IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
4Beğeni(ler)
  • 2 Post By TeKo
  • 1 Post By yeSa
  • 1 Post By TeKo

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Nisan 2020, 03:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İçme Suyu Temelleri




İçme Suyu Temelleri


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Giriş

Su, insanların gidip içmeye uygun olmayana kadar genellikle aldıkları şeylerden biridir. 2007 yılında, güneydoğu ABD'de yaşayanlar aşırı kuraklık bölgeyi süpürdüğünde su fark etmek zorunda kaldılar. Aylarca ufukta yağmur bulutları olmadığından, çimler kırışıyordu ve uzun süredir devam eden rezervuarlar kuru emiliyordu. Restoranlar bulaşıkları yıkamaktan kaçınmak için kağıt tabak kullanmaya başladı. Georgia, Atina'da, Georgia Üniversitesi'nin eve dönüş futbol maçındaki hayranların tuvaletleri yıkamaması istendi: stadyum görevlileri, su tasarrufu için çaresiz bir çaba içinde orta derecede kızarma yapmak için bile işe alındı. Güneydoğu'nun kayıtlardaki en aşırı kuraklığıydı.

Su, talepleri hızla artan sınırlı bir kaynaktır. Örneğin, Las Vegas, Nevada ve Phoenix, Arizona gibi bazı ABD şehirlerindeki nüfus, ayda binlerce oranında genişliyor. Sonuç olarak, su yöneticileri, gelecek nesiller için su kaynaklarından ödün vermeden muslukların akmasını sağlamak için mücadele etmelidir.

Su Bardağı Amerika Birleşik Devletleri'nde, sanal bir insan ordusu - kamu görevlileri, bilim adamları ve mühendisler, hükümet yetkilileri ve diğerleri - Amerika'nın evlerine ve işletmelerine güvenli ve temiz içme suyu sağlamak için 24 saat çalışmaktadır. Onların çabaları, bireylerin ve ekosistemlerin sağlığından ülke ekonomisinin sağlığına kadar toplumun birçok yönünü etkilemektedir.

Kuraklıklar medyanın su konularına daha fazla dikkat çekmesine neden olur, ancak aşırı koşullar su yöneticilerinin çalışmalarında karşılaştıkları sorunların sadece küçük bir kısmıdır. Gelişmiş ülkelerin modern su sistemleri bile kimyasal kirlenme, su kaynaklı hastalıklar, tedarik kıtlığı ve bozulan, eskimiş altyapılar gibi zorluklarla karşı karşıyadır.

Bu kitapçık içme suyu sorunlarına bir giriş niteliğindedir. Kamu su temini ve talebi, su yönetimi ve korunması, hükümet ve özel sektör için seçenekler ve ekonomik ve ekolojik yönlere genel bir bakış sağlamak için Ulusal Araştırma Konseyi'nden bağımsız, hakemli bir uzlaşma raporu raporundan alınmıştır. içme suyu. Kitapçık öncelikle ABD'deki sorunlara odaklanmaktadır; uluslararası su konularına atıflar genellikle karşılaştırma amacıyla veya belirli konuları daha derinlemesine açıklamak için kullanılır.

İçme Suyu Nereden Geliyor?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Su Dünya'nın yaklaşık yüzde 70'ini kaplamasına rağmen, yüzde 1'den daha azı insan kullanımı için tatlı su olarak mevcuttur. Bu "mavi gezegen" deki suyun büyük çoğunluğu okyanusta bulunur, içmek için çok tuzludur ve diğer birçok uygulama için elverişsizdir. Dünyadaki tatlı sudan yaklaşık üçte ikisi buzullarda ve buzullarda donar ve bu da insan kullanımı için sadece küçük bir kesimi bırakır.

Göller, rezervuarlar, nehirler ve akarsulardaki gibi yüzey suyu insanlar için birincil su kaynağıdır. Yeraltı suyu - yani akiferlerde yeraltı suyu (yüksek geçirgen kayalar, toprak ve kum) - kuyulardan çıkarılabilir veya kaynak olarak bulunabilir. Teknik olarak, yeraltı suyu kaynakları Dünya'daki tuzsuz yüzey suyunu aşıyor, ancak insanlar yüzey suyunu daha sık kullanıyor, çünkü büyük miktarlarda erişmek daha kolay.

