IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Haziran 2014, 12:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Temsili Demokrasi




Temsili Demokrasi Nedir, Ne Demektir?

Orta Çağda demokrasi uygulamaları nadirdir. Bu çağda İtalyan şehir devletlerinde ve İskandinav ülkelerinde olduğu gibi sınırlı katılım (yalnızca erkekler) ve belli ön koşullarla (vergi vermek gibi) demokrasi uygulamalarına rastlansa de Orta Çağın geneline hâkim olan politik eğilim monarşi olmuştur. Belki bu çağ için demokrasi lehine saptanabilecek en önemli gelişme İngiltere'de kralın yetkilerini din adamları ve halk adına sınırlayan Magna Carta Libertatum (Büyük Sözleşme)’un ilan edilmesi sayılabilir. Orta Çağ’dan 18. yüzyıla kadar imparatorlukların ve krallıkların uzun süren hâkimiyetinden sonra, modern zamanlarda, demokrasinin yıldızı siyasal tarihin gök kubbesinde tekrar parlamaya başladı. Modern zamanların siyasetini belirleyen ve belirlemeye devam eden temel olgu monarşilere, aristokrasilere, diktatörlüklere ve tek parti iktidarlarına karşı başlatılan demokrasi mücadeleleri oldu. 18 ve 19. yüzyıllarda bir dizi gelişme, demokrasinin hızla yükselen bir değer haline gelmesini sağladı. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi ve Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’nin ilanı bir yönetim modeli olarak demokrasinin hızla bütün dünyaya yayılması yönünde büyük bir rol oynamıştır.

Modern demokrasiler geçmişte uygulanan demokrasi modellerinden oldukça farklıdır. Geçmişte demokrasi büyük devletlerde değil sadece küçük topluluklarda geçerli olacak şekilde uygulanmıştır. İlkesel olarak halkın siyasal karar alma süreçlerine doğrudan katılımı demokratik bir ideal kabul edilse de nüfusları milyonları bulan devletler için bunun gerçekleşmesi pratikte mümkün değildir. Bu nedenle Amerika'nın kurulmasıyla birlikte geniş halk kitlelerini kapsayacak şekilde uygulanan demokrasi modelinde halk temsilciler yani parlamento vb. aracılığıyla yönetim süreçlerine katılır. Bundan dolayı modern demokrasiler “temsilî demokrasi” olarak adlandırılır. Modern demokrasilerin ayırt edici özelliklerinden birisi de bütün vatandaşların temel haklarını güvence altına alacak şekilde anayasal bir temele sahip olmasıdır.Temsilî demokrasi modelinde öne çıkan temel özellikler, “iktidarın meşru bir seçimle belirlenmesi”, “çoğunluğun görüşünün kabul edilmesi” ve “kuvvetler ayrılığı ilkesi”dir

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf "Felsefeye Giriş" ve "Sosyolojiye Giriş" Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
demokrasi, temsili


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık