IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By yeSa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2020, 02:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çevresel Değerlendirme, Yönetim ve Restorasyon




Çevresel Değerlendirme, Yönetim ve Restorasyon


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Su kaynakları ile ilgili çevresel konular, restorasyon eylemlerini, tahsis ve yönetim kararlarını ve piyasa dışı, ekolojik maliyet ve faydalara değer atama yaklaşımlarını içeren bir aralığı kapsar. Su temelli bilim ve çevre politikası kararlarının kesişimi genellikle bu konuları ön plana çıkarmaktadır. Bilimin, durumlarını nasıl iyileştirecekleri veya iyileştirecekleri konusunda politika kararlarını daha iyi alabilmek, farklı arazi kullanımı veya geliştirme seçeneklerinden ödünleşimleri tartabilmek veya su kaynaklarını kritik yaşam alanları, rekreasyon, navigasyon veya sulama. Ulusal Araştırma Konseyi'nin (NRC) Su Bilim ve Teknoloji Kurulu (WSTB) suyla ilgili çevre konularını incelemiş ve genellikle çevresel değerlendirme, ekolojik restorasyon ve uyarlanabilir yönetim kategorilerine giren raporlar yayınlamıştır.

Çevresel Değerlendirme

Bir ekosisteme nasıl değer veririz? Bu sorunun önemli politika ve araştırma sonuçları vardır. Politika yapıcılar genellikle, somon ve hidroelektrik enerjinin su kaynakları için rekabet ettiği Columbia havzasında veya taşkın yatağının toparlanmasının seyrüsefer çıkarlarıyla birlikte bulunması gereken Missouri Nehri ekosisteminde olduğu gibi çevresel seçenekleri ekonomik fırsatlara göre tartmak zorunda kalmaktadır. Bu seçenekler zor olabilir, çünkü çevresel unsurlar ekonomik unsurlar kadar kolay ölçülemez ve geleneksel nicel veya ekonomik yaklaşımlar ekolojik unsurlara tam olarak değer vermeyebilir.

Bazen çevresel değerlendirme, bir çevre programının veya etkinliğinin değerlendirilmesi yoluyla yapılır. WSTB, çevresel izleme ve değerlendirme programlarıyla ilgili raporları, Büyük Kanyon'daki Colorado Nehri nehir yönetimi, Büyük Kanyon ve Aşağı Akımdaki Nehir Kaynak Yönetimi: Glen Kanyon Barajı ve Colorado Nehri Ekosisteminin Adaptif Yönetimi, akifer depolama ile ilgili Glen Canyon Barajı'nın operasyonlarını içerir. Everglades Restorasyon Planının ve Everglades Kritik Ekosistem Çalışmaları Girişiminin çeşitli yönleri.

Çevresel değerlendirme ile ilgili araştırmalar çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir. Bazı çevresel değerlendirme araştırmaları, ekosistem mal ve hizmetlerine değer vermek için ekonomik yöntemler uygulamaya odaklanmaktadır. Diğer yaklaşımlar ekolojik mal ve hizmetleri çok disiplinli bir bakış açısıyla anlamayı amaçlamaktadır. Kıyı bölgesi ve sulak alan ekosistemleri, nesli tükenmekte olan türler için Platte River yaşam alanı ve Teksas'taki akarsu akışları üzerine yapılan WSTB çalışmaları, nehir ekosistemlerinin ekolojik değerler olarak kabul edilebilecek farklı yönlerini tanımlamaktadır. Yeterli ekolojik göstergeler veya performans önlemleri bulmak, değeri gösteren, ekosistem bütünlüğünü ölçen veya sistem seviyesi koşullarını değerlendiren bir başka araştırma alanıdır.

Ekolojik Restorasyon

Restorasyon, bir ekosistemi, rahatsızlık vermeden önceki koşullarının daha yakın bir yaklaşımına döndürme eylemidir. Restorasyon büyük bir girişimdir çünkü bilimsel ve politika yönlerini, birçok durumda uyarlanabilir yönetimi ve çok fazla zaman ve para içerir. Yine de, WSTB raporlarının öncüsü, su ekosistemlerinin bir dereceye kadar ekolojik restorasyonunun mümkün olduğudur.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, yaklaşık bir asırlık sulak alan drenajı ve su tutmasının etkilerini tersine çevirmek için çeşitli kuruluşların çalıştığı Florida Everglades'te büyük ölçekli bir restorasyon çalışması yürütülmektedir. Başarılı bir restorasyon için önemli bir ön koşul, hem ekosistemin hem de çevre şehirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için su depolamaktır. Bir diğeri de sistemi anlamak için gereken temel bilimi yapmak.

Everglades sulak alanlarındaki tarihi hidrolojik rejimi restore etmek biyolojik düşüş trendlerini tersine çevirecek mi? Bu, hem Everglades restorasyonu hem de çoğu dere restorasyonu faaliyetinin temel dayanaklarından biridir. Everglades'te, hem akış büyüklüğü hem de yönü, eşsiz manzaranın oluşumu ve bakımı için önemli olabilir. Ancak Florida Körfezi'ne akışları önceki seviyelere geri getirmek deniz ortamı için istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

ABD Ordusu Mühendisler Birliği ve Louisiana Eyaleti, son 50 yılda kayda değer arazi kaybının doğal ve insani nedenlerden kaynaklandığı kıyı Louisiana'yı restore etme ve koruma planları önerdi. Bu arazi kaybı fırtına kırılganlığını artırdı ve yaşam, mülk ve ekonomiler için riskleri artırdı. Restorasyon planının bireysel projeleri bilimsel olarak sağlam olsa da, bu kadar geniş bir alandaki arazi kaybını ele almak için kapsamlı bir yaklaşım sağlayan daha büyük ölçekli projeler olmalıdır. Onların çabaları, son kasırgalara tepki olarak New Orleans ve kıyı Louisiana'yı yeniden inşa etmek için kapsamlı bir planın parçası olmalı ve bölgenin gelecekteki manzarasının ayrıntılı bir haritası olmalıdır.

Teksas nehirleri ve akarsulardaki akarsu içi akış seviyeleri, sağlam bir ekolojik ortamın oluşturulması veya sürdürülmesi için kritik öneme sahiptir ve bazı durumlarda bu akarsuları geri yüklemek için akarsu içi akışlar kullanılacaktır. Kuzeybatı ABD'de, Columbia Nehri'ndeki iç akış akış seviyeleri azalan somon popülasyonlarına bağlanmıştır, ancak çeşitli çevresel değişkenlerin somon smolt sağkalımı üzerindeki etkileri açıkça belirlenmemiştir.

Uyarlamalı Yönetim

Adaptive yönetim prensiplerinin nehir sistemleri boyunca birçok su kaynakları projesinde kullanılması düşünülmektedir. Colorado Nehri üzerindeki Glen Canyon Barajı'nda ABD İçişleri Bakanlığı bu paradigmayı son on yıldır kullanmaktadır. ABD Kongresi, Florida Everglades ekosistemi restorasyon programında uyarlamalı yönetim kullanımını zorunlu kıldı. ABD Ordusu Mühendisler Birliği de bu konsepti Missouri Nehri barajı ve rezervuar sistemi ve Üst Mississippi Nehri fizibilite çalışmasında kullanmaya başlıyor. Mühendisler Birliği, ekosistem restorasyonu, taşkın hasarının azaltılması ve navigasyon faaliyetleri boyunca uyarlanabilir yönetim ilkelerinin daha geniş bir şekilde uygulanmasını düşünmektedir.

Adaptive yönetimi, yaklaşık 250 balık türü için yaşam alanını sürdüren aynı akarsu ve nehirlerin de 20 milyon insan için su kaynağı sağladığı Teksas gibi, suların birbiriyle rekabet eden kullanımlarının olduğu yerlerde değerli olabilir [görünüm raporu]. Nebraska, Colorado ve Wyoming'deki Platte Nehri'nde, dört nesli tükenmekte olan tür için kritik yaşam alanı (en az sumru, boru cılıbımı, boğmaca vinç ve soluk mersin balığı) nehir yönetim kararlarından etkilenecektir. Kuzeybatı ABD'nin Columbia Nehri, somon, hidroelektrik ve sulu tarımın sıklıkla rekabet eden ihtiyaçlarını dengelemeyi başarmalıdır. Missouri Nehri ekosistemi, doğal olmayan balık türleri, seyrüsefer iyileştirmesi, barajlar, arazi kullanımındaki değişiklikler ve nüfus artışından muzdaripti ve iyileşmesi için yaratıcı yönetim stratejileri gerektirecek. Nehirleri, gölleri ve haliçleri veya nehir kıyısı bölgelerini çevreleyen toprakların birçok önemli işlevi vardır ve koruma ve dikkatli bir yönetim gerektirir.

Everglades Restorasyonu

ABD'nin güney Florida'sındaki Everglades gerçekten eşsiz bir ekosistem. Bu ekosistemin ekolojik değeri, 2000 yılında Kongre'nin restorasyonu için yaklaşık 8 milyar dolarlık onayına yansımıştır. Ve restorasyona ihtiyaç var: geçen yüzyıl boyunca Güney Florida'da meydana gelen değişiklikler dramatik oldu. Bunlar arasında Florida kıyıları boyunca büyük şehirlerin büyümesi, bölgedeki tarımın gelişimi ve su ve insanları taşımak ve insanları ve binaları sellerden korumak için kanallar, leveler, pistler, yollar ve diğer yapıların inşası yer alıyor.

Ekosistemin geri yüklenmesi - hatta daha fazla bozulmanın başarıyla önlenmesi - çok büyük ve heyecan verici bir sorundur. Hiçbir yerde izlenecek başarılı bir model yoktur. Restorasyon planının birçok bileşeni, Everglades için öngörülen ölçekte denenmemiş nispeten yeni teknolojilere bağlıdır. Birçok finansal, politik, sosyal, çevresel, ekolojik, idari ve yasal zorluk, çabayı daha da karmaşık hale getirir. Bu nedenle, Ulusal Araştırma Konseyi'nden restorasyonu düzenleyen ulusal ve eyalet ve yerel kuruluşlara tavsiye vermesi istendi. Bu, beş yıl boyunca sistemi ve potansiyel restorasyonunu inceleyen Büyük Everglades Ekosisteminin Restorasyon Komitesi'nin kurulmasına yol açtı ve aşağıda listelenen yedi raporu yazdı. İlk altı raporun özeti "Everglades'i Geri Yükleme Bilimi" özet yayınında bulunabilir.

Restorasyon çabasının merkezinde, bolluk zamanlarında kullanılmak üzere fazlalık zamanlarda suyun depolanması yer almaktadır. İlk rapor, "akifer depolama ve geri kazanım" veya ASR adı verilen bir teknik kullanarak yeraltındaki suyu büyük ölçekte depolamayı planladı. Bir takip raporu, ASR ile ilişkili bölgesel ve ekolojik konuları incelemek için bir pilot proje planlarını inceledi. Daha geniş bir rapor sadece ASR'ye değil, aynı zamanda doğal göller, terk edilmiş taş ocakları ve yer üstü rezervuarları da dahil olmak üzere diğer su depolama seçeneklerine odaklanmıştır. Bu rapor aynı zamanda arazi alımlarının zamanlaması ve restorasyonun birçok bileşeninin sıralanması gibi konulara da bakar. Orta Everglades'in sırtlar, yamaçlar ve ağaç adaları ile karakterize edilen eşsiz, ekolojik olarak önemli, desenli manzarası, şimdiki ve geçmiş akış yönleriyle hizalanır. Başka bir rapor, bu manzaranın devam eden varlığının su akışının hızına ve yönüne bağlı olduğuna dair kanıtlara bakmaktadır.

Su kalitesi, tarım alanlarından azot ve fosfor akışı nedeniyle Everglades'te önemli bir konudur. Everglades'in çoğunda yüksek fosfor girişleri birincil endişe kaynağıdır, ancak Güney Everglades'ten gelen tatlı su akışlarına bağlı olarak aşırı azot ile birlikte aşırı azot, Florida Körfezi'nde sorunlu olabilir.

Genel restorasyon planı, sistem davranışı ile ilgili birçok belirsizlik nedeniyle ekosistem yönetimine esnek, deneysel ve uyarlanabilir bir yaklaşım gerektirir. Böyle bir yaklaşım, Everglades'te uyarlanabilir yönetim ve değerlendirmenin zorlukları üzerine bir raporda ayrıntılı olarak incelenmektedir. Genel olarak, bu büyüklükteki bir projede, restorasyon hedeflerine ulaşma olasılığını artıracak bilimi finanse etmek önemlidir. Everglades bilim programlarından biri bu perspektiften analiz edilir.

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Nisan 2020, 03:46   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Çevresel Değerlendirme, Yönetim ve Restorasyon




Hmm Bilgili

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
çevresel değerlendirme, çevresel restorasyon, çevresel yönetim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Restorasyon Komedisi Elif Tiyatro 0 16 Ocak 2016 18:42
En Kullanışlı Çevresel PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 27 Eylül 2014 02:08
Sirkeci Garı'na tarihi restorasyon . LeyLa Kültür ve Sanat 0 12 Kasım 2011 09:42
GAP'ta sosyal restorasyon süreci başlıyor Cemalizim Haber Arşivi 0 10 Ağustos 2008 15:49