Amerika Birleşik Devletleri'nin her bir bölümü içme suyu taleplerini karşılama konusunda benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Bireysel haneler ve küçük kasabalar, kuyu veya kaynaklardan gelen yeraltı suyu tarafından yeterince servis edilebilirken, büyük şehirler yüzey suyu ve merkezi su arıtma ve dağıtım sistemleri kullanma eğilimindedir.

İşleme ve Tedavi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnsan veya hayvan atıkları, endüstriyel kimyasallar, farmasötikler ve diğer kirleticiler bazen nehirlerden, göllerden, yeraltı akiferlerinden ve diğer kaynaklardan gelen suyu kirletir. Neyse ki, mühendisler ve bilim adamları suyu içilebilir hale getirmek için yenilikçi çözümler geliştirdiler.

Çoğu gelişmiş ülkede geleneksel yüzey suyu arıtma tesisleri bu işlem sırasını takip eder:
  • Pıhtılaşma: Sudaki büyük nesneleri eledikten sonra, asılı partiküllerin bir araya toplanmasına neden olmak için pıhtılaştırıcı kimyasallar eklenir.
  • Sedimantasyon: Su, çökeltilerin yerleştiği sessiz sedimantasyon havzalarına taşınır.
  • Filtrasyon: Su kum, membranlar veya diğer malzemelerden filtrelenir.
  • Dezenfeksiyon: Dezenfeksiyon için kimyasal katkı maddeleri, ozon veya ultraviyole ışık kullanılır. Spesifik kontaminantları ortadan kaldırmak, dağıtım sisteminin korozyonunu önlemek veya diş çürümesini önlemek için başka kimyasallar veya işlemler de kullanılabilir.

Bu arıtma dizisi yasal su kalite standartlarına uygun su üretse de, bazı insanlar ayrıca suyun rengini, tadını veya sertliğini iyileştirmek veya diğer bileşenleri çıkarmak için evlerinde ek su arıtma cihazları kullanmayı tercih ederler.

Tedaviden Musluğa: Dağıtım Sistemleri

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanlar, ev musluklarında suya sürekli erişim sağlayan sofistike su dağıtım sistemlerine sahip oldukları için şanslılar. bununla birlikte, bu dağıtım sisteminin sürdürülmesi, içerdiği çok fazla fiziksel altyapı nedeniyle büyük bir zorluk oluşturmaktadır: yaklaşık 1 milyon mil boru ve sayısız pompa, valf, depolama tankı, rezervuar, sayaç, bağlantı parçası ve diğer hidrolik ekipman!

Tarihsel olarak, belediye bütçelerinde su sistemlerine düşük öncelik verilmiştir; bunun nedeni büyük ölçüde bazı su işletmelerinin eski altyapılarını çok uzun süredir yenilemelerini ve değiştirmelerini engellemesidir. Sonuç olarak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok su dağıtım borusu yakında kullanım ömrünün sonuna ulaşacaktır.

İçme Suyu Dağıtım Sistemleri Kullanıcılara su maliyeti genellikle sadece su tutma, iletim, arıtma ve dağıtım masraflarını yansıtır. Ancak gittikçe daha fazla sistemin yenilenmesi gerektiğinden, belediyeler bu maliyetlerin önemli olabileceğini düşünmektedir.

Su Yönetimi: Kritik Bir Kaynağı Yönetmek

Giderek azalan su kaynakları ile ilgilenmekten kamu içme suyunda kirletici maddelerin izlenmesine kadar, su yönetimi ve düzenleme çalışmaları yaklaşık 20 federal ajansı ve binlerce bölgesel, eyalet ve şehir kuruluşunu içermektedir. Ülkenin su zorlukları karmaşıklıkta arttıkça, daha fazla kurum ve paydaş devreye girebilir. Amerika'nın musluklarının güvenliğini ve güvenilirliğini korumak büyük ve önemli bir sorundur - ve genel halkın çok iyi anlamadığı bir sorundur.

Su Temini Etkileyen Faktörler


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Su, musluğu her açıldığında göründüğü yerlerde sabit bir kaynak gibi görünebilir. Ancak gerçekte, su kaynakları -özellikle yüzey suyuna bağımlı olanlar- mevsimlere, hava koşullarına ve iklimdeki uzun vadeli değişimlere göre önemli ölçüde değişiklik gösterir. Yağışlar (yağmur, kar, karla karışık yağmur, dolu, don ve çiy) dünyadaki içme suyunun çoğunu üretir. Ancak yağış, Amerika Birleşik Devletleri'nin farklı bölgelerinde yılda 4 inçten daha az ila yılda 160 inçten daha fazladır.

Kuraklık


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1930'larda Amerika Birleşik Devletleri'nin orta kesiminde çok az yağmur yağdı ve kavrulmuş üst toprak tam anlamıyla rüzgar tarafından taşındı. Kuraklık, güneş engelleyici toz fırtınalarına o kadar şiddetli neden oldu ki, "kara kar fırtınası" olarak adlandırıldılar ve daha önce verimli olan tarım arazilerinin yüz milyonlarca dönümünün yok olmasına katkıda bulundular. Kuraklığa yayılmak Kentucky'deki bir göleti etkiler

Ülkenin yüzde 70'inde Andy Olsen ve bazı yerlerde neredeyse on yıl süren "Dust Bowl" kuraklığı, Büyük Buhran'ın etkilerini birleştirdi ve milyonların Orta Batı'dan kaçmasına neden oldu. ABD tarihinin en feci hava olaylarından biri olarak kabul edilir.

Kuraklık nadiren meydana gelen felaket olayları veya ünlü kuru Amerikan güneybatısı ile sınırlı değildir. Yalnızca son beş yılda, Amerika Birleşik Devletleri'nin neredeyse her bölgesinde kuraklık koşulları kaydedilmiştir. Kuraklık, nadiren muhteşem veya ani bir başlangıca sahip olması nedeniyle benzersiz bir doğal afet türüdür. Kuraklıktan kaynaklanan hasar genellikle dakikalar ya da günler yerine aylar ya da yıllar boyunca kurnazca meydana gelir. Ne yazık ki, az sayıda alan kuraklığa karşı bağışıktır.

Yeterli kuraklık yönetiminin anahtarı kuraklık öncesi hazırlıkta yatmaktadır. yöneticilerin kuraklığın etkilerine karşı korumak için alabilecekleri önlemler arasında, diğerlerinin yanı sıra, su depolamasının artırılması, iyi bir su sistemi bakım programı geliştirilmesi, acil su kaynaklarının periyodik olarak değerlendirilmesi, su taleplerinin yönetimi için bir plan oluşturulması ve kamu bilgilendirme programlarının oluşturulması yer almaktadır.

İklim değişikliği

Dünyanın iklimi değişiyor ve atmosferi ısınıyor. Bunun tatlı su kaynakları için anlamı ne olabilir?
  • Artan su talepleri. sıcak yazlar daha susuz insanlar ve bitkiler anlamına gelir. Sıcaklık artışları muhtemelen daha yüksek su taleplerine katkıda bulunacaktır. Buna ek olarak, rezervuarlardan ve sulanan tarım alanlarından daha fazla buharlaşma, su kaynaklarının daha hızlı tükenmesine yol açacaktır.
  • Artan kuraklık. Bilimsel kanıtlar, güneybatı ABD'deki artan sıcaklıkların nehir akışlarını azaltacağını ve kuraklığın şiddetini, sıklığını ve süresini artıracağını göstermektedir.
  • Mevsimsel arz düşüşleri. Birçok hizmet suyu depolamak için kış kar paketine bağımlıdır ve daha sonra ilkbahar ve yaz aylarında yavaş yavaş kar erimesinden serbest bırakır. Daha yüksek sıcaklıklar, kar erimesini hızlandırarak ürün akışının daha erken gerçekleşmesine neden olur - mahsuller suyu kullanmadan önce - ve bu alanlarda potansiyel olarak su depolama ihtiyaçlarını arttırır.
  • Uzun süreli su temini azalmaları. Birçok topluluk buzulların mevsimsel su akışına bağlıdır. Küçülen buzullar kısa vadede daha yüksek akış (ve dolayısıyla daha fazla su) yaratmasına rağmen, buzulların daha uzun süreli kaybolması bu önemli su kaynağını tehdit etmektedir.

Her Son Damlayı Almak


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Su sınırlı bir kaynak olmakla birlikte, talepleri hızla artmaktadır. Tucson, Arizona sakinleri bunun farkındalar: Tucson yılda sadece 12 inç yağmur alıyor ve her ay binlerce yeni sakin geliyor. Şehir, azalan yeraltı suyu arzının korunmasına yardımcı olmak için, 1970'lerde bir dizi su tasarrufu önlemi uygulamaya başladı. Halk eğitimini, sızıntıyı azaltmak için altyapıyı iyileştirmeyi, su tasarruflu peyzaj düzenlemeyi zorunlu tutmayı ve hatta su israfını kırmak için "su polisleri" kullanmayı içeren bu çabalar, şehrin kişi başına içme suyu kullanımını günde 205 galondan düşürmeye yardımcı oldu. Bugün 1973-163 galon günde. Bu 42 galonluk azalma, başarılı bir su tasarrufu başarısı olarak yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. Ancak Tucson ve diğer şehirlerdeki nüfusun artması, kentsel su taleplerini artırmaya devam ederek koruma çabalarını su yönetiminin temel bileşenleri haline getirmektedir.

Su deposu


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Suyun yeniden kullanımı veya ıslahı olarak da adlandırılan su geri dönüşümü, doğrudan veya dolaylı olabilir. Doğrudan içilebilir yeniden kullanımda, atık su arıtmadan hemen sonra içme amacıyla kullanılır. Doğrudan içme suyu kullanımı ABD'deki büyük ölçekli kamu su sistemleri için kullanılmamaktadır.

Dolaylı içilebilir yeniden kullanımda, arıtılmış atık su, çıkarılmadan ve tekrar kullanım için arıtılmadan önce bir göle, bir nehre veya yeraltı suyuna boşaltılır ve karıştırılır. Doğrudan içilebilir yeniden kullanımın aksine, dolaylı içilebilir yeniden kullanım, özellikle güneybatı ABD'de oldukça yaygındır. Örneğin, Orange County, Kaliforniya, milyonlarca insan için neredeyse "kuraklığa dayanıklı" bir su kaynağı yaratarak içme suyu tedarikini geri dönüştürülmüş atık su ile arttırmak için son teknoloji ürünü bir su arıtma sistemini tamamladı.

Geri dönüşümlü su, parkları ve golf sahalarını sulamak için yaygın olarak kullanılır. Bu geri dönüşüm, içilemeyen amaçlar için çıkarılan yüksek kaliteli su miktarını azaltır ve böylece içme için en iyi tatlı su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur.

tuzdan arındırma


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Su kaynaklarının arttırılması için başka bir seçenek tuzdan arındırma denilen bir süreçtir. Tuzdan arındırma sırasında tuz ve diğer çözünmüş katılar deniz suyundan veya acı yeraltı suyundan çıkarılır. Dünyadaki tuzdan arındırma kapasitesi 1995'ten bu yana yaklaşık iki katına çıktı: Bugün, dünyanın operasyonel tuzdan arındırma kapasitesi günde 10.000 milyon galondan fazla. Bu kapasite istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Mevcut küresel tuzdan arındırma kapasitesinin neredeyse yarısı Orta Doğu'da bulunmaktadır ve kalan kapasite Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'ya dağılmıştır.

Toplam kombine kapasitelerinin toplam ABD su kullanımının yaklaşık yüzde 0,01'i olduğu tahmin edilmekle birlikte, ABD'deki her eyalette tuzdan arındırma tesisleri inşa edilmiştir. Tesislerin neredeyse yarısı, özel endüstriyel ihtiyaçlar için inşa edilmiş küçük tesislerdir. Florida, California, Texas ve Arizona şu anda kurulu en büyük tuzdan arındırma kapasitesine sahiptir.

Yakın zamana kadar, tuzdan arındırma maliyeti birçok alanda oldukça pahalıydı. Bununla birlikte, membranlardaki ve ters ozmoz teknolojilerindeki gelişmeler, tuzdan arındırılmış su üretme maliyetlerini önemli ölçüde azaltmıştır. Bu arada, su arzını arttırmak için diğer alternatiflerin maliyetleri artmaya devam etti, bu da tuzdan arınmayı göreceli olarak daha çekici hale getirdi.

Diğer birçok su yönetimi seçeneği gibi, tuzdan arındırma işleminin de dikkatle düşünülmesi gereken potansiyel çevresel etkileri vardır. Örneğin, deniz suyu alım mekanizmaları deniz yaşamına zarar verebilir ve tuzdan arındırma tesislerinin enerji kullanımı sera gazı emisyonlarının artması anlamına gelebilir. En büyük endişelerden biri, tuz giderme işleminde üretilen tuz konsantrelerinin boşaltılmasının ekolojik etkisidir. Bununla birlikte, tuz konsantrelerini çevresel olarak sürdürülebilir bir şekilde boşaltma maliyeti, düşük maliyetli atık yönetimi seçeneklerinin bulunmadığı durumlarda, aşırı derecede pahalı olabilir.

Suyun içinde bir şey? Su ve Halk Sağlığı

Su, sağlık ve halk sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak insanları, evleri ve şehirleri temiz tutmaya yardımcı olurken, suyun kendisi de zararlı mikrobiyal veya kimyasal kirleticiler taşıyabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, birçok su kalitesi düzenlemesi içme suyunun halk sağlığını korumak için yeterli şekilde arıtılmasına, izlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, bazı mikrobiyal ve kimyasal kirleticiler hala bir tehdit oluşturmaktadır.

Mikrobiyal Tehditler


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1993 baharında iki haftalık bir süre boyunca, Wisconsin, Milwaukee'de yaklaşık 403.000 kişi mide krampları, ishal, ateş ve kusma nedeniyle hastalandı. Suçlu: Cryptosporidium parvum adı verilen ve şehrin su kaynağının çoğundan yeterince filtrelenmemiş mikroskopik bir parazit. Kent sakinlerinin dörtte birinden fazlasını etkileyen ve yüzün üzerinde ölüme katkıda bulunan, modern ABD tarihindeki en büyük belgelenmiş su kaynaklı hastalık salgınlarından biriydi. Arızalı arıtma tesisi salgını takiben kapatıldı, ancak olay etkili su arıtımının kritik önemdeki rolünün bir hatırlatıcısı olarak duruyor.

Dizanteri, tifo ve kolera gibi birçok su kaynaklı hastalık Amerika Birleşik Devletleri'nde neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bununla birlikte, bazı su kaynaklı bakteriler - aralarında Legionella, Campylobacter, tifoid olmayan Salmonella ve patojenik Escherichia coli - hala hastalıklara neden olur. CDC, Amerika Birleşik Devletleri'nde su kaynaklı Lejyonella'nın her yıl 8.000 ila 18.000 hastalığa neden olduğunu tahmin ediyor. Lejyoner hastalığının nedeni olan Lejyonella (1976'da Amerikan Lejyonu'nun Philadelphia kongresinde bir salgın meydana geldiğinde keşfedildi), ılık suda gelişir. Kontamine sis veya buhar (örneğin duş sırasında) yoluyla solunduğunda, pnömoni benzeri semptomlara neden olur.

ABD halk sağlığı yetkilileri 100 yıldan uzun bir süredir içme suyunda mikrobiyal kontaminasyonu tespit etmek için gösterge organizmalarına, koliform bakterilere (insan ve diğer hayvanların dışkısında bulundu) güveniyorlar. Koliform testleri nispeten ucuzdur ve suyu kontaminasyon açısından test etmek için yaygın olarak kullanılır.

bununla birlikte, bakteriyel göstergelerin kullanımı, virüsler ve protozoa (Cryptosporidium parvum dahil) adı verilen tek hücreli organizmalar gibi potansiyel olarak zararlı diğer patojenlere karşı her zaman koruma sağlamaz. Bu patojenlerin bazıları suda koliform bakterilerinden daha uzun süre hayatta kalır, bu nedenle negatif bir koliform testi kirlenmemiş bir su örneğini göstermeyebilir. Bilim adamları, koliform bakterilere ek olarak diğer mikrobiyal kontaminasyon göstergelerini arayan hızlı, hassas ve ucuz testler geliştirmek için çalışıyorlar. Bilim adamları ayrıca, mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarını daha iyi değerlendirmek ve gelecekteki salgınları önlemek için su kaynaklı hastalık salgınlarının nüfus sağlığı çalışmalarını genişletmek için çağrıda bulundular.

