temel Kavramları Nelerdir?

İhtiyaç: Bireylerin yeme, içme, barınma, giyinme, gezme, eğlenme vb. gibi istek ve arzularıdır. Ekonomide mal ve hizmet üretimi tüm bu istek ve arzuları karşılamak için yapılır.

Kaynaklar: Ekonomik ihtiyaçları tatmin etmek için gerekli mal ve hizmetlerin elde edilmesinde kullanılan üretim faktörlerini içerir. Temel üretim faktörleri şunlardır:

a. Emek (iş gücü): Üretim faktörlerinin en önemlisi emektir. Emek faktörü olmadan herhangi bir malın üretimi ya da bir hizmetin karşılanması düşünülemez. Bir ülkedeki mevcut emek miktarı o ülkedeki çalışmaya müsait olan nüfusun toplamıdır. Emek, kas gücüne dayalı bir uğraş olabileceği gibi zihni bir uğraş da olabilir.

b. Doğal kaynaklar (toprak): Gereksinimleri gidermeye yarayan mal ve hizmetlerin üretiminde emeğin üzerine uygulandığı yer (fabrika, iş yeri arsası), toprak (tarımsal arazileri), orman, yer altı zenginlikleri (madenler, petrol, doğal gaz)dir.

c. Sermaye: İnsanın emeğini daha verimli kılan ve malların üretilmesinde kullanılan araçlardır. Yol, baraj, fabrika, tesis, araç gereç, aygıt, donanım gibi tüm üretim araçları birer sermayedir.

d. Girişim (teşebbüs): Emek, toprak ve sermaye faktörlerini bir araya getirerek üretimin gerçekleşmesini sağlayan etkinliktir.

Mal ve hizmet: İnsan gereksinimlerini karşılamaya elverişli ve bu amaç için hazırlanmış her şeydir. Somut (yiyecek, ev eşyası, giyecek gibi) üretimlere “maddi mal”, ulaşım ve bankacılık gibi maddi olmayan üretimlere “hizmet” denir. Üretim: Girişimcilerin üretim faktörlerini kullanarak toplumun gereksinim duyduğu mal ve hizmetleri üretme sürecidir. Üretim, mal ve hizmet üretimi olmak üzere iki türlüdür. Bölüşüm: Belirli bir malın üretimine katkıda bulunan hane halkının aldığı paydır. Hane halkının üretim sürecine katılma biçimine göre alacağı payın niteliği de değişir. Buna göre hane halkı;

• İş gücü karşılığında ücret,
• Sermaye karşılığında faiz,
• Toprak karşılığında rant,
• Girişimcilik karşılığında kâr elde eder.

Tüketim: Hane halkının ekonomik mal ve hizmetlerin faydalarından, gereksinimlerini dolaysız bir biçimde tatmin etmek için yararlanmasıdır.

- Moda defileleri ve ürün tanıtım galaları günümüzde firmaların ve tüketicilerin büyük ilgi gösterdiği ekonomik etkinliklerdir. Tüketiciler piyasaya henüz sürülmemiş ürünleri herkesten önce görmenin heyecanını yaşarlar.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf "Felsefeye Giriş" ve "Sosyolojiye Giriş" Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ekonomi, kurumlar, kurumu, toplumsal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Toplumsal Kurumlar: Din Kurumu Elysian Felsefe 0 08 Haziran 2014 11:58
Toplumsal Kurumlar: Eğitim Kurumu Elysian Felsefe 0 08 Haziran 2014 11:55
Toplumsal Kurumlar: Aile Kurumu Elysian Felsefe 0 08 Haziran 2014 11:53
Toplumsal Kurumlar Ve İşlevleri Elysian Felsefe 0 08 Haziran 2014 11:51
Toplumsal Kurumlar ve Aile Liaaa AÖF 0 26 Nisan 2012 02:23