Klor üzerinde Spotlight

Klor, ABD kamu su sistemlerinde rutin olarak 100 yıldır kullanılmaktadır. Klor sadece arıtma tesisinde sudaki bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda tüketicinin musluğuna kadar dezenfekte etmeye devam eder. Katrina ve Rita kasırgaları 2005 yılında Körfez Kıyısı'na vurduğunda, içme suyunu sterilize etmek için klorlu dezenfektanlar, yardım kurumlarının etkilenen sakinlere yardım etmek için getirdiği kritik acil durum kaynakları arasındaydı.

Klorlu dezenfektanlar ile suda doğal olarak oluşan organik madde arasındaki etkileşimlerden kaynaklanan dezenfeksiyon yan ürünleri, karaciğer, böbrekler veya merkezi sinir sisteminde potansiyel sağlık sorunları ve ayrıca kanser riskinde artışa neden olur. Hem klorin hem de dezenfeksiyon yan ürünleri, halk sağlığını korumak için EPA tarafından düzenlenir.

Klor dezenfeksiyonuna alternatifler arasında ozon ve ultraviyole radyasyon; ancak, bu yaklaşımlar suyu dağıtım sistemi boyunca değil, yalnızca arıtma yerinde dezenfekte eder. Sonuç olarak, ozon veya ultraviyole dezenfeksiyon kullanan topluluklar, dağıtım sistemi boyunca koruma sağlamak için nihai bir "ikincil dezenfektan" olarak klor veya klor artı amonyak ekleyebilir.


Kimyasal Kirleticiler

Çevreye çok çeşitli sentetik organik kimyasallar salınmıştır ve oradan bu kimyasallar sonunda içme suyu kaynaklarına girebilir. Herbisitler, böcek ilaçları, ilaçlar, antibiyotikler, endüstriyel kirleticiler ve radyoaktif maddeler, içme suyunda potansiyel sağlık tehditleri sunmaktadır. Bu kirletici maddeler zararlı olabilse de, genellikle içme suyunda öyle düşük bir konsantrasyonda bulunurlar ki tüketiciler için sağlık riski oluşturmazlar. EPA, içme suyunda bu kirleticilerin kabul edilebilir en yüksek konsantrasyonlarını belirlemekten sorumludur.

Vaka Çalışması: Bangladeş'te Arsenik Zehirlenmesine Yönelik


Cupful tarafından cupful, Bangladeş'teki birçok insan içme suyu tarafından yavaş yavaş zehirleniyor. Toksik bir kimyasal element olan arsenik, on milyonlarca Bangladeş'in suyunda güvenli kabul edilenin 10 ila 50 katında bulunur.

İçme Suyunda Arsenik Kirlenmiş su, yeraltı suyunu çeken boru kuyularından gelir; arsenik doğal kaynaklardan yeraltı suyuna karışmıştır. Bangladeş, yüzey su kaynaklarındaki yüksek seviyeli mikrobiyal kontaminasyon nedeniyle nispeten yakın zamanda yüzey suyu kullanmaktan yeraltı suyu kullanımına geçmiştir. Arsenik zehirlenmesi çeşitli kanser türlerine yol açar ve ayrıca diyabet, solunum ve kardiyovasküler rahatsızlıklar ve doğum kusurlarıyla da ilişkilendirilebilir. (ABD'de doğal arsenik kaynakları mevcuttur, ancak EPA tarafından belirlenen düzenlemeler, kamu içme suyu kaynaklarındaki arsenik konsantrasyonlarının zararlı seviyelerin çok altında kalmasını sağlar.) İçme suyunda arsenik hakkında daha fazla bilgi Ulusal Araştırma Konseyi'nde mevcuttur. İçme Suyunda Arsenik (2001). Bangladeş ve diğer gelişmekte olan ülkelerde ciddi halk sağlığı sorunu arsenik pozlarını ele almaya yardımcı olmak için, Ulusal Mühendislik Akademisi arsenikle kirlenmiş yeraltı suyu için sürdürülebilir ve ekonomik bir su arıtma sistemi bulmak için bir mühendislik yarışması düzenledi. Kazanan sistemlerin yaratıcıları, yenilikçi tasarımları için 1.000.000 dolara (Grainger Vakfı tarafından desteklenen) verildi. Kazanan sistemlerin ekonomik, sağlam, güvenilir, bakımı kolay, sosyal olarak kabul edilebilir ve çevre dostu olması gerekiyordu. Arsenikten etkilenen alanlarda daha fazla geliştirme ve uygulama ile, bu yeni su arıtma sistemleri hayat kurtarabilir.


Öncülük etmek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1990'ların ortalarında, Columbia Bölgesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (WASA), mikrobiyal kontaminasyonu daha iyi kontrol etmek için Washington'un sularındaki klor dozunu arttırdı. Daha sonra WASA, sudaki potansiyel olarak zararlı dezenfeksiyon yan ürünlerinin miktarını azaltmak için nihai klorlama için serbest klor kullanmaktan kloraminlere geçti.

Ne yazık ki, ironik bir şekilde halk sağlığını korumak için uygulanan bu değişikliklerin istenmeyen bir sonucu daha sonra keşfedildi. Artan serbest klor konsantrasyonları, pH varyasyonları ve kloraminlere dönüşüm ile birleştiğinde DC Waterhad, şehrin ve müşterilerin borularından kurşunun tüketicilerin musluklarında suya sızmasına neden olan kimyasal bir reaksiyon başlattı. 2002 yılında, ülkenin başkentindeki konutlarda örneklenen muslukların yüzde 10'undan fazlası, EPA standardının beş katı olan milyarda 75 parçaya kadar kurşun kirliliğini ortaya çıkardı.

Güvenli İçme Suyu Yasası'nın Kurşun ve Bakır Kuralına uymak için Washington'un su işletmesi, kentin kurşun kirliliği sorunlarını ele almak için çeşitli önlemler almıştır. İlk olarak, 2004-2005 yıllarında 5.500 kurşun servis hattının yerini aldı ve 2015 yılına kadar tüm kurşun servis hatlarının kamu kısmını değiştirmeyi taahhüt etti. Ev sahiplerinin kendi mülklerindeki kurşun boruları değiştirmeleri teşvik edildi. İkincisi, Ağustos 2004'ten bu yana, su arıtma tesisleri içme suyuna bir korozyon inhibitörü olan ortofosfat ekliyor. Bu tatsız, kokusuz, gıda sınıfı katkı maddesi, boruların içinde koruyucu bir kaplama oluşturarak kurşun servis hatlarından ve ev tesisat sistemlerinden suya sızan kurşun miktarını azaltabilir.

Columbia Bölgesi, kurşunla kirlenmiş içme suyuyla ilgili sorunlarla karşılaşmakta yalnız değildir. 1986'dan önce, Amerika'daki çoğu evde sıhhi tesisat sistemleri kurşunla lehimlenmiş bakır borulardan inşa edildi. Su kimyası dikkatlice kontrol edilmedikçe, kurşun musluk suyuna sızabilir.

EPA, sularında kurşun olabileceğinden şüphelenen ev sahiplerinin sularının sertifikalı bir laboratuvar tarafından test edilmesini önerir. Yüksek düzeyde kurşun almak, bebeklerde ve çocuklarda gecikmiş fiziksel veya zihinsel gelişmenin yanı sıra yetişkinlerde böbrek problemlerine veya yüksek tansiyona neden olabilir. EPA, kurşun maruziyetinin yüzde 10 ila 20'sinin kirli içme suyundan geldiğini tahmin ediyor; Bu kontaminasyonun büyük bir kısmı evlerde ve binalarda aşınmış borulardan kaynaklanmaktadır.

Benzin ve Diğer Organik Kirleticiler


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Benzin ve diğer akaryakıtlar da dahil olmak üzere petrol hidrokarbonları, yüzeydeki dökülmeler, sızıntı yapan borular veya yeraltı depolama tankları veya kasıtlı sıvı atık imha işlemleri yoluyla yeraltı suyuna girebilir.Klorlu çözücüler, bazı endüstriyel işlemlerde kullanılan bir kimyasallar ailesi ve ev tüketici ürünleri, içme suyunu da kirletebilir. Klorlu çözücüler, drenaj ve fırın temizleyicileri, ayakkabı cilası, ev tipi yağ gidericiler, mumlar ve pestisitlerde bulunabilir. Bu çözücüler ayrıca havacılık ve elektronik endüstrilerinde, kuru temizleme ürünlerinde ve bazı ahşap üretim işlemlerinde de kullanılır. 2006 yılında USGS, 12 eyalette her on içme suyundan birinin eser miktarda klorlu çözücü içerdiği tespit edilen bir çalışmada rapor verdi.

Petrol hidrokarbonları veya klorlu çözücülerdeki kimyasallar ile kontamine olmuş alanların temizlenmesi zor ve pahalı olabilir. En umut verici yaklaşımlardan biri olan biyoremediasyon, bakteri veya bitki gibi biyolojik ajanların kontaminantları parçalamak için kullanılmasını içerir. Yağ sızıntıları bazı bölgelerde doğal olarak oluşur; sonuç olarak, bazı organizmalar Subsurfaceoil ve ilgili maddelerdeki Kirleticileri parçalamak için enzimler geliştirmiştir. Biyoremediasyon teknolojileri, bu tür organizmaların petrol hidrokarbonları ile kirlenmiş suda büyümesini teşvik etmeye çalışır.

Klorlu çözücülerin uzaklaştırılması ise daha büyük bir zorluktur. Çoğu klorlu çözücü insan yapımı olduğundan, az sayıda organizma bu kimyasalları parçalamak için gerekli enzimlere sahiptir. Ek bir zorluk, bu kirleticilerin yeraltı suyunda nasıl davrandıklarıdır: petrol hidrokarbonları yüzmeye eğilimliyken, klorlu çözücüler bir akiferin dibine veya bunun altında yatan ana kayaya batırılır.

Şişelenmiş veya Musluk?

Amerikalılar 2007'de yaklaşık 16 milyar dolarlık şişelenmiş su harcadılar ve her hafta bir milyar şişeyi şaşırttılar. Şişelenmiş su - ya rahatlığı nedeniyle ya da insanlar daha güvenli olduğunu düşündüğü için - her zamankinden daha popüler hale geldiğinden, birçok kişi merak ediyor: Şişelenmiş su aslında musluktan daha mı iyi?

Bazı kör tat testleri karışık sonuçlar vermiştir, tadımlar genellikle musluk suyu ve şişelenmiş su arasındaki farkı söyleyemez. Su kalite standartları, ikisi arasında kabaca karşılaştırılabilir olsa da, bazıları (Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi dahil), şişelenmiş suyun kalitesini test etmek için kullanılan yöntemleri eleştirmiştir. Şişelenmiş ve musluk suyu arasındaki önemli bir fark, musluk suyunun çoğunda dişin çürümesini önlemek için florür bulunmasına rağmen, şişelenmiş suyun genellikle bulunmamasıdır.

Şişelenmiş su aynı zamanda musluk suyunun birkaç bin katıdır. Bu işaretlemenin çoğu, şişenin kendisini üretmenin yanı sıra pazarlama ve nakliye maliyetlerini de içeriyor. Tüm bu şişelerin üretilmesinin de çevresel sonuçları vardır. Plastik yapmak ve ürünleri taşımak için kullanılan malzemeler ve işlemler enerji kaynaklarını tüketir ve kirleticileri havaya ve suya salabilir. Ayrıca, kullanılan plastik şişeler genellikle geri dönüştürülmek yerine depolama alanlarına dökülür.

Su arıtma prosesleri nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her kasaba ve şehirde musluk suyu içmek genellikle güvenlidir. New York gibi bazı belediyeler, şehrin sularına olan güveni artırmak ve sakinlerin şişe su kullanımını azaltmak için reklam kampanyaları bile başlattı.

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Nisan 2020, 03:45   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İçme Suyu Temelleri




Emeğine Sağlık Güzel Paylaşım

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Nisan 2020, 04:10   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İçme Suyu Temelleri




qüzeL Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Emeğine Sağlık Güzel Paylaşım

TEŞEKKÜR EDERİM BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLMAK GEREKTİĞİ DÜŞÜNCESİNDEYİM BE BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR....

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
içme suyu, içme suyu temelleri, su sağlığı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
'Duş Bile Alınmaz' Denilen İçme Suyu Markaları Açıklandı vioLeta Haber Arşivi 0 16 Ocak 2019 12:41
Yerüstü Suyu (Yüzey Suyu) PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 30 Eylül 2014 00:54
İçme suyu dilekçesi sandılar ama Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 19